Crònica de la tercera jornada de protestes pel desallotjament i demolició de Can Vies

Nombroses manifestacions s'han organitzat a Barcelona i en altres ciutats catalanes

Agents antiavalots bloquegen un carrer mentre al darrere cremen uns contenidors, aquesta nit, a Sants.

Agents antiavalots bloquegen un carrer mentre al darrere cremen uns contenidors, aquesta nit, a Sants. / ÁLVARO MONGE

6
Es llegeix en minuts

00.15. Els mossos han confirmat que han practicat diverses detencions al barri de Sants de Barcelona, encara que la xifra definitiva no la donaran a conèixer fins aquest dijous. Almenys tres joves han estat detinguts per la policia autonòmica, encara que la xifra previsiblement serà més gran, ja que els incidents es produeixen en diversos carrers de Sants.

23.50. Els mossos realitzen petites i successives càrregues als carrers més estrets que es troben al voltant del carrer de Sants, a mesura que els manifestants aixequen nombroses barricades. Els enfrontaments han començat al vespre després d'una multitudinària manifestació, a la qual s'han sumat centenars de persones procedents d'altres barris i localitats catalanes. Els violents utilitzen contenidors per aixecar de forma ràpida improvisades barricades als estrets carrers de Sants, mentre els mossos realitzen petites càrregues des de les furgonetes que constantment circulen pel barri.

22.41. Ja hi ha almenys un detingut en la tercera nit d'altercats pel desallotjament de Can Vies. La detenció s'ha produït cap a les 22.15 hores a la plaça de Sants després d'una càrrega policial. Els mossos han utilitzat puntualment projectils viscoelàstics. Mentrestant, els bombers han enviat dotacions a la carretera de Sants per apagar el foc originat per l'incendi de més d'una dotzena de contenidors que ocupen tota la calçada al llarg d'uns vuit metres d'amplada.

22.35. Prossegueix el desplegament policial al barri de Sants. Grups petits de manifestants deambulen per els carrers llançant pedres i altres objectes als vehicles policials que tracten de dispersar-los. Malgrat la relativa calma, la tensió és alta.

22.08. Es constata l'enviament d'antiavalots de la Policia Nacional a Barcelona. Fonts policials han confirmat l'enviament de 200 agents antiavalots de les Unitats d'Intervenció Policial (UIP) de Madrid, Valladolid, Saragossa i València. La decisió ha estat presa pel Ministeri d'Interior com a mesura de prevenció, segons les mateixes fonts.

22.04. Ja cremen alguns contenidors i hi ha destrosses en el mobiliari urbà. Els mossos utilitzen el canó de so per intentar dissuadir els manifestants mentre es produeixen càrregues per dispersar-los.

21.55. Els manifestants segueixen concentrats al carrer de Sants i comencen a formar barricades amb contenidors. Els mossos estan a l'expectativa i es respira tensió.

21.15. Centenars de manifestants han tallat la carretera de Sants a Barcelona, al confluir en aquest barri diverses concentracions convocades avui en diferents zones de la capital i localitats catalanes en protesta pel desallotjament de Can Vies i per l'actuació policial en els dos últims dies. Els manifestants, la majoria joves, porten cassoles i altres estris per expressar la seva protesta després de concentrar-se a Sants procedents de diversos punts de Barcelona. Des d'última hora de la tarda s'ha tancat l'accés a algunes estacions de metro en aquesta zona, tal com va passar dies enrere, en previsió de possibles altercats.

21.10. Un centenar de persones s'han manifestat a Lleida contra l'enderrocament de Can Vies, acte que de moment ha finalitzat sense altercats greus. Segons la policia local de Lleida, els manifestants han iniciat a les 19.30 una concentració a les portes de l'ajuntament de la ciutat, on sota una intensa pluja han cridat consignes contra el desallotjament de Can Vies i contra l'actuació dels Mossos d'Esquadra. Els concentrats han iniciat una manifestació improvisada, en el transcurs de la qual han fet pintades en portes i façanes de diversos establiments, sucursals bancàries i immobiliàries. També han tirat ous amb pintura a la seu del PSC a Lleida. La manifestació ha acabat a les portes de la seu de CDC, on han tornat a llançar més ous i pintura contra la façana i contra una furgoneta dels Mossos d'Esquadra.

21.05. A Badalona, unes cinquanta persones s'han concentrat davant el consistori en solidaritat amb els joves okupes de la capital catalana convocats per la col·lectiva Àgora, que agrupa diferents entitats de la localitat. Els manifestants s'han dirigit a la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), on ha cridat en contra d'aquesta formació i, després de tallar durant uns minuts la carretera general, molts d'ells han agafar el metro en direcció a Barcelona.

20.30. Un grup de manifestants ha tallat durant uns minuts el trànsit a l'avinguda Meridiana a l'altura del carrer d'Aragó. Malgrat la presència policial, no s'han produït incidents.

20.20. Finalitza la concentració a Tarragona. Unes 100 persones s'han reunit davant la seu de CDC, entre una gran desplegament policial, i han llegit un manifest de solidaritat amb Can Vies. També han criticat l'actuació dels Mossos d'ahir a la nit. Posteriorment, els manifestants han marxat fins a la seu de la Delegació del Govern en la ciutat, on s'han dissolt sense cap incident.

19.40. Els Mossos d'Esquadra han deixat en llibertat aquesta tarda, despre's de prendre'ls declaració, els sis detinguts ahir a la nit als disturbis del barri de Sants de Barcelona. Els detinguts, entre els quals hi havia un menor de 17 anys, han estat denunciats com a presumptes autors dels delictes de desobediència i resistència a l'autoritat, danys i desordres públics. També ha quedat en llibertat sense fiança i amb càrrecs després de declarar davant el jutge un ciutadà italià que va ser detingut durant la primera nit de protestes.

19.20. Ja han començat algunes de les concentracions de protesta convocades per a les 19.00 hores, com les de Cornellà de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vic, Tortosa i Tarragona.

11.46. Per la seva part, el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME-CCOO) ha qualificat també aquest dimecres de "patètic" el dispositiu policial preparat ahir a la nit a Sants, on assegura que es van disposar "pocs efectius i sense un cap màxim de comandament que no fos un sergent". En un comunicat, el sindicat afirma que davant la de violència pels esvalotadors "es van haver d'activar més agents urgentment hores després", quan els vàndals ja havien destrossat totes les sucursals bancàries de l'entorn de la plaça de Sants.

Notícies relacionades

09.10. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha justificat aquest matí l'actuació dels Mossos per contenir els disturbis que han seguit al desallotjament i la demolició de la finca ocupada de Can Vies, al barri de Sants. També ha advertit que la policia autonòmica frenarà qualsevol episodi similar que es produeixi. Espadaler ha denunciat que darrere d'aquests incidents hi ha "grups violents que aprofiten el context de malestar" actual per provocar episodis de "violència urbana gratuïta". El titular d'Interior ha recordat que els Mossos han actuat en compliment d'una sentència ferma després d'un procés judicial i que els agents es limiten a fer complir "les regles del joc en un Estat de dret". També ha destacat els "reiterats intents" de l'Ajuntament de Barcelona de mediar i buscar solucions alternatives al desallotjament.

8.21. El desallotjament de la finca 'okupada' de Can Vies, al barri de Sants, que va viure ahir a la nit la seva segona nit de disturbis, ha provocat la solidaritat del moviment okupa, que ha convocat per a aquesta tarda --entre les 19.00 i les 20.00 hores-- més de 50 manifestacions a les principals ciutats de Catalunya. Així, als barris de Barcelona de Sants, Sarrià, Nou Barris, Gràcia, Eixample, Horta, Raval, entre altres, hi ha actes convocats, així com a Tarragona, Girona i Lleida. També s'han sumat a aquestes protestes Terrassa, Rubí, l'Hospitalet, Mataró, Manresa, Rubí, Cornellà, Tortosa, Berga, Valls i Reus, entre altres desenes de localitats. A València també hi ha un acte convocat, així com a Palma i al barri de Burgos del Gamonal.

Temes:

Can Vies