CONTROVÈRSIA

Punk al Saló de Cent

Alberto Fernández abandona la cerimònia dels premis Ciutat de Barcelona per un poema irreverent amb el parenostre

Alberto Fernández Díaz es va aixecar, ofès, al sentir el poema irreverent de Dolors Miquel. / periodico

2
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

Dolors Miquel la va armar al Saló de Cent al recitar dilluns a la nit uns versos satírics del seu poemari 'Missa pagesa' (Edicions 62, 2006) en la cerimònia d’entrega dels premis Ciutat de Barcelona 2015, la primera presidida per l’alcadessa Ada Colau. El públic va aplaudir amb eufòria alhora que Alberto Fernández Díaz, líder del PP a l’Ajuntament de Barcelona, va marxar indignat per un text provocador que transforma l’oració del parenostre en una reivindicació radical i mordaç del feminisme. 

El poema és breu, sarcàstic i irreverent. Diu així:  "Mare nostra que esteu en el zel / sigui santificat el vostre cony / l’epidural, la llevadora, / vingui a nosaltres el vostre crit / el vostre amor, la vostra força. / Faci’s la vostra voluntat al nostre úter / sobre la terra. / El nostre dia de cada dia doneu-nos avui. / I no permeteu que els fills de puta / avortin l’amor, facin la guerra, / ans deslliureu-nos d’ells / pels segles dels segles, / Vagina. / Anem…". 

VALENTIA I PREJUDICIS

En el discurs final de la gala, Colau va al·ludir al que havia passat sense esmentar Fernández Díaz. «El meu agraïment als valents i les valentes que s’han atrevit a trencar el gel en un lloc tan solemne com el Saló de Cent». L’acte va ser dirigit per Magda Puyo i presentat per l’actriu Txe Arana i pel periodista Bruno Sokolowicz. La gala va comptar amb les actuacions de la cantant de Pastora, Dolo Beltran, i de la companyia de hip-hop Brodas Bros.

ABSÈNCIA DE PAUL PRESTON

Dels 20 premiats no hi van ser l’historiador Paul Preston, premi a la projecció internacional, i Ricardo Piglia, autor de Los diarios de Emilio Renzi , que no hi va poder assistir «a causa de la seva malaltia» , va informar Jaume Asens, tinent alcalde de Drets de Ciutadania i de Transparència. Najat El Hachmi, columnista d’aquest diari, va dedicar el seu guardó per l’obra 'La filla de l’estrangera' a «les mares» «que aconsegueixen mantenir-se sobre un món que trontolla».

Carles Capdevila va rebre el reconeixement de Mitjans de Comunicació pel seu discurs de comiat com a director de l’'Ara'.

El premi Agustí Duran i Sampere d’Història de Barcelona va recaure en el llibre 'Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986)', de Marc Andreu; la iniciativa Arquitectes de capçalera va recollir l’estatueta per Arquitectura i Urbanisme per la seva tasca al Raval. 

Notícies relacionades

Altres dels premiats van ser, en l’apartat de Música, el duo Za!; Joan Bayén, propietari del popular Pinotxo de la Boqueria, el de gastronomia. En l’apartat de Circ va destacar la companyia Animal Religion; en Teatre, Pol López; en Arts Visuals, l’associació A Bao A Qu, i en Audiovisuals, Edmon Roch, productor d’Ikiru Films per la pel·lícula 'Atrapa la bandera'.

Altres premiats van ser els Castellers del Poble-sec (Cultura Popular i Tradicional); La Poderosa (Dansa) i María Pía Cosma (Ciències de la Vida).