UNA ENTITAT DE GRÀCIA

La gran família felina

Els voluntaris de Gats de Gràcia protegeixen i controlen unes 36 colònies de gats de carrer repartides pel districte -- L'associació organitza tallers i fomenta adopcions responsables

Atencions 8Van Amersfoort alimenta uns gats de Vallcarca.

Atencions 8Van Amersfoort alimenta uns gats de Vallcarca. / EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
LUIS BENAVIDES / BARCELONA

L'entitat sense ànim de lucre Gats de Gràcia gestiona unes 36 colònies de gats ferals (no domèstics), ubicades en solars, parcs públics i patis interiors sense un responsable aparent. En total, s'encarreguen d'uns 500 petits felins. «El nostre objectiu és cuidar i, sobretot, controlar la població de gats de carrer de Gràcia», explica la presidenta i cofundadora de l'entitat, Yolanda Van Amersfoort.

L'esterilització dels gats que viuen al carrer, tant de mascles com de femelles, és primordial per a Gats de Gràcia. «Si no operéssim els gats ferals la població de les colònies creixeria d'una manera exponencial i seria un autèntic problema, tant per als veïns com per als mateixos gats», afegeix Van Amersfoort. «Les colònies que gestionem deixen de provocar molèsties als veïns, ja que els gats estan atesos, no es barallen entre ells i no entren a les cases a buscar-hi menjar», explica la presidenta de l'entitat.

Es busquen voluntaris

«Fa tres anys que vam fundar aquesta entitat, però alguns dels seus membres fa més de 15 anys que treballem en altres entitats dedicades a la protecció i el control de les comunitats de gats ferals», recorda Van Amersfoort, que s'encarrega personalment d'una gran enclavament felí situat en uns jardins de l'avinguda de Vallcarca. «Uns 60 voluntaris ens repartim les diferents colònies. En el meu cas, visito la de Vallcarca perquè la tinc més a prop i puc venir-hi dues vegades a la setmana», explica la presidenta.

Els voluntaris de Gats de Gràcia, una gran família gatuna, no paguen quotes, però sí que paguen de la seva butxaca el menjar dels gats. «Busquem més voluntaris, persones preocupades pel benestar dels gats assilvestrats. Com més siguem -apunta la presidenta-, més econòmic ens sortirà a tots».

L'entitat forma part del programa de control de colònies felines de l'Ajuntament de Barcelona, que només aporta una ajuda econòmica per a l'esterilització. Olga Torras, una altra de les cofundadores de Gats de Gràcia, representa l'entitat en el Consell de Sostenibilitat i Medi Ambient. «Hem aconseguit que les noves ordenances reconeguin les colònies de gats, i ara lluitem perquè hi hagi eines per gestionar-les i sancions per evitar tants abandonaments», explica Torras.

Adopcions responsables

Notícies relacionades

El treball de les entitats com ara Gats de Gràcia és invisible per a la majoria dels veïns. «No convé que la gent sàpiga on són les colònies. Així evitem que hi hagi gamberrades i més abandonaments», diu Torras, que desmunta el mite de la independència dels gats. «No és cert que un gat abandonat se sàpiga buscar la vida. Els gats són animals domèstics -subratlla la voluntària- i els ferals són sempre fruit d'un abandonament».

Periòdicament, Gats de Gràcia organitza tallers per sensibilitzar i educar en el respecte als gats i fomenta les adopcions responsables a partir de la recuperació d'animals abandonats. Així, entreguen gats esterilitzats, amb un contracte d'adopció, un xip identificatiu i un manual on expliquen com els han de cuidar. H

Temes:

Gats Animals