PRIMER TRÀMIT SUPERAT AL PLE
L'IBI pujarà el 2016 en una de cada cinc vivendes de Barcelona
Colau va haver de fer servir el vot de qualitat per desfer l'empat entre els grups
L'impost no variarà per a immobles amb valor cadastral inferior a 100.000 euros
L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es dirigeix al ple davant la mirada del primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ahir. /
Una de cada cinc vivendes de Barcelona experimentarà una pujada de l'IBI el 2016. Es tracta dels immobles amb un valor cadastral superior als 100.000 euros. L'increment d'aquest impost rondarà entre el 4% i el 6%, aquest últim cas per als que tinguin un valor cadastral per sobre dels 300.000 euros. Aquesta és la principal mesura de les ordenances fiscals per a l'any que ve, que ahir van ser aprovades inicialment en un ple extraordinari gràcies al vot de qualitat de l'alcaldessa Ada Colau, que va desempatar els 18 regidors a favor i 18 en contra.
El govern va comptar amb el suport del PSC (impulsor d'aquesta idea de l'IBI progressiu) i la CUP, a més de l'abstenció d'ERC -el líder del grup, Alfred Bosch, va aprofitar per criticar la idea per «poc encertada i no gaire imaginativa». En l'altre bàndol, els regidors de CiU, Ciutadans i el PP, contraris a la idea que es «castigui» els propietaris dels pisos més cars. El primer tinent d'alcalde d'Economia, Gerardo Pisarello, va defensar que el 79% de les vivendes no patiran cap pujada i que les que sí que ho facin seran immobles amb preus de mercat d'entre 350.000 i un milió d'euros.
CRIDA AL DIÀLEG / Inicialment, Bar-celona en Comú (BC) havia fet una oferta més conservadora, en la qual aquest impost quedava completament congelat, però el grup socialista, que capitaneja Jaume Collboni, va advocar per la progressivitat de l'IBI perquè paguessin els veïns amb més poder adquisitiu.
«L'objectiu és que siguin unes ordenances socialment i ecològicament més justes», va descriure Pisarello, el número dos del consistori, que va emplaçar tots els grups a seguir fent aportacions abans de la llum verda definitiva en el ple del desembre. «L'alternativa a això hauria sigut una pujada d'impostos lineal que castigaria qui pitjor ho passa en aquesta ciutat», va advertir.
Una de les veus més crítiques ha sigut la de la portaveu de CiU en afers econòmics, Sònia Recasens, que va acusar el govern de Colau d'«erràtic, demagògic i populista», va opinar que influir només en el 0,6% dels ingressos municipals amb la pujada de l'IBI no és sinònim de portar a terme una fiscalitat més justa.
LA «TAXALONA» DEL PP / La mesura de l'IBI tampoc va agradar a Ciutadans. La seva líder, Carina Mejías, va lamentar que a l'augmentar aquest impost segons el valor cadastral del pis no es pot discriminar la renda dels veïns, una interpretació compartida pel PP. El president de grup, Alberto Fernández va sostenir que és una «congelació trampa» i que Barcelona segueix sent «taxalona».
La CUP hi va votar a favor com un gest de «confiança». La seva portaveu, María José Lecha, es va queixar del «menyspreu» de BC a l'hora de dialogar i va avançar que batallaran per aconseguir que es penalitzi la utilització del transport privat a favor del públic.
A més de l'IBI, les taxes i els impostos més importants que es van aprovar ahir van ser els següents:
SUPORT A LA VIVENDA
Els pisos de protecció oficial, amb bonificació
Fins ara, els propietaris de pisos de protecció oficial tenien una bonificació de l'IBI durant els tres primers anys. Ara s'ampliarà fins a cinc. La proposta aprovada inicialment ahir comporta que els tres primers anys s'apliqui una rebaixa del 50%; el quart any sigui del 30% i, el cinquè, el 10%.
MESURES MEDIAMBIENTALS
Premi als vehicles no contaminants
En relació amb la fiscalitat ambiental, el govern aposta per bonificar tots els vehicles no contaminants, siguin turismes o no. S'hi incorporen igualment els vehicles híbrids (amb el 75% de l'impost de circulació) amb la condició que emetin com a màxim 120 grams per quilòmetre de diòxid de carboni i que funcionin amb gasolina i no pas gasoil. La CUP va avançar que a l'hora de negociar els pressupostos, una discussió que s'inicia avui en la comissió d'Economia, pensa insistir en la pujada de les zones blaves per persuadir els conductors de deixar el cotxe a casa.
PLUSVÀLUES
Ampliació de 2 a 10 anys per defunció
En l'impost de plusvàlues (que suposa una bonificació del 95% de la quota de transmissió per mort en les vivendes habituals), l'ajuntament ampliarà de dos a 10 anys el període mínim de residència habitual. Això evita que, si una persona gran està més de dos anys en una residència, els hereus es vegin privats de la bonificació al rebre l'immoble. A petició de la CUP, s'ha afegit que això sigui possible si el pis es destina a lloguer social.
SUBVENCIONS ADDICIONALS
Suport a emblemàtics i emprenedors
Les subvencions no estan incloses en les ordenances però, fruit de la negociació amb els grups d'esquerres de l'ajuntament, se n'hi han incorporat algunes. Per exemple, els comerços emblemàtics amb l'equivalent al 95% de la quota de l'IBI, cosa que afecta fins a 79 establiments (una proposta formulada per ERC). Els emprenedors, aquesta vegada a petició dels socialistes, gaudiran d'una subvenció de l'equivalent al 20% de l'IBI per a les empreses que ampliïn la plantilla.
GRUES I CIRCULACIÓ
Notícies relacionadesEls conductors sense multes tindran rebaixa
Fins al moment, quan un conductor arribava a buscar el seu vehicle mal aparcat i justament la grua ja l'havia enganxat, la seva sort estava en mans de l'operari municipal. Ara s'ha establert una taxa de desenganxament, que evita que s'hagi de pagar el cost sencer de la grua (73,85 euros en comptes de 147,7). A més a més, a proposta d'ERC, s'aplicarà una reducció del 10% per als conductors que no hagin sigut multats l'any anterior.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia