Molt més que una fira

La capitalitat mundial del mòbil aporta a l'economia catalana 3.500 milions d'euros entre el 2012 i el 2018 Emprenedoria, salut i educació centren les iniciatives de la fundació

’Start-ups’ 8 Participants del congrés per a emprenedors 4YFN en l’edició d’aquest any.

’Start-ups’ 8 Participants del congrés per a emprenedors 4YFN en l’edició d’aquest any. / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / BARCELONA

«Hem guanyat uns altres Jocs Olímpics». Amb aquesta frase el director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, va valorar el juliol del 2011 la designació de Barcelona per part de l'associació GSMA com a capital mundial del mòbil (MWCB). La ciutat i les seves institucions (Ajuntament, Fira, Generalitat, Ministeri d'Indústria, Cambra de Comerç de Barcelona i Turisme de Barcelona) van aconseguir molt més que un congrés: un projecte que busca transformar el model econòmic de tota la ciutat i la societat catalana, crear llocs de treball i convertir-se en referent mundial d'aquesta tecnologia.

El projecte era ambiciós, però la recompensa val la pena: l'impacte econòmic de la capitalitat entre el 2012 i el 2018 a Catalunya es va calcular al voltant de 3.500 milions d'euros en tot el període, cosa que, segons va destacar aquell dia el president de la Generalitat, Artur Mas, «ajudarà a sortir de la crisi» i a «crear molts llocs de treball».

La part més visible del projecte és, per descomptat, la garantia de celebració del Mobile World Congress (MWC) a la ciutat durant el contracte de capitalitat. Aquesta cita ha anat creixent en gran manera durant les últimes edicions, fins a convertir-se en la referència mundial del sector i convocar a Barcelona més de 93.000 persones -la meitat alts càrrecs directius de les principals firmes tecnològiques del món- en la seva última edició, amb un impacte directe en l'economia de la ciutat de 450 milions d'euros, a més de la creació de 12.600 llocs de treball temporals en el congrés i tot el que mou al voltant (transport, restaurants, hotels...). Des que es va instal·lar per primera vegada a Barcelona el 2006, la injecció en l'economia ha sigut de més de 2.000 milions, amb 46.700 contractes de treball de caràcter temporal creats, segons càlculs del conseller delegat de la GSMA, John Hoffman.

Tot l'any

El congrés són quatre dies, però la capital treballa durant tot l'any. Es va constituir una fundació per vehicular tots els projectes, es va fixar la seva seu a l'edifici Media-Tic de Barcelona i, a més, es va arribar a un acord amb Telefónica per crear el Mobile World Centre, un espai obert a tothom al centre de Barcelona, que té com a funció vincular tot el que fa la capitalitat amb els ciutadans (el centre va ser ocupat fa 10 dies per empleats subcontractats de Movistar, que van abandonar la instal·lació dissabte).

En paral·lel, des de la fundació es treballa per donar sortida a projectes de tecnologia mòbil aplicats a diversos àmbits per canviar la societat, com el desenvolupament dels pagaments amb el mòbil o l'emprenedoria. En aquest sentit, per exemple, s'ha impulsat la celebració del congrés 4YFN, que aquest any va congregar més de 8.000 participants i 250 inversors de tot el món. El seu èxit va ser tan gran que la GSMA l'ha incorporat al programa oficial del Congrés. També es fomenta l'acceleració d'empreses en el programa mStartup.

Notícies relacionades

La MWCB treballa també en el sector de la salut (programa mHealth: introducció de tecnologia en el món mèdic; accés virtual a l'historial mèdic des del mòbil, entre d'altres) i en el de l'educació: amb el programa mSchools, més de 12.000 alumnes de secundària catalans han après aquest curs a programar apps per a mòbil en una assignatura especial, amb l'objectiu de millorar l'esperit emprenedor dels alumnes.

«S'ha guanyat la carrera, però quan es triomfa s'ha de seguir entrenant per no perdre la pròxima carrera», va assegurar l'alcalde Xavier Trias el 2011. La GSMA decidirà aquest estiu si Barcelona es mereix revalidar el títol.