exposició. FOTOGRAFIA

Collserola desconeguda

L'Arxiu Fotogràfic mostra 150 fotografies atribuïdes a Jaume Anglada que documenten la transformació de la zona alta de Barcelona a finals del segle XIX.

La festa de Sant Medir, a Collserola, el 1900, i les ruïnes del castell de Bellesguard.

La festa de Sant Medir, a Collserola, el 1900, i les ruïnes del castell de Bellesguard. / julio carbó / col·lecció lola anglada

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / Barcelona

Afinals del segle XIX i a principis del XX, els barcelonins aficionats a la fotografia retrataven la vida del centre de la ciutat, del port i de la muntanya de Montjuïc. Just aquí resideix el valor de les imatges atribuïdes a Jaume Anglada, que en aquella època anava caminant a la serra de Collserola per retratar el que li cridava l'atenció.

Així va eternitzar la plaça de Vallvidrera el 1900 quan el municipi s'havia agregat a Sarrià per fer front al pagament de la carretera de Molins de Rei. Va captar també l'ambient festiu de celebracions populars com el Dijous Gras a Pedralbes, les desaparegudes masies de Collserola, l'inici d'obres de l'Escola Pia de Sarrià el 1894, el naixement del torrent de les Corts i les ruïnes del castell de Bellesguard, abans que Antoni Gaudí hi construís el 1900 la torre homònima.

L'autor és l'avi de Lola Anglada, que el 1973, 11 anys abans de la seva mort, va cedir els seus 6.000 documents fotogràfics a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona. La il·lustradora va custodiar durant anys les maletes de fusta amb els negatius i les carpetes amb les reproduccions en paper. «Al principi no identificàvem l'autor, fins que vam esbrinar que podia ser el seu mateix avi. Per això a les firmes s'especifica: fotos atribuïdes a Jaume Anglada», explica Rafel Torrella, tècnic en conservació fotogràfica i comissari d'aquesta exposició que porta el títol d'Entorn 1900.

Notícies relacionades

Torrella explica que el fotògraf experimentava amb diferents tècniques sense cap voluntat exhibidora. «No es va voler proclamar mai artista. Mostra una clara voluntat documental. Li interessa la naturalesa a punt de ser transformada per la mà de l'home. És el moment en què la ciutat començava a conquistar la muntanya», argumenta el comissari, que defineix Anglada com un fotògraf «humanista», perquè l'atrau captar l'activitat de l'home en les seves escapades lúdiques, «com la festa de Sant Medir».

Plaça de Pons i Clerch, 2. Matins de dilluns a divendres: 09.00 a 14.00 h. Tardes de dimecres i dijous: 16.00 a 18.00 h. bcn.cat/arxiufotografic