NOVA INICIATIVA EMPRESARIAL
Pràctiques a distància
Neix Bcnvial, la primera guia d'examen pràctic de conduir de Barcelona que ofereix un recorregut virtual per les zones d'examen

Caldito i Cervera 8 Els impulsors de l’original iniciativa, al conegut ’stop de la mort’. /
«¿Com es pot estalviar temps i diners a una persona que vol treure's el carnet de conduir?»Intentant solucionar aquest gran interrogant
-al qual tantes voltes li deuen haver donat els alumnes d'autoescola-, Daniel Cervera, un jove professional de l'educació viària, i Fernando Caldito, un programador informàtic, han posat en marxa, des de fa un parell de setmanes, www.bcnvial.com, una de les primeres guies d'examen pràctic de conduir de la capital catalana.«L'objectiu és que l'alumne vagi preparat a les pràctiques amb un aprenentatge previ i les localitzacions apreses», assenyala Cervera, que recentment ha deixat la seva feina de professor d'autoescola per dedicar-se íntegrament a aquest projecte.
A més d'exposar informació bàsica i el funcionament i els criteris de qualificació de l'examen pràctic, la pàgina web permet fer, a través d'imatges reals i de Google Street View, un recorregut virtual i guiat per les sis zones d'examen de Barcelona: La Campana, Pedralbes, Universitat, carrer de Lleida, Montjuïc i Sant Andreu. «Hi ha tots els errors habituals amb els quals més gent suspèn», afegeix Cervera.
Segons aquest jove emprenedor, el barri de Pedralbes-amb poca visibilitat, molts cediu el pas, molts stops i molt transitat», indica- és el més temut per part dels alumnes. En la mateixa línia, alguns senyals de la ciutat han estat batejats, a causa del gran nombre de suspensos, amb escabrosos noms. Aquest és el cas de l'stop de la mort, ubicat a la intersecció del carrer d'Anníbal amb Margarit «i conegut per tots els del món de les autoescoles», explica Cervera. Als antípodes es troba la zona de Montjuïc, amb uns carrers amples, amb poques interseccions i amb una velocitat màxima de 40 quilòmetres per hora.
La guia, que va dirigida tant a futurs conductors com als seus mestres, pretén convertir-se en un material didàctic complementari que ajudi a conèixer les especificitats, interseccions i maniobres de les diferents zones abans de realitzar la pràctica.«Suposa un estalvi de temps i de diners», remarca Cervera. «M'aporta confiança i més seguretat en mi mateixa. Circules amb la mentalitat de la web i d'evitar els problemes», explica Sandra Muñoz, una jove de 19 anys del Clot que dimarts passat va aprovar el carnet i que veu molt positivament la iniciativa en els actuals temps de crisi.
Preus 'low cost'
Notícies relacionadesL'accés a la pàgina web, que pretén reduir la mitjana de pràctiques per alumne, és parcialment gratuït. Per accedir a la totalitat dels continguts és obligatori registrar-s'hi i abonar 20 euros pel primer mes. Després, hi hapacks: dos mesos tenen un cost de 27 euros i, tres mesos, de 35 euros.
«No és gairebé ni mitja pràctica i en comparació amb l'estalvi val la pena», comentava Muñoz, que calcula que, gràcies a www.bcnvial.com, s'ha estalviat, com a mínim, unes sis pràctiques.«Per menys d'una pràctica, que a Barcelona ronda entre els 25-30 euros els 45 minuts, tens un mes complet», afegeix Cervera, a més de destacar l'estrès viari que existeix a la capital catalana.
- Recomanacions «Dinar de 10»: els elogis al millor restaurant de Cornellà de Llobregat, segons Tripadvisor
- Mil anys d’aniversari Montserrat rep amb devoció la sortida de la Moreneta per primera vegada en aquest mil·lenni
- Creu de Sant Jordi 2019 Mor Montserrat Úbeda, referent de la catalanitat i ànima d’Ona Llibres
- Els bojos són ells, ells
- Protesta L’acta del partit recull el llançament d’un objecte de Rüdiger a l’àrbitre