Sopar sota les estrelles

Des de fa 12 anys l'Observatori Fabra obre durant les nits d'estiu amb 'Sopars amb estrelles', una activitat que combina gastronomia i astronomia

1
Es llegeix en minuts

La cúpula de l'Observatori Fabra grinyola d'antiga cada vegada que s'ha de moure a les ordres del vell telescopi de 111 anys que amaga. L'aparell no pot competir amb els telescopis actuals, però encara funciona perfectament i s'utilitza per a la investigació en astrometria.

Segons Antonio Bernal, divulgador científic de l'Observatori Fabra: "Aquest telescopi, creat el 1904, era el més gran de tot Espanya. Avui dia ja no es construeixen així, sinó que els nous són de miralls. Tot i això, serveix molt bé per observar diferents planetes, la Lluna o cossos brillants dins del sistema solar", explica mentre acaricia el telescopi centenari.

Aquest aparell és la gran atracció dels ‘Sopars amb estrelles’, una activitat que permet als ciutadans disfrutar d'un sopar amb unes vistes privilegiades, a la vegada que aprenen astronomia i observen el cel.

Durant les postres, un científic els ofereix una xerrada d'uns 30 minuts sobre temes diversos com, per exemple, la forma que tenien de navegar els antics guiant-se per les estrelles o el fenomen de les llàgrimes de Sant Llorenç.

"La fusió entre gastronomia i astronomia és ideal, perquè a tothom li agrada menjar, i és en aquest moment quan ve més de gust que t'expliquin històries interessants sobre les estrelles i l'univers", explica Marc Granero, coordinador d'esdeveniments de l'Observatori Fabra.

Notícies relacionades

Una vegada acabada la conferència, els visitants pugen al punt més alt de l'Observatori per posar-se a la pell d'un astrònom dels d'abans, quan la paraula ergonomia no existia. Per observar les estrelles, els planetes o els astres, s'han d'adoptar postures incòmodes, ja que aquests aparells no estaven pensats per a la comoditat.

‘Sopars amb estrelles’ també ofereix una visita guiada a l'edifici, incloent-hi la sala noucentista i el museu. De totes maneres, qui vulgui visitar l'Observatori sense sopar també ho pot fer durant el dia.