institució centenària dedicada al disseny
Nani Marquina presidirà el FAD en la seva nova etapa a les Glòries
La candidatura s'imposa a la proposta més continuista de Sílvia Farriol
L'objectiu de la dissenyadora és que l'agrupació sigui un referent internacional

Nani Marquina, a l’esquerra, i Sílvia Farriol, ahir a la nit al saber-se el resultat de les eleccions del FAD. /
La dissenyadora i empresària Nani Marquina (Barcelona, 1952) es va alçar ahir a la nit amb la victòria en les eleccions a la presidència del Foment de les Arts i del Disseny (FAD), institució que dissabte va fer 111 anys. Marquina va obtenir el 69% dels vots enfront del 31% de la candidatura més continuista, encapçalada per l'arquitecta Sílvia Farriol, que en l'antiga junta presidida pel també arquitecte Miquel Espinet va impulsar l'exitós FADfest.
Les eleccions van ser les primeres celebrades a la nova seu del FAD a l'edifici Disseny Hub, a la plaça de les Glòries. Ahir a la nit, dels 1.000 socis amb dret a vot, només el van exercir un 29,33%. Tot i això, la participació va ser més alta que la registrada en els comicis de fa cinc anys, que no van superar el 26%.
«La cultura del disseny és vital per a Barcelona. Lluitaré per un FAD més internacional, obert a la ciutat i amb més socis joves», va declarar l'empresària, que té una botiga amb les seves alfombres a la Diagonal. És filla de Rafael Marquina, creador de la famosa setrillera sense degoteig amb què va guanyar el premi FAD el 1961. El seu pare va ser qui va fundar l'Associació de Disseny Industrial del Foment de les Arts i del Disseny. «Llavors tenia 8 anys. Després de la seva mort, el juny de l'any passat, m'arriba el relleu», declara Nani Marquina.
És la segona dona que assumeix les regnes del FAD. L'arquitecta Beth Galí va dirigir aquesta entitat entre el 2005 i el 2009. A més de l'empresària com a presidenta, la nova junta està integrada per Gabriele Schiavon (vicepresidenta), Albert Castellón (secretari), Ferran Figuerola (tresorer) i els vocals Maite Felices, José Maria Milà, Xavier Bas, Curro Claret, Carme Ribas, Astrid Starvo, Antonio Covelo, Martín Azua, Jona-than Arnabat, Miquel Lacasta, Borja Martínez i Enric Majoral.
ENTREGA DE MEDALLES / Després de l'assemblea de socis que va tenir lloc un cop tancades les urnes, es va celebrar l'entrega de les medalles del FAD, distincions que des del 1928 reconeixen la trajectòria de persones, de projectes, d'espais i d'institucions. Badalona es mou, l'entitat que va crear la samarreta groga SOS Ensenyament Públic, un moviment de defensa de l'escola pública davant les retallades de la Conselleria d'Ensenyament, va redactar per a l'ocasió una carta escrita en primera persona per la mateixa samarreta.
Notícies relacionades«Vull compartir l'alegria amb els autèntics guanyadors d'aquest premi: els que al llarg d'aquests tres últims anys heu aconseguit que tothom conegui l'escola quan em porteu amb orgull pel carrer. Jo només sóc un símbol. Vosaltres sou la força que impulsa la defensa de l'educació pública: les famílies, els docents i els alumnes», diu el text.
També van rebre medalles l'Institut del Teatre; el fotògraf i restaurador Leopoldo Pomés; Quim Vila, per la seva botiga de vins Vila Viniteca, i Cultura/s de La Vanguardia.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència