la Barceloneta

Reacció d'urgència a la Barceloneta

BCN obre una ofensiva inspectora a tot el barri a partir de dilluns per detectar els pisos no autoritzats

Els veïns sostenen que les mesures són «pegats» i anuncien que mantindran les mobilitzacions

Turistes busquen el seu allotjament pels carrers de la Barceloneta, amb patrulles al fons, ahir.

Turistes busquen el seu allotjament pels carrers de la Barceloneta, amb patrulles al fons, ahir. / JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
PATRICIA CASTÁN
BARCELONA

Les vacances de no pocs tècnics i altres càrrecs municipals es van veure ahir suspeses per afrontar amb pretesa contundència el que ja s'ha convertit en el tema de l'estiu 2014 a Barcelona. Reunió d'urgència i moviment de fitxes ràpid abans que la crisi adquirís la gravetat política (sense conseqüències) del cas de Can Vies. I és que la revolució de la Barceloneta contra el turisme de borratxera s'ha convertit de fet en un gran tema a nivell estatal, en un estiu sense notícies impactants més enllà de les tempestes polítiques. Per això, l'efectista aparició de la regidora Mercè Homs anunciant mesures extraordinàries per al barri va ser seguida per tots els informatius nacionals. Una repercussió que dóna ales als veïns per elevar el to de les seves demandes, però que corre el risc d'esvair-se com un suflé en qüestió de dies. L'anunci d'una ofensiva per detectar els pisos turístics il·legals que començarà dilluns, així com el reforç policial contra l'incivisme, va ser rebut per les ­principals entitats veïnals com «un pegat que no soluciona el problema» ni frenarà les noves mobilitzacions.

Homs, conscient de l'aire que prenia la revolta, va agafar el toro per les banyes i va reunir el seu equip, fins i tot alts càrrecs de l'ajuntament central, per planificar una reacció d'emergència. El seu pla es resumeix en cinc punts. El primer, crear un equip d'inspecció extraordinari, que operarà al marge de les actuacions ordinàries que realitzen altres serveis inspectors quan hi ha una denúncia. Els nous equips seran tres, integrats per un guàrdia urbà i un tècnic inspector i realitzaran una investigació d'ofici en horari diürn, sense necessitat de denúncies prèvies. La gerent Mercè Massa es va referir a aquesta inspecció com a «sistemàtica», pis per pis, encara que també com a «aleatòria» en la selecció d'edificis. En principi s'inspeccionarà una mostra de les aproximadament 850 finques del districte (amb uns 8.500-9.000 pisos, van dir) i davant qualsevol indici s'obrirà el procés administratiu corresponent, que podrà derivar en sancions i tancaments si es comprova l'activitat. La seva durada «dependrà dels resultats». «Hi ha carta blanca per afrontar el tema», van emfatitzar.

En paral·lel, el districte vol incentivar les denúncies anònimes, col·laborant amb la ciutadania per actuar contra els casos problemàtics de forma més eficaç. L'ajuntament no té idea del volum de la il·legalitat, ja que les webs on s'anuncien no detallen direccions i un mateix allotjament surt anunciat en diferents portals, van dir.

No s'abolirà el negoci

I encara que aquesta primera mesura recull una de les propostes clau expressades ahir pels veïns a través d'EL PERIÓDICO, i persegueix l'eradicació dels llits il·legals, Homs va deixar clar que no hi haurà una abolició de tot l'allotjament turístic com pretenen molts residents. Els 72 que compten amb permisos (limitats pel pla d'usos) també seran inspeccionats i sancionats si causen molèsties, però no seran clausurats per decret. Igual que no es tanquen tots els bars amb llicència perquè un generi problemes, va argumentar la regidora.

El pla d'usos (regula els negocis de pública concurrència) fins ara no ha estat útil, perquè no s'ha acompanyat de suficients mesures controladores perquè es complís la llei, segons diuen els veïns.

Notícies relacionades

Les altres propostes són mantenir el reforç policial preventiu implantat en els últims dies, també l'augment d'agents cívics que detecten problemes i exerceixen de mediadors (dia i nit), implantar un protocol especial que permeti canalitzar de forma diferenciada les trucades de denúncia per pisos turístics (des del 092 i 010) i formar una taula de seguiment per mantenir diàleg continuat amb els veïns i «anar veient els resultats» i com evoluciona el problema.

Homs va insistir que els veïns «no estan sols» i el consistori «serà inflexible». Aquest mateix discurs és el que es disposava a repetir a la nit en ple territori rebel, davant els afectats. Però hores abans, informats per la premsa, tant l'associació L'Òstia com la històrica de veïns de la Barceloneta van considerar les ­mesures un «pegat». Van opinar que tres equips d'inspectors per a 9.000 finques era una mesura ­«ridícula». Oriol Casabella, president d'aquesta última, tem que tot s'esvaeixi quan desaparegui la premsa i demana compromisos escrits i un pla social per al barri. Lourdes López, de L'Òstia, reclama un mapa de tota la problemàtica i inspeccions ­d'Hisenda per afrontar l'«opacitat d'aquests negocis». Avui tornaran a sortir al carrer a les sis de la tarda i presentaran noves mobilitzacions.