Reorganització del transport
Barcelona reforça la fe en el bus ortogonal amb 5 noves línies
La freqüència de pas, vital per sumar més usuaris i fidelitzar els de tota la vida
La ciutat ja compta amb 10 eixos d'«altes prestacions» amb 180.000 viatgers al dia

Un autobús de la línia H-12 circula pel passeig de Gràcia, a finals del 2012. /
Canviar rutines tan consolidades com agafar cada dia el mateix autobús per anar a l'escola, la universitat o la feina és segurament el principal obstacle amb què es trobaran les cinc noves línies de la xarxa ortogonal que es posaran en funcionament aquest dilluns. A ningú li agrada que li canviïn una cosa que ja funciona, encara que li hagin dit que és per millorar. Seran 10 els eixos d'«altes prestacions», com els agrada definir-los a TMB, que solcaran els carrers de Barcelona. Diu l'empresa que el 30% del passatge total diari -uns 180.000 viatgers- recorrerà a aquestes línies, i que la freqüència de pas serà d'entre 5 i 8 minuts, malgrat que la meitat passaran per zones que estan o estaran en obres. Els experts asseguren que això està encara començant, que queda molt per fer, i que complir amb la freqüència és vital perquè el transport de superfície guanyi usuaris i mantingui els de tota la vida.
El gràfic que acompanya aquesta informació és la millor guia per entendre el que està a punt de passar a Barcelona. Són tres eixos horitzontals i dos de verticals, 233 parades, 169 vehicles i 49 quilòmetres de recorregut (el doble si es compta l'anada i la tornada). Potser al sortir de casa no trobareu la vostra parada de tota la vida. Si és així i per la vostra zona hi passa una d'aquestes superlínies, doneu per segur que s'ha mogut de lloc. No s'arriba a l'anhel socialista del Retbus, és a dir, estacions molt allunyades que brindaven una velocitat comercial més elevada, però sí que s'han espaiat una mica més per intentar que el vehicle no hagi d'aturar-se cada 200 metres, com passa ara amb algun dels més de 100 recorreguts que cobreix TMB per la capital catalana.
METRO A LA LLUM DEL DIA / La xarxa va iniciar el funcionament l'octubre del 2012 amb cinc línies. Va començar representant el 12% del passatge total diari i ja voreja el 18%. Totes van aconseguir superar el nombre de viatgers dels eixos que van substituir, i la H6 va ser la que més usuaris registra amb 22.000 validacions diàries. L'invent va néixer de les ments pensants de la UPC i va ser ERC qui li va donar impuls polític, encara que el PSC no va poder desenvolupar-lo perquè va perdre les eleccions. CiU va recollir el guant i va adaptar el pla, ampliant el nombre de recorreguts de 12 a 28, que s'aniran integrant de cinc en cinc fins que el 2017 estiguin tots en circulació. Durant aquesta setmana, prop de 200 informadors s'han encarregat d'explicar els canvis. La idea de fons és que la ciutat adopti en superfície el dibuix del metro, és a dir, aplicant la màxima que la distància més curta entre dos punts és la línia recta. Això implicarà que el viatger assimili el concepte de connexió, ja que molt probablement haurà de fer transbord per arribar al seu destí, cosa difícil d'entendre per a un transport que molts valoren pel trasllat de porta a porta.
Notícies relacionadesPerquè això funcioni, assenyala Ricard Riol, president de l'Associació Promoció del Transport Públic, «complir la freqüència de pas d'entre 5 i 8 minuts és fonamental, ja que si es vol competir amb el metro, no es pot fer esperar l'usuari». Potser amb aquesta nova configuració ortogonal es guanyarà un viatger que fins ara no s'havia molestat a interpretar el plat d'espaguetis conformat per línies heretades de l'antic tramvia barceloní. Vol ser més comprensible, intuïtiva i eficaç. I per ara, amb les cinc ja en marxa sembla que s'ha aconseguit, perquè els usuaris els donen una puntuació de 7,6 sobre 10.
PUNTS FLACS / Al marge d'haver de superar les obres ja iniciades o que arribaran -General Mitre, Balmes, Glòries, Marina, Diagonal o Paral·lel-, la nova xarxa de bus no manté la freqüència de pas durant els caps de setmana, cosa comprensible perquè la demanda baixa molt. La teoria, assenyala Riol, no s'aplica a totes les línies. La V21, per exemple, que baixa al passeig Marítim, manté un nivell d'explotació que requeriria un esforç extra els dissabtes i diumenges. També queda ranquejant el bus al Poblenou, segons assenyala la PTP. El 41 es modifica per deixar pista al H16, que no entra al barri sinó que segueix la línia de platja. «L'únic bus que travessa aquesta part de Sant Martí és el 141, i cada mitja hora. No hi pot haver llacunes, i menys en llocs com aquest, on el metro tampoc és suficient», conclou Riol.
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- INTOXICACIÓ El glop d’‘aigua’ que gairebé mata un home a Vigo: «En segons vaig notar que em cremava viu per dins»
- Diligències obertes Barcelona aprova la reforma de la Masia del Barça malgrat la investigació de la Fiscalia
- Operaven a Catalunya La Policia Nacional expulsa 24 multireincidents amb més de 200 detencions per homicidi, robatori o agressió sexual
- Final copa del rei Plantada històrica del Madrid a la Copa: ni entrena ni assisteix a les rodes de premsa
- Flick demana protegir els àrbitres abans de la final: "No respectar-los és no tenir fair play"
- Horari i on veure el funeral del papa Francesc per televisió
- Benestar Álvaro Bilbao, psicòleg: "Preocupar-se molt per les coses pot ser un símptoma de salut mental fràgil"
- Un mosso rescata els dos ocupants d'un cotxe després de xocar contra un mur i caure a una piscina