Els Premis Ciutat de Barcelona reconeixen la labor de Preston, El Hachmi i Piglia
Els guardons tracten de distingir la "dimensió col·lectiva de la cultura, pel seu caràcter inclusiu"
L’escriptora d’origen marroquí Najat el Hachmi. /
L’historiador Paul Preston, els escriptors Najat El Hachmi i Ricardo Piglia, el periodista Carles Capdevila, l’actor Pol López i el filòsof Josep Maria Esquirol són les personalitats del món de la cultura que seran distingits amb els Premis Ciutat de Barcelona 2016. Així ho van anunciar la comissionada de Cultura de l’Ajuntament, Berta Sureda, i la presidenta del Consell de la Cultura de Barcelona, la biòloga Montserrat Vendrell, avançant l’elenc de guardonats del pròxim 15 de febrer. El premi també reconeixerà la trajectòria del restaurador Juanito, de l’establiment Pinotxo, pel seu amor, dedicació i simpatia al seu emblemàtic espai del mercat de la Boqueria.
Vendrell va destacar que aquest any els premis han volgut distingir la «dimensió col·lectiva de la cultura, pel seu caràcter inclusiu» amb iniciatives com la d’Arquitectes de capçalera, impulsada al barri del Raval des de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Etsab-UPC). La dimensió de la cultura més enllà del producte i vista com un procés i un instrument per donar resposta a necessitats socials i com a mirada crítica ha marcat la tònica dels premis, va afegir la presidenta del Consell de la Cultura.
Preston serà distingit per la seva «significativa trajectòria d’abast internacional» com a historiador de la segona república, la guerra civil, l’exili i la transició, mentre que El Hachmi, columnista d’EL PERIÓDICO, rebrà el guardó per l’obra 'La filla de l’estrangera', i Piglia, per 'Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación'.
El filòsof Esquirol rep el guardó per l’obra 'La resistència íntima: assaig d’una filosofia de proximitat' i en l’àmbit audiovisual farà el mateix Alba Sotorra pel seu retrat de la fascinació d’un jove per les armes a 'Game Over'. També són mereixedors del premi l’associació A Bao A Qu, en arts visuals; la companyia Animal Religion, en circ, i Teresa Puig i Xavier Obradors, en ciències experimentals. El Premi Agustí Duran i Sanpere d’Història de Barcelona és per al llibre Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986), de Marc Andreu Acebal, «per l’anàlisi exhaustiva del moviment veïnal en la dècada dels 70».
‘CASTELLOSCOPI’
Notícies relacionadesEn dansa, Bea Fernández i Mònica Muntaner –totes dues al capdavant de La Poderosa– seran reconegudes per la seva producció Hacer Historia(s), mentre que en cultura popular i tradicional els Castellers del Poble-sec rebran el reconeixement pel seu projecte Castelloscopi.
L’exposició Disseny per a viure. 99 projectes per al món real, d’Òscar Guayabero, serà premiada en la categoria de disseny, i en la d’educació, l’escola Miquel Bleach del barri d’Hostafrancs. Altres guardonats són el grup Za! i, en traducció en llengua catalana, Ramon Monton.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia