La Casa Bloc de Sant Andreu albergarà els primers refugiats
La Generalitat també compta amb edificis a la Conreria, Manresa i Tarragona per si de cas
BCN rebrà 1.200 asilats d'aquí un mes, la meitat dels quals aniran a altres punts de Catalunya
l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet de l'a-collida als refugiats una qüestió principal de la seva gestió i ahir ho va demostrar. Malgrat que encara no hi ha dades oficials de quants asilats arribaran a Espanya en el marc de l'acord de la UE, ni de quan vindran, Colau va anunciar que estava en disposició de donar detalls sobre això, «informació no oficial obtinguda de canals internacionals». Segons Colau, al novembre o una mica abans arribaran a Espanya 6.000 refugiats. D'aquests, 1.200 vindran a Cata-
lunya. Seran sirians, afganesos i eritreus. Entraran per Barcelona i la meitat, com a molt 800, s'instal·laran a la capital catalana. La resta seran distribuïts per altres zones de Catalunya. Encara que el consistori no va voler precisar-ho, en funció de les seves converses amb la Generalitat, els refugiats seran acollits a la Casa Bloc de Sant Andreu durant els primers dies de la seva estada.
L'alcaldessa va anunciar l'operatiu com si l'acollida la dirigís l'ajuntament, però en realitat depèn del Govern central, que pot delegar en les comunitats autònomes i l'Administració local, així com en entitats socials. Colau ha elaborat un pla que ahir va presentar, primer als grups i després davant els mitjans de comunicació, i que es debatrà en el ple municipal de divendres. Està dotat amb 10 milions d'euros de pressupost.
RECEPCIÓ AL FÒRUM / Segons el pla de l'alcaldessa, la primera serà l'anomenada fase 0: un equip multidisciplinari d'avaluació compost per metges del Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i treballadors socials i psicòlegs del Centre d'Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) es desplaçarà al lloc on són ara els refugiats que han de venir. Es recopilaran les dades dels refugiats, el seu estat psicològic, la seva situació social i la sanitària. No es farà a través d'entrevistes personalitzades sinó mitjançant l'observació directa i els contactes amb les autoritats locals d'on es troben, així com gràcies a dades de representants dels mateixos refugiats.
La segona fase és la de la recepció. Els refugiats seran ubicats a l'edifici Fòrum, on treballaran entre 75 i 250 professionals, segons la demanda. Es preveu que hi hagi 10 equips de treballadors socials. Els refugiats no arribaran a pernoctar-hi: s'hi estaran unes 12 hores com a molt. El següent punt de la ruta serà un centre en què els forans s'hi estaran de 7 a 10 dies. La Casa Bloc de Sant Andreu serà el destí. Si la demanda excedeix la seva capacitat, la Generalitat compta amb altres destins. Aquest període ha de permetre una avaluació més gran abans de l'enviament a un destí permanent, que, descartada la convivència amb famílies, serà una vivenda buida.
Es preveuen destins diferents en funció de la situació dels que arribin: famílies, persones soles, menors no acompanyats (aquests serien traslladats a la Fiscalia de Menors). Colau va explicar que col·lectius amb problemes especials rebran un tracte diferenciat. També va advertir que d'entrada els refugiats només tindran contacte amb els professionals, per preservar-ne la privacitat. L'alcaldessa va carregar contra el Govern de Mariano Rajoy per no donar informació a la resta d'administracions, i va sembrar la sospita que l'Executiu central pretén delegar l'atenció en entitats socials per evitar-se el problema.
GRUPS DE TREBALL DEL GOVERN / Mentrestant, a la Generalitat, ahir seguien sense conèixer dades precises del Govern central i no van entrar a discutir les de Colau. La vicepresidenta, Neus Munté, va afirmar que encara no hi ha dades oficials. Igual que Àngel Miret, nomenat per la Generalitat coordinador del comitè operatiu d'ajuda als refugiats. En conversa amb aquest diari, Miret va afirmar que precisament estan a l'espera d'informació del Govern central per saber com pensa efectuar l'acollida.
Notícies relacionadesLa Generalitat té en marxa tres grups de treball. Un se centra en l'acollida, un altre en la sensibilització i ha d'elaborar una guia d'acollida (per als acollits i per als que els acullen). El tercer grup es dedica a crear un banc de recursos per tot Catalunya en què es reunirà l'oferta potencial als forans. Fitxes i fitxes amb dades per municipi. D'aquesta manera, per exemple, es podrà saber quantes vivendes hi ha a Igualada on pugui anar una família de cinc membres, o on hi ha demanda d'ebenistes perquè un refugiat compta amb aquesta preparació professional.
SEUS ALTERNATIVES / El Govern compta amb quatre emplaçaments per a la primera acollida dels refugiats. Un és la ja citada Casa Bloc de Sant Andreu. En el cas que el flux augmentés i aquesta quedés desbordada, també es disposa de l'antic seminari de la Conreria, a Tiana (Maresme), d'un edifici de l'obra social de Sant Joan de Déu a Manresa i d'un altre a Tarragona. Miret subratlla que per l'arribada dels refugiats ningú perdrà atenció social: arriben amb un finançament de la UE de 6.000 euros per any i refugiat.
- Atemptat en una zona comercial Tràgic atropellament múltiple en un mercat ambulant nadalenc d’Alemanya
- BADALONA Condemnats dos menors per la violació grupal d’una nena d’11 anys al Màgic
- Tempesta judicial a Madrid Un jutjat cita Sánchez per dir al nòvio d’Ayuso "delinqüent confés"
- L’helicòpter-radar de Trànsit imposa 816 multes en mig any
- Crònica rosa El tsunami del cine català
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Inici de les festes Fins que siguem vells
- Loteria de Nadal 2022 ¿Què has de fer si et toca la Loteria de Nadal 2022?: consells
- Buscat a tot Espanya ¿Per què el 06174 és un dels dècims més comprats per Nadal?
- Estudi d’amenaces per a Espanya El CNI adverteix d’una multiplicació dels cibercriminals