amb molt de gust. QUADERN DE GASTRONOMIA I VINS

Formatges blaus catalans

La diversitat dels paisatges es reflecteix en la multiplicitat dels formatges de cada país. A Catalunya aquesta potent sèrie de sabors es completa amb els blaus.

Un plat de formatge Blau d’Osona, del Molí de la Llavina.

Un plat de formatge Blau d’Osona, del Molí de la Llavina. / arxiu

1
Es llegeix en minuts
MIQUEL SEN

En el transcurs del temps els àpats adquireixen caràcter polític. Alguns ingredients, com els formatges, poden ser poèticament revolucionaris o tràgicament burgesos. Émile Zola a la seva novel·la El vientre de París descriu la poderosa olor dels formatges, el camembert, el cheshire, per acabar amb el rocafort, que no amaguen «els nervis blaus i grocs, com si estiguessin  atacats d'una malaltia inconfessable de gent rica que ha menjat massa tòfones».

Si els formatges blaus poden manifestar connotacions burgeses, també tenen clares senyes de la cultura rural. Les pastes toves fermentades pel fong Penicillium són un sagrament que recorre el camí de Santiago, des de Cabrales fins a Rocafort, definint una manera d'entendre el formatge més pròxima al berenar que al fi de festa d'un banquet de molts plats.

SALT QUALITATIU / El salt de la ruralitat a l'alta restauració ha donat passaport a molts formatges catalans que abans d'aquesta revolució formaven part d'un món gairebé oblidat que tenia com a millor testimoni Enric Canut. Gràcies a la seva feina d'investigació ha estat profeta d'un canvi que ha omplert els nostres paladars amb formatges afinats.

A partir de l'any 2007, alguns elaboradors catalans es van atrevir amb els formatges que alteraven els sentiments favorables al proletariat del senyor Zola. Un èxit aconseguit incorporant el Penicillium roqueforti a les peces per oxigenar la pasta i permetre el desenvolupament de les riquíssimes vetes.

Notícies relacionades

El Blau d'Osona, de la formatgeria familiar Molí de la Llavina, situada a Centelles (Barcelona), n'és un exemple exquisit. De petita producció, està elaborat amb la llet de les vaques frisones de la propietat.

Una petita joia que té el contrapunt en el Blau de l'Avi Ton, encara que en aquest formatge es faci un gir en el concepte, utilitzant llet crua de cabra o d'ovella. Magnífics productes de proximitat que permeten recuperar la confiança en la vitalitat dels agricultors. Al marge que el seu virat sigui burgès o revolucionari, un tall d'aquests formatges blaus és antídot al davant de la massificació del sabor provocada per la indústria agroalimentària.