L'ARRIBADA DE SES MAJESTATS

La cavalcada dels Reis Mags conquista Barcelona

Els barceloinis surten al carrer per rendir-se a la màgia de Melcior, Gaspar i Baltasar

Més de 600.000 persones han disfrutat d'un exuberant desplegament de llum, color i fantasia

Un públic multitudinari disfruta la desfilada de Melcior, Gaspar i Baltasar. / Ulises Izquierdo

Un públic multitudinari disfruta la desfilada de Melcior, Gaspar i Baltasar.
 
icoy32311463 barcelona   05 01 2016    barcelona     la estrell160105200049
vvargas32311368 barcelona   05 01 2016    barcelona      la alcald160105195638
icoy32311403 barcelona   05 01 2016    barcelona      el rey ba160105195139

/

4
Es llegeix en minuts
VÍCTOR VARGAS LLAMAS / BARCELONA

Donant perfecte compliment a més de mig segle de tradició marítima, els Reis Mags d’Orient van tornar a optar per solcar les aigües del Mediterrani per conquistar una ciutat, la de Barcelona, que indefectiblement troben rendida als seus peus des de temps immemorials. Ahir no va ser l’excepció, veient com l’alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, ja els esperava al Moll de la Fusta abans que Ses Majestats desembarquessin del pailebot Santa Eulàlia. Allà es van trobar amb el pa i la sal que perpetuaven l’actitud hospitalària amb què sempre se’ls rep. I amb l’entrega de les claus de la ciutat, la més alta distinció que un visitant pot rebre a l’arribar a Barcelona i, protocols al marge, el requisit imprescindible perquè els monarques accedissin a totes les llars de la ciutat i dipositessin els regals que els van demanar.

Amb la cerimònia que correspon a tan magne esdeveniment, van prendre la paraula l’alcaldessa i, en representació de Ses Majestats, un rei Melcior amb certa semblança al primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. Colau els va donar la benvinguda i va apel·lar als seus màgics dots per respondre als desitjos dels petits que, més enllà dels obsequis materials que han demanat, també esperen que hi hagi «un món millor per als nens de tot arreu del món», en un moment marcat per la crisi dels refugiats. «Que no hi hagi més bombes, ni pistoles. Que cap nen hagi de marxar de la seva ciutat per la guerra, ni per la fam i les necessitats. Vosaltres, que sou mags, ajudeu-nos a complir aquest desig», els va demanar.

Ada Colau

alcaldessa de barcelona

Els nanos no només volen regals, també tenen el desig d'un món millor per a tots els nens

En presència de Baltasar i d’un Gaspar amb un somriure que recordava el de l’actor Eduard Fernàndez, Melcior va recollir el guant. Va recordar que hi ha d’haver regals «per a tots els nens del món», sense importar la seva condició, ni que siguin alts o baixos, flacs o grassos, i superant les limitacions del passat que parlen que les cuines han de ser per a elles i els camions per a ells. Els Reis van animar els barcelonins a mantenir l’esperit d’una ciutat «valenta, que somriu i emociona».

Després de la protocol·lària recepció de les autoritats, els Reis es van traslladar en tres cotxes d’època per iniciar la màgica desfilada pels carrers del centre de Barcelona, des de l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a la de Maria Cristina, davant més de 600.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Amb el transcurs de la cavalcada, nens i grans van disfrutar de diversos passatges teatralitzats en què s’escenificava el conte de la màgia dels Reis d’Orient. Un centenar de ballarins i actors professionals van intervenir en la representació, amb guió de David Cirici i escenografies a càrrec d’Efímer i Jose Menchero, així com amb la col·laboració de 400 alumnes de 40 escoles de dansa, teatre i circ de la ciutat. Tots ells recolzats per 210 ciutadans voluntaris que van actuar com a patges i assistents de la comitiva, i que van ser escollits per sorteig d’entre més de 3.100 sol·licituds rebudes, deixant clar que la il·lusió no és patrimoni exclusiu dels nens.

Les xifres de la comitiva reial

En una inusitada invasió d’escales plegables –quan no eren bancs, arbres i qualsevol plataforma on enfilar-se–, els més petits van disposar de les seves improvisades talaies per no perdre detall. Des d’allà van poder apreciar l’anhelat pas de les carrosses de Melcior, Gaspar i Baltasar, precedit per una electritzant demostració de color, multiculturalitat i imaginació. Des de la hipnotitzant percussió africana fins a la fantasia d’una coreografia digna de Bollywood, passant per la creativitat autòctona per mantenir encantada l’audiència: inflables amb siluetes d’aus blanques, amazones sobre cavalls mecànics, patges recollint amb caçapapallones les últimes cartes, bacanal de llums, colors i brillantors… Fins i tot el Mag Lari va ser identificat al vol tot i presentar-se amb una indumentària d’allò més exòtic.

PASSAT, PRESENT I FUTUR

Notícies relacionades

La rua màgica va ser respectuosa amb la tradició però també es va obrir als avenços tecnològics. Una manera d’estar a l’altura de la il·lusió d’una generació de natius digitals i fomentar, a tan tendra edat, la participació ciutadana. Ses Majestats no són alienes al fet que els benjamins de cada casa estiguin més familiaritzats amb les pantalles tàctils que amb les cartes manuscrites. Per això una de les carrosses de la comitiva anava projectant a les seves pantalles els desitjos que els més petits havien gravat als Reis Mags gràcies a l’aplicació BTVReis, en la qual es podia elegir el rei mag preferit per traslladar-li la llista d’obsequis cobejats.

Melcior

REI D'ORIENT

Estem encantats de tornar cada any a Barcelona, una ciutat valenta, que somriu i emociona

A la rua es van veure els desitjos de la Laia, de la Blanca, del Pol... De desenes de nens de qui no se sentia el missatge, ofegats per l’entusiasme de la mainada (i de no pas pocs adults) per donar la benvinguda a Ses Majestats. Alegria incontenible amb la qual van complimentar la comitiva reial fins a l’avinguda de la Reina Maria Cristina, última parada de la rua i tret de sortida dels preparatius en cada llar: llet, galetes, insomni, il·lusió... Tot a punt per donar la benvinguda a la nit més màgica de l’any.