jornada . MEMÒRIA HISTÒRICA
La tragèdia d'Armènia
Barcelona i Santa Coloma de Gramenet commemoren avui el centenari del genocidi armeni amb una conferència, un concert i una exposició fotogràfica.
Souren Mirakyan Dikranyan. /
Cinc pètals té la flor que simbolitza el centenari, igual que cinc van ser els continents on es van establir els armenis que van fugir del genocidi de fa 100 anys. Un horror que va començar l'any 1915. En aquell moment, més de dos milions d'armenis residien a l'imperi otomà. Allà governaven els Joves Turcs, per als quals els armenis no eren més que un obstacle dins del seu pla de fer ressorgir el cada vegada més debilitat imperi. Però el seu somni era encara més ambiciós: volien aconseguir que l'imperi s'expandís fins a la Xina, incloent-hi totes les nacions de parla turca del Caucas i l'Àsia Central, turquificant, de passada, les minories ètniques.
El febrer de l'any 1915, Ismail Enver Pasha, líder de la revolució dels Joves Turcs, va ordenar eliminar els soldats armenis que servien a l'Exèrcit. El 24 d'abril i els dies posteriors, 800 armenis van ser arrestats a Constantinoble i exiliats a les profunditats d'Anatòlia. Una part d'ells va morir en el camí a l'exili, i els altres ho van fer així que van arribar. En total, es calcula que entre el 1915 i el 1923 van desaparèixer al voltant d'un milió i mig d'armenis.
Per commemorar el centenari de la massacre, i aprofundir més en la història, l'Associació Cultural Armènia de Barcelona organitza al Born Centre Cultural una taula rodona. S'hi parlarà dels fets històrics, de la situació actual dels armenis i del paper de les dones en aquest genocidi, entre altres temes.
Per a la conferència comptaran amb la presència del professor d'Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Joan B. Culla, el periodista i excorresponsal de televisió a Europa oriental Llibert Ferri, la filòloga i professora de la UAB Maria Ohannesian i l'escriptor Manuel Forcano. El discurs d'obertura va a càrrec del representant de l'Associació Cultural Armènia de Barcelona, Armin Gabril Sirouyan. A més, es programarà un concert de música clàssica armènia.
A Santa Coloma de Gramenet, el fotògraf Andreu Fernández inaugura l'exposició Armènia, 100 anys després, on exposarà fins al 15 de maig les fotografies que ha anat captant en aquests últims sis anys.
Algunes de les imatges exposades van ser captades als escenaris mateix del genocidi o durant el memorial de la massacre de l'any passat. D'altres van ser fetes a Barcelona, com ara la que li va fer a Souren Mirakyan Dikranyan, un supervivent nascut a Esmirna el 1909 i que es va haver d'exiliar a Grècia. Després de viure a l'Argentina, va acabar traslladant-se a Barcelona, on va morir el 2010.
- Tomé tensa la selecció
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- El problema de l’habitatge El lloguer de temporada creix el doble de ràpid a Barcelona que a Madrid
- La xacra de la corrupció Sánchez desafia Aldama a presentar proves i titlla de "fals" el seu relat
- Una baixa de pes Flick repensa l’atac sense Lamine Yamal