FESTES A BCN

Els 'food trucks' triomfen a la Mercè

Èxit dels vehicles de menjar ràpid instal·lats a la Ciutadella

La Citroën del 1972.

La Citroën del 1972. / EDUARDO LÓPEZ ALONSO

2
Es llegeix en minuts
EDUARDO LÓPEZ ALONSO / BARCELONA

Els 'food trucks' han causat sensació aquestes festes de la Mercè. Al marge de si el negoci va sobre rodes o no, el cert és que en temps de crisi les camionetes de menjar ràpid són una opció de consum assequible i una sortida per a l'autoocupació d'indubtable atractiu teòric. Potser per aquesta i altres raons, les parades de menjar ambulants instal·lades a la Ciutadella han estat d'allò més fotografiade aquest cap de setmana durant les festes de la Mercè.

Al marge del seu atractiu i el missatge de llibertat en el treball que semblen transmetre, el cert és que la legislació actual defensa sobretot els interessos immobiliaris i limita la proliferació d'aquest tipus de negocis.

PARADES DE GELATS

Enfront de la llibertat de les parades de gelats a les platges del Cantàbric, que es mouen buscant clients segons on surt el sol, les camionetes de menjar de Catalunya són difícils de veure, llevat de les xurreries de sempre. Amb l'excusa de la defensa dels establiments instal·lats i les exigències sanitàries, el cert és que a Espanya el paisatge dels 'food trucks' és molt diferent del d'altres països d'Europa i dels EUA.

NECESSÀRIA REFORMA LEGAL

Notícies relacionades

Resulta sorprenent que en uns moments de crisi econòmica no s'hagi potenciat aquesta fórmula mòbil de restauració, que podria alleujar tant les butxaques de consumidors i d'emprenedors. En qualsevol cas, aquestes obres d'art amb rodes que es poden veure aquests dies a Barcelona no són precisament exponent d'un establiument ranci i amb oferta culinària adotzenada. En realitat s'assemblen més al que mostra la pel·lícula 'Chef' en què un cuiner d'alt nivell acomiadat munta un camió de menjar d'alta qualitat i triomfa amb això.

VEHICLES SORPRENENTS

Malgrat la restricció que imposa les llicències, que sols habiliten per a la instal·lació en fires, els exponents d'aquest tipus de negocis vistos a Barcelona han estat variats. Tant si són camions, camionetes o 'roulottes', tots aquests restaurants ràpids ofereixen immediatesa, senzillesa i buscar el client allà on va. I què es pot  dir dels vehicles. Des de l'encantadora furgoneta Citroën HY de l'any 1972 de Skye Coffee and Co. on serveixen cafè, fins a la simple i nostàlgica caravana d'aires setenters de Caravan Made, nascuda amb la idea de portar entrepans gourmet a la vista dels vianants. L'estil és lliure, l'aposta estètica és a vegades arriscada, l'oferta culinària gairebé sempre va en consonància amb la imatge transmesa. Però fins que no es pacti una normativa adequada serà difícil que la independència laboral que emanen sigui una realitat.