El sector tecnològic accelera la seva capacitat de generar ocupació
Segons dades del Cercle Tecnològic, augmenta la facturació i el nombre d'empreses i treballadors
Es constata el paper estratègic del sector tecnològic i especialment de les TIC en relació amb la capacitat de generar ocupació.
El sector tecnològic català experimenta, malgrat la difícil conjuntura econòmica actual, un augment del nombre d'empreses i la seva facturació, així com el volum d'ocupació.
Les dades més rellevants han sigut recollides al Baròmetre del Sector Tecnològic elaborat pel Cercle Tecnològic de Catalunya que, per setè any consecutiu, analitza la situació de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) i que ofereix, addicionalment en la present edició, recomanacions i un full de ruta per als actors d'aquesta indústria pionera.
El baròmetre destaca de manera especial els creixements experimentats per aquesta àrea de negoci que arriba a una dimensió pròxima a les 12.000 companyies, 2.800 més que el 2008, amb un lleuger creixement en l'ocupació respecte al 2013.
El 56,8% de les empreses enquestades –sobre una mostra total de 800– manifesta que la seva facturació també ha experimentat creixements (davant un 15% que no ho va fer), i un 43,5% informa que va ampliar la seva plantilla (davant un 12% que la va reduir).
Malgrat aquesta evolució positiva, el baròmetre ha detectat una sèrie de frens que, en línia amb el que reflecteixen anàlisis anteriors, apunten amb claredat a l'escala del mercat actual de negoci, l'estructura del teixit empresarial de la petita i mitjana empresa i la falta de compra innovadora per part de les administracions.
PAPER ESTRATÈGIC
En el costat més esperançador, i tenint en compte les dades disponibles, es constata el paper estratègic del sector tecnològic i especialment de les TIC en relació amb la capacitat de generar ocupació, mostrant una elevada flexibilitat en relació amb els recursos humans, el nombre i la mida de les empreses. També manifesta una notable capacitat per mantenir i defensar el col·lectiu professional i així ho reflecteix, en una perspectiva temporal més àmplia, el 6% de creixement de l'ocupació del sector a partir del 2012.
Actualment, el sector tecnològic dóna feina a gairebé 88.000 persones a Catalunya, segons xifres de l'Enquesta de Població Activa del quart trimestre del 2014, amb un increment de l'ocupació de l'1,7% respecte a l'any anterior.
Cal apuntar que la xifra d'empreses tecnològiques que inverteixen en R+D+I es manté molt elevada i, en línia amb anys anteriors, lleugerament per sobre del 90%. D'altra banda, la valoració de la seva inversió ha baixat lleugerament i s'ha situat el 2014 en un 5,6, tres dècimes menys que el 2013.
En opinió d'Albert Buxadé, director territorial de Catalunya i Aragó a Vodafone, “el sector de les telecomunicacions no ha deixat d'invertir malgrat la crisi i ara té bones perspectives de futur”.
En aquest context, la internacionalització s'ha convertit en un dels eixos vertebradors del creixement sectorial. Les marques catalanes veuen més enllà de les nostres fronteres les millors perspectives de creixement. L'increment mitjà de les experiències d'internacionalització és d'un 20%, respecte a les dades del 2011.
El 2014 es va arribar pràcticament a un 68% d'internacionalització entre les empreses enquestades. Aquesta tendència ha afavorit la capacitat del sector per actualitzar el seu catàleg de productes i serveis. Entre els destins preferits, Llatinoamèrica segueix sent el territori prioritari a l'hora d'internacionalitzar-se, seguit de la UE dels 15.
També Àsia mostra una tendència creixent com a lloc d'interès per al sector tecnològic català, malgrat que els creixements encara són més moderats i les que han iniciat experiències en aquesta zona no arriben ni a un 25% de les companyies. Entre els països on es detecten més oportunitats de futur, segueix destacant Mèxic en primer lloc, seguit de països com Xile, Colòmbia o el Perú. A Europa, destaca Alemanya i als Estats Units es localitzen diverses àrees prometedores.
Com a factors facilitadors de la internacionalització, les empreses destaquen el fet de disposar de professionals amb experiència, mentre que la falta d'informació sobre els mercats potencialment interessants i el clima econòmic es mantenen com les principals barreres per a aquest fenomen.
Com a elements que afavoreixen la sortida a l'exterior, el sector valora de forma positiva, amb un 7,1, l'impacte que té la marca Barcelona en el sector TIC català, mentre que la valoració de l'impacte positiu de la Mobile World Capital és del 6,3. En aquest sentit, destaca el desconeixement que té el sector de les iniciatives que realitza la Mobile World Capital (a part del Mobile World Congress). 4YFN és l'esdeveniment més valorat i un dels que més s'hauria de potenciar en el futur, juntament amb els programes mHealth, Smart Living, mSchools i el d'Emprenedoria i Innovació.
REPTES
En el conjunt del sector, les perspectives relatives a la facturació són optimistes gràcies al fet que el sector apunta a un creixent compromís amb la internacionalització i afegeix el bon posicionament en àrees de referència (com les 'smart cities'). També es destaca la millora en la situació financera de les empreses, igual que un ecosistema formatiu d'alt nivell que es tradueix en excel·lents professionals.
A part d'identificar aquests indicadors positius, l'últim baròmetre ha sigut capaç de detectar alguns reptes de futur que el sector té al davant i apunta que les TIC catalanes haurien de reforçar l'educació des de la infància, donada la pèrdua d'interès que s'observa en els més joves així com augmentar la presència de la dona, que és escassa en els estudis universitaris propis del sector, com en els càrrecs de responsabilitat empresarial.
Notícies relacionadesTambé cal corregir la fuga de talent que es percep en l'àmbit tecnològic i finalment, i amb l'objectiu de contribuir a la transformació digital i a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans, és necessari ampliar la col·laboració empresarial; aplicar les claus de la transformació digital al mateix sector TIC com a palanca per transformar la resta de sectors; consolidar la internacionalització i la percepció d'un mercat global; impulsar la investigació i la transferència tecnològica; i implicar més l'Administració com a element innovador i de suport al sector de la tecnologia.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors