Müller va ocultar un sobrecost del 50% de l'expo sobre el litoral de BCN

L'ajuntament de Colau situa en 518.818 euros el preu real, lluny dels 350.000 declarats al març

En la minuta es troba el contracte que l'exdirector de BR va donar a un exsoci i que investiga la fiscalia

Imatge del port, a l’àrea del Morrot,el mes de març passat.

Imatge del port, a l’àrea del Morrot,el mes de març passat. / JULIO CARBÓ

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / JESÚS G. ALBALAT - BARCELONA

un dels grans esquers, el més gran, amb què CiU va assolir la victòria en les eleccions municipals del 2011 va ser el pla d'intervenir a la franja del litoral barceloní que s'estén, més o menys, des de la Rambla fins al Llobregat, per davant de la muntanya de Montjuïc. La veritat és que els socialistes, que havien completat la recuperació del litoral entre el Moll de la Fusta i el Besòs, no els havien deixat gaire marge a la imaginació. Aquesta intervenció va ser batejada amb el pompós nom de Blau@Ictinea. El març passat, a dos mesos de les eleccions i amb la necessitat de donar compte de què havia passat amb aquell gran projecte, el llavors alcalde, Xavier Trias, va inaugurar una magna exposició al Morrot en què es consignaven els avanços fets en aquest territori. Les cròniques expliquen que la primera xifra del cost que va donar l'organització va ser qualificada d'irrisòria pels mitjans de comunicació, a la llum del dispendi en plasmes i altres ginys a la vista, cosa que va obligar a donar-ne una altra, per part de Barcelona Regional: 350.000 euros. Segons el nou equip d'Urbanisme de l'Ajuntament de Barcelona el cost real va ser de 518.818,88 euros. És a dir, el 50% més del que es va declarat al seu dia per part de Willy Müller, el ja exdirector general de BR.

L'exposició del Morrot, que portava per títol Ciutat port: la Barcelona productiva, es va aixecar sobre quatre pavellons del moll de Llevant del port. La mostra es va estructurar en quatre espais. El primer, un recorregut fotogràfic de l'evolució de la infraestructura portuària des de ñ'any 1860.

EL SEGON ESPAI / El segon espai portava per nom Del front marítim al front nàutic, i proposava un suggerent recorregut pels projectes de futur. És en aquest apartat on s'ha d'ubicar el segon dels contractes que Müller va atorgar, com ja va revelar EL PERIÓDICO la setmana passada, al seu exsoci Antonio Herrero Bergés, per una quantia de 18.000 euros, el límit per no anar a concurs. L'adjudicació correspon a l'estudi de l'adequació dels hangars del port per emplaçar la mostra, oberta entre el març i l'abril, gairebé empalmant amb la campanya. La fiscalia investiga tots els contractes de BR amb Herrero Vergés.

Per completar amb l'esbós de la importància que l'antiga Administració de CiU donava a l'estudi i possible reforma d'aquesta part del litoral cal recordar que ja en campanya, i per tant dintre d'un acte de partit, Trias i la cúpula d'Hàbitat Urbà, amb Antoni Vives i Willy Müller al capdavant, van tornar al Morrot.

DIRECCIÓ FULMINADA / Arran d'aquest contracte en l'exposició del Morrot, i d'un altre, de menor quantia al Port Olímpic, sempre a l'exsoci de Müller, l'ajuntament va destituir el director general de BR, i els quatre membres del consell d'administració d'aquesta empresa pública nomenats pel consistori. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va prometre la «màxima contundència» per aclarir els fets. «No serem simples observadors. BR és una empresa molt important i no hi ha d'haver cap ombra de dubte», va defensar.

Notícies relacionades

L'alcaldessa, Ada Colau, va obrir un expedient informatiu intern. El primer tinent d'alcalde d'Economia, Treball i Planificació Estratègica va avisar que una vegada s'analitzi el que ha passat, «si se'n deriven altres responsabilitats, s'actuarà amb la màxima contundència». Colau va agafar les regnes de BR en el consell d'administració de divendres passat, fulminant, també, Vives.

El tercer espai de l'expo es titulava Urban Exchange Platform Barcelona-Hong Kong, i forma part d'una espècie de col·laboració firmada per la ciutat xinesa i Barcelona arran d'un viatge del mateix Trias l'estiu del 2012. Fins a Hong Kong es van desplaçar Vives i Müller per participar en simposis. L'altre punt bàsic de la internacionalització de BR va ser el sempre desitjable mercat rus. Allà, l'agència municipal va participar, de la mà de l'estudi de Ricardo Bofill, en un concurs per al creixement de Moscou.