NOVA BIBLIOTECA FUNERÀRIA
Llibres al cementiri
Cementiris de Barcelona inaugura una biblioteca amb 3.600 volums. L'espai, únic a Espanya, completa el conjunt museístic del cementiri de Montjuïc.
La nova biblioteca de Cementiris de Barcelona, on es poden consultar més de 3.500 llibres, ahir. /
Barcelona té una nova biblioteca, encara que no es tracta d'una instal·lació gaire corrent. Ni per la situació, ni per la temàtica, ni per la importància. Està situada al cementiri de Montjuïc, al costat de la col·lecció de carrosses fúnebres del cementiri. Els seus llibres són de temes funeraris. I els 3.600 exemplars del seu fons fan que sigui un espai únic a Espanya. El nou equipament s'inaugura avui (a les 13.00 hores) en un acte que servirà per presentar també una exposició fotogràfica i al qual assistiran Joan Puigdollers, president del consell d'administració de Cementiris de Barcelona, i Jordi Valmaña, director general de l'entitat.
Cementiris de Barcelona ja tenia abans una biblioteca. Era un recinte de 25 metres quadrats perdut entre les oficines centrals de Sancho de Ávila. Un espai que molt poca gent coneixia. Sense horari fix d'obertura, s'havia de demanar cita per visitar-la. La nova instal·lació és molt diferent. Ocupa 80 metres quadrats d'un edifici nou a tocar del cementiri de Montjuïc en què també s'allotja el museu de carrosses fúnebres (que van ser traslladades a aquest emplaçament el mes de febrer passat). I a més a més, està oberta al públic de forma gratuïta i amb un horari estable. «Amb aquest canvi de situació hem guanyat metres -explica Valmaña- i hem creat un conjunt museístic de divulgació funerària amb què esperem donar notorietat a la biblioteca».
TRESORS
Una notorietat ben merescuda, per cert. «És una biblioteca funerària única a Espanya pel que fa al nombre de títols -argumenta el director general de Cementiris de Barcelona-. I la segona a Europa després de la de Viena». Les publicacions procedeixen de tot el món i se centren en els rituals funeraris de nombroses civilitzacions. Destaca per la seva col·lecció d'egiptologia, en bona part gràcies a la tasca de l'arqueòleg Manel Hernández, que va posar en marxa el projecte fa 30 anys i que hi segueix estant al capdavant.
Notícies relacionadesEntre els 3.600 títols del fons bibliogràfic, un tresor: els tres volums deThe temple of king Sethos I at Abydos,publicat el 1933 per Amice Mary Carveley i M. F. Broome. Els llibres, que tracten sobre els rituals funeraris a l'Antic Egipte, estan exposats de forma oberta perquè els visitants en puguin veure els dibuixos de l'interior.
La biblioteca és el marc d'una exposició que s'inaugura també avui. Es titulaCementiris europeus: jardins d'ànimes, diversitat i patrimonii reuneix més de 100 imatges captades per fotògrafs professionals en cementiris de tot Europa, un retrat cultural col·lectiu que mostra la rellevància de l'art funerari.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Habitatge Vint-i-quatre pisos i hores de cua
- Sanitat Salut abordarà la mort sobtada infantil amb un nou protocol
- ‘Life Sciences BCN’, de Barcelona global Barcelona es bolca per ser capital europea de les ciències de la salut
- Tribunals Laporta es desmarca davant la jutge de l’acusació d’estafa