llibre. L'ABAT DE MONTSERRAT PRESENTA UN CONTE
El mestre Casaldàliga
L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, explica en un conte per a nens i nenes la vida del bisbe Pere Casaldàliga (Balsareny, 1928), a qui va tenir com a professor.
Sala Pere Casaldàliga de la llibreria Claret. Roger de Llúria, 5. A les 19.00 hores. Vegeu: www.claret.cat
El claretià Pere Casaldàliga, el 2002. /
Un pupitre o un altar, l'aula o l'església, no importa l'attrezzo, el context, ni l'edat del públic. L'estela que ha anat deixant en el seu camí de vida el claretià Pere Casaldàliga, el bisbe amb xancletes de Sao Félix do Araguaia, es resumeix amb molt poques paraules i sempre coincideix en l'opinió de ls que l'han conegut. «Ens va impactar la coherència entre la seva fe i el compromís social, la seva valentia per defensar la llibertat d'expressió i els immigrants que arribaven sense res», diu Josep Maria Soler, abat de Montserrat i autor d'un conte que explica la vida de Casaldàliga.
Soler parla amb coneixement de causa. Va ser alumne de Pere Casaldàliga el 1955 i el 1956, a Sabadell. El col·legi dels germans claretians en què l'abat de Montserrat va estudiar va ser el primer destí de Casaldàliga després de la seva ordenació com a sacerdot. I amb els records d'aquell nen cap a un mestre diferent i la posterior trajectòria com a missioner d'un dels més cèlebres referents de la teologia de l'alliberament a Espanya i Llatinoamèrica, Josep Maria Soler ha construït el text per als alumnes més joves d'avui.
A PARTIR DE 6 ANYS // La narració va acompanyada de les il·lustracions de Sebastià Serra i està pensada per a nens i nenes d'uns sis anys cap endavant. El text repassa la biografia del bisbe des del seu naixement, el 1928 a Balsareny, a la comarca del Bages, fins a l'actualitat, al Mato Grosso brasiler, on Casaldàliga fa 45 anys que practica la missió més admirable d'un religiós: dedicar la vida a les persones més pobres.
El conte biogràfic incideix especialment en la manera de ser i de resar de Pere Casaldàliga, que va captivar Josep Maria Soler i els seus companys de classe, que el van conèixer i hi van conviure com a alumnes seus en una època en què Casaldàliga «compaginava la docència amb la seva intervenció en un programa de ràdio i la direcció d'una revista, Eufòria, a causa de la qual va tenir problemes amb la censura franquista», explica l'abat de Montserrat.
El seu treball, que ha estat concebut per al lector infantil i titulat directament amb el nom Pere Casaldàliga, és el cinquè llibre de la col·lecció Sabies qui?, de Publicacions de l'Abadia de Montserrat, que prèviament al bisbe de Balsareny ha dedicat altres números a donar a conèixer la vida de Francesc d'Assís, Roger de Taizé, Benet de Núrsia i Teresa de Calcuta.
En la presentació del llibre de l'abat de Montserrat, que tindrà lloc aquest vespre a Barcelona, hi seran presents, a més a més del mateix autor del llibre i el dibuixant que s'ha fet càrrec d'il·lustrar l'obra, Sebastià Serra, el president de la Unió de Religiosos de Catalunya, el també claretià Màxim Muñoz.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"