MESURES IMPULSADES PEL NOU AJUNTAMENT

¿Amb qui sopa avui l'alcaldessa?

L'agenda pública d'Ada Colau i els seus regidors es pot consultar a la web municipal encara que la informació és dispar

L'objectiu del govern és que aquesta transparència serveixi d'"antídot" a la pressió dels 'lobbies', segons el regidor Jaume Asens

L’alcaldessa Ada Colau baixa una de les escalinates de l’Ajuntament de Barcelona.

L’alcaldessa Ada Colau baixa una de les escalinates de l’Ajuntament de Barcelona. / FERRAN SENDRA

4
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Van arribar a l'ajuntament ajuntament amb la promesa que les parets serien de vidre. Que tot el que fessin seria visible als ulls dels ciutadans. No obstant, la flagrant minoriaminoria amb què governen i l'adaptació a un món que pràcticament tots desconeixien ha endarrerit certes decisions. Però, de manera lenta i tenaç, el govern d'Ada Colau ha posat en marxa les últimes setmanes mesures sobre agenda pública i transparència fins ara inèdites a l'Ajuntament de Barcelona.

Colau manté una pàgina web personal (www.adacolau.cat) que va estrenar en la campanya electoral de les municipals però que actualment està desfasada. Els últims articles publicats daten del setembre, igual que les cites de la seva agenda, que aquells dies introduïa ella personalment. No obstant, el que ara fa l'alcaldessa es pot llegir a la web de l'ajuntament, ja sigui des de la pàgina principal (www.ajuntament.barcelona.cat), on ella està destacada amb foto, o bé a través de governobert.vcn.cat.

DADES ACABADES DE RENOVAR

És en aquest últim espai on fa poc s'han viscut més novetats. En l'última comissió de Presidència, la regidora Carmen Andrés va preguntar al govern quan es renovarien les dades d'aquest apartat. La socialista reclamava sobretot que els noms i sous dels càrrecs eventuals fossin els correctes. L'encarregada de respondre-li va ser la directora de Comunicació, Águeda Bañón, que va assegurar que abans d'acabar-se el novembre es podria consultar normalment. Això sí que s'ha produït en part, però hi ha algunes carències.

Aquest pas és un dels fàcils i només queda pendent alguna petita burocràcia. El que no ha sigut tan plàcid és el desembarcament dels tinents d'alcalde i els regidors al nou món de l'agenda pública. Els primers dies, alguns van viure amb desassossec que suposadament tot el que fan se sàpiga. Encara que no és tot, ni de bon tros.

GUIA DE CRITERIS

El fet que els quadros horaris estiguin més o menys plens té molt a veure amb el caràcter del regidor en qüestió, explica a aquest diari Bañón. La direcció de comunicació va editar una "guia de criteris" en què s'aconsellava que, per exemple, no es faci pública un dinar o un sopar d'un responsable municipal si això pot tenir repercussions informatives d'envergadura. Si Colau dina amb el president d'ERC, Oriol Junquerascosa que va passar realment a l'octubre, la convocatòria no apareix a la web.

Clicar als diferents apartats (http://ajuntament.barcelona.cat/ca/organitzacio-municipal/equip-de-govern) permet descobrir no només qui és cada tinent d'alcalde i regidor (a través del currículum vitae) sinó també la seva retribució, les atribucions d'àrea i districte, si és a les xarxes socials (de moment només Twitter Facebook) i bussejar en la seva agenda. També apareix un formulari per enviar-los un correu electrònic amb qualsevol comentari o petició.

RECLAMACIÓ DE LA CIUTADANIA

Sigui com sigui, el que sí que és tota una novetat és l'agenda pública. “És un compromís polític però, a més, forma part dels nous signes del temps, la ciutadania ho reclama”, exposa la directora de comunicació, que coordina aquesta posada en marxa encara que és la tercera tinència d'alcaldia, la de Jaume Asens, la que dirigeix l'àmbit de transparència.

Però Asens no predica amb l'exemple. La seva agenda només revela què farà fins al final de la setmana en curs. La recomanació era que es fes públic el que estava previst a 15 dies vista. Hi ha qui, com la segona tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, se'n va a l'altre extrem i té publicat el que farà fins al febrer. “És un antídot contra la pressió dels 'lobbies'. Posar llum i taquígrafs al que fem té un efecte preventiu”, sosté Asens.

UN APARADOR DAVANT ELS VEÏNS

El tinent d'alcalde opina que si algú volgués trobar-se, dinar o sopar d'amagat amb l'alcaldessa no podria. Només hi ha el criteri que, en el cas que la cita sigui amb un particular o amb un mitjà de comunicació, prèviament se'ls consulti si volen aparèixer amb nom i cognoms en l'esmentada agenda de la web.

Notícies relacionades

Un altre dels membres del govern que és radicalment transparent és la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin. A més de la verborrea digital a través de Twitter que la caracteritza, la regidora especifica fins a l'últim detall què fa. "M'estimo més fer-ho així perquè els veïns, si veuen un forat en l'agenda i tenen previst reunir-se amb mi, em demanen aquella hora. Així veuen com està d'ocupada", raona.

TRES COLORS, TRES RESPONSABILITATS

L'agenda pública dels regidors es presenta en tres colors diferents. En blau es poden veure les responsabilitats que corresponen al districte del qual s'encarreguen; en vermell el que correspon a l'àrea de govern (Economia, Urbanisme, Comerç) i, en verd, els actes que no tenen distinció, és a dir, les reunions amb l'alcaldessa o les internes del mateix departament.

A la web de l'Ajuntament de Barcelona de moment només hi apareix l'agenda pública de l'alcaldessa Ada Colau i de l'equip de govern. No obstant, explica la directora de comunicació, Águeda Bañón, s'ha ofert als altres sis grups municipals que pengin igualment les previsions d'assistència a actes i reunions. De moment únicament el PSC ha mostrat interès a fer-ho. De fet, el líder dels socialistes, Jaume Collboni, i algun dels seus regidors ja anuncien el que els depararà el dia a través de Twitter i Facebook. El mateix pass amb els regidors d'ERC comandats per Alfred Bosch. Una altra de les dades que també es poden consultar és la remuneració dels càrrecs. Barcelona en Comú, ERC i la CUP tenen una "i" destacada en què es concreta que segons el seu codi ètic no perceben la quantitat completa.