NOU CENTRE DEDICAT A UN ARQUITECTE DESTACAT DEL MODERNISME
Les Punxes acollirà el Museu Puig i Cadafalch
Els promotors preveuen obrir l'espai el 2016 en dos pisos i uns baixos
Una imatge de les obres que es porten a terme a l’antiga llibreria Les Punxes, als baixos de la finca. /
La Casa Terrades, més coneguda com la Casa de les Punxes, acollirà a partir del 2016 el Museu Puig i Cadafalch, a peu de carrer i en dos dels seus pisos principals. L'immens edifici modernista reformat pel cèlebre arquitecte el 1905 té el seu origen en tres vivendes anteriors de les germanes Terrades. Des d'aleshores l'immoble, amb sis torrasses neogòtiques, s'alça a la cruïlla de l'avinguda de la Diagonal amb Rosselló i Llúria i ocupa tota una illa hexagonal que prossegueix fins al carrer del Bruc. El 1976 va ser declarat bé cultural d'interès nacional.
El museu s'anirà ampliant a mesura que finalitzin els contractes de lloguer dels locals de la finca, entre els quals hi ha una botiga de mobles de disseny. De moment, ja compta amb l'espai que albergava la desapareguda llibreria Les Punxes, que va tancar el 2013 després de 45 anys d'existència, i que bé podria ser l'entrada al nou espai museístic que recorrerà l'obra de Josep Puig i Cadafalch (Mataró, 1867- Barcelona, 1956), autor de la Casa Macaya, el Palau del Baró de Quadras, la Casa Martín, on hi ha el restaurant Els Quatre Gats, i de la fàbrica Casaramona, actual seu de CaixaForum, i de les Quatre Columnes, els pilars de capitells jònics creats el 1919 . El seu simbolisme catalanista es va reforçar enormement després de la seva demolició el 1928 durant la dictadura del general Primo de Ribera, un any abans de l'inici de l'Exposició Universal del 1929.
Aquest monument va ser reconstruït el 2010 al costat de la Font Màgica. Quan obri el museu, els llibres, almenys els d'arquitectura modernista, tornaran novament a la casa, però a les prestatgeries de la botiga de regals que ja figura als plànols dels promotors privats, igual que un espai gastronòmic, pendent de permisos municipals. Per aquest motiu, els inversors mantenen el seu projecte en secret i no en volen parlar fins més endavant. «És massa aviat. Les obres més importants encara no han començat. Potser a l'octubre ja podrem anunciar-ho», explica Joan Pons, coordinador de tota la logística que necessita la posada en marxa del museu dedicat a Puig i Cadafalch que, a més a més d'arquitecte, va ser historiador de l'art i polític catalanista. Va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona i president de la Mancomunitat de Catalunya entre el 1917 i el 1924.
SENSE VISITES / De propietat privada, l'interior de la Casa de les Punxes no ha pogut ser visitat fins ara. L'edifici va ser reformat el 2013 quan era propietat de Colonial, la immobiliària de La Caixa, que va tornar a l'immoble el seu aspecte original després d'ensorrar els petits àtics que s'havien anat construint als terrats.
Fa cinc anys, el grup immobiliari Texna, empresa que dirigeix Pedro Vidal, va adquirir la Casa de les Punxes a Colonial per un import de 25 milions d'euros, tot i que molts dels pisos tenien llargs contractes de lloguer. Un grup de socis privats estan invertint en la reforma perquè part de l'immoble es transformi en un nou focus d'interès per al turista cultural, ja que la casa està estratègicament situada en la ruta que porta dels destacats edificis del passeig de Gràcia, com per exemple la Pedrera i la Casa Batlló, fins a la zona de la Sagrada Família i el recinte modernista de Sant Pau.
Notícies relacionadesPuig i Cadafalch, juntament amb Lluís Domènech i Montaner, va ser un dels principals exponents del modernisme a la comarca del Maresme, que compta amb un dels patrimonis arquitectònics més notables d'aquest moviment. L'Ajuntament de Mataró organitza rutes guiades per conèixer l'obra de Puig i Cadafalch al litoral nord de Barcelona. L'itinerari inclou la casa de l'arquitecte, el mercat del Rengle, La Confiança i la Casa Coll i Regàs. Hi ha un segon recorregut per Argentona, que comprèn la casa d'estiueig de l'arquitecte, la capella del Sagrament i Can Garí.
Fins al mes de març passat, l'accés a l'escala i als pisos de la Casa Amatller, al passeig de Gràcia, reformada entre el 1898 i el 1900 per Puig i Cadafalch era privat. Des d'aquest any aquesta casa museu recrea l'atmosfera de l'època del primer propietari, l'industrial xocolater Antoni Amatller Costa (1851-1910), i manté la decoració i el mobiliari originals. Per aquesta raó, el Museu Puig i Cadafalch ubicat a la Casa de les Punxes serà la segona vivenda oberta al públic que reviu l'atmosfera de l'alta burgesia barcelonina de principis del segle XX.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista