UNA HISTÒRIA DE L'EIXAMPLE. El Museu Egipci
Faraons a mida
Els antics magatzems de la sastreria Santa Eulàlia, il·luminats amb llum natural, acullen la primera mostra privada d'art egipci

Ensenyar 8Activitat escolar en una sala del Museu Egipci. /
La cultura egípcia és una de les més curioses, però de les més difícils de veure in situ. La inestabilitat política i social del país africà és un impediment. Un important col·leccionista de béns egipcis, Jordi Clos, va facilitar el 1992 el seu accés al públic amb la creació d'un petit museu al vestíbul de l'Hotel Claris, embrió de l'actual. Gràcies a aquella iniciativa, Egipte i Barcelona mai han estat tan a prop.
Aquesta petita mostra, que a penes contenia unes 70 peces, va cridar l'atenció dels veïns, que van anar a visitar-la en massa, fins al punt de desbordar el recinte. Davant de l'èxit, el 1994 es va inaugurar una nova seu a la rambla de Catalunya amb el carrer d'Aragó, que va patir el mateix problema que la seva predecessora. Llavors Clos va decidir canviar de seu al cap d'uns anys. Aquesta vegada, l'apassionat col·leccionista va escollir uns antics magatzems de la sastreria Santa Eulàlia (València, 284), de 2.500 metres quadrats i actual seu del Museu Egipci.
Clos va confiar en l'arquitecte Jordi Garcés, amb qui ja havia realitzat algun projecte comú, per emprendre la reforma del magatzem. Garcés va aprofitar l'estructura tradicional de les cases de l'Eixample per aconseguir una il·luminació similar a la que podria haver-hi a Egipte. «L'existència d'un pati central dins de l'edifici ens va permetre il·luminar de forma natural la secció principal del recinte», comenta Garcés.
Funció pedagògica
Notícies relacionadesEl museu exposa més de 1.200 peces de tots els àmbits de la societat egípcia. Les més destacades són les restes de mòmies, encara que també s'exposen objectes quotidians, com vaixelles o collarets. Malgrat aquesta important col·lecció, l'objectiu del museu va més enllà de l'exposició. «Amb la col·lecció expliquem la història d'Egipte des de diferents punts de vista», comenta Mariàngela Taulé, directora del Museu Egipci.
El museu rep unes 260.000 visites a l'any. Taulé destaca la pedagogia: «Som una eina bàsica per a les escoles perquè els nens aprenen veient el patrimoni directament».
- Privacitat "Jo mai dono el DNI": un expert explica com donar les teves dades de forma segura en hotels i allotjaments
- Futbol Noves imatges del Camp Nou: així serà com quedarà l’estadi
- Pèls de punta Gonzalo Bernardos adverteix del "festival" immobiliari que ve: "L'habitatge de compra es posarà molt car..."
- EUA ¿Caos o mètode? L’Acord de Mar-a-Lago, el pla que donaria un sentit a la guerra comercial de Trump
- Desembarcament Els avantatges i els perills de portar l’esperit de ‘Sálvame’ a TVE: «Són personatges televisius difícils de domar»
- El nou tauler global Meloni es llança a salvar les relacions comercials entre Europa i els EUA
- Contra els houthis 58 morts i un centenar de ferits en un bombardeig dels EUA al Iemen
- TENNIS Alcaraz es recompon i segueix endavant a Barcelona
- Bàsquet El Madrid, al ‘play-off’ a base de triples
- EL PARTIT DE CORNELLÀ Un Espanyol motivat allarga la bona ratxa contra el Getafe