Barcelona creix com a destí mundial de congressos

Després del Mobile, aspira a superar els 606.000 visitants del 2015

El sector preveu que el 2017 sigui un any rècord de turisme de reunions

lpedragosa32922237 barcelona 25 2 2016   salida de los asistentes al 160226190119

lpedragosa32922237 barcelona 25 2 2016 salida de los asistentes al 160226190119

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Amb la ressaca del Mobile World Congress encara al cos, Barcelona deixa enrere el rei Mides dels congressos però segueix encarrilant un 2016 nodrit de cites de negocisconvencions viatges de incentius de menor talla però que en conjunt situen la capital catalana entre els principals destins de reunions del món. Si el 2015 va finalitzar amb uns 606.500 participants en aquest tipus de trobades després d'augmentar un 4,8%, l'any en curs es preveu igual o superior, mentre que el 2017 es perfila com el millor de la història per a la ciutat.

La lògica d'aquest mercat no és paral·lela a la del turisme vacacional, majoritari a la metròpolis.El viatger de congressos o convencions no sap de temporades altes ni baixes, sol escollir hotels de categories mitjanes o superiors i forma part de desembarcaments hiperespecialitzats (reunions d'empreses, temàtiques...) que tenen un gran impacte econòmic a la ciutat a tots els nivells. Barcelona ja ha liderat diversos anys els rànquings de la ICCA (International Congress and Convention Association) en xifra de congressistes, sempre en pugna amb urbs com París, Viena, Madrid o Berlin, que a vegades la superen en nombre de trobades. No obstant aquesta classificació només mesura els congressos d'un determinat volum (no inclou el Mobile) i exclou les cites d'empresa i reunions d'incentius.

CONSOLIDATS I DE NOUS

Si se sumen les tres potes d'aquest sector, Barcelona afronta un any a l'alça en congressos per més més de 2.000 delegats, encara que hi ha una infinitat de simposis menors. Prossegueix la línia ascendent després d'un lleuger retrocés el 2014. I és que darrere de cadascun dels muntatges, hi ha una pugna amb altres grans ciutats per atraure'ls, presentant candidatures i virtuts. Christoph Tessmar, director de Convention Bureau, el programa de promoció d'aquest mercat (dins de Turisme de Barcelona) diu que el resultat és fruit de l'aposta local per mantenir les reunions consolidades internacionalment, alhora que "es posen tots els atractius de la ciutat al servei de les noves trobades". Adverteix que el 2017 s'esperen rècords perquè tornarà la macroreunió de cardiologia (30.000 visitants), també la de gastroenterologia i debutarà a la ciutat el World Routes, de companyies aèries i destins.

De moment, aquest any els esdeveniments mèdics tornen a ser protagonistes, amb exemples destacats com la gran trobada mundial d'especialistes en hepatologia que se celebrarà del 13 al 17 d'abril i convocarà més de 9.500 experts, líders científics, responsables de polítiques pública i de la indústria mèdica i farmacèutica. Aquesta macrocita ja va tenir lloc a la ciutat el 2007 i el 2012 (moltes fan rotacions per continents) i el retorn a Barcelona denota la seva satisfacció prèvia.

L'any que ve torna la reunió médica més gran:  L'any que ve torna la reunió médica més gran: el congrés de cardiologia que convoca més de 30.000 especialistes

Notícies relacionades

Al maig la visitaran uns 4.000 experts en traumatologia esportiva i cirurgia en la seva trobada bianual a Europa, a qui poc després se sumaran 3.000 participants en un congrés continental sobre ictus i del 21 al 24, 2.500 més d'una cita europea sobre genètica. No hi ha treva a l'estiu, i al juny torna (cada any des del 2005) el congrés mundial de càncer gastrointestinal amb uns 3.200 professionals, que serà seguit a l'agost de la conferència anual de l'educació mèdica a Europa, amb més de 3.500. Entre els grans, l'anual CIRSE (medicina cardiovascular), torna a Barcelona amb 6.500 participants al setembre, i la gran cita europea de la cirurgia cardíaca ho fa a l'octubre, amb 5.000 especialistes, a qui aquell mateix mes se'n sumaran 6.000 més de l'anual de l'associació europea de medicina.

SECTORS EMERGENTS

En altres segments, torna el congrés de 'smart cities' i destaca també l'IBTM, la gran trobada professional de l'organització de viatges de negoci i convencions, amb 15.000 assistents, convocada al novembre. Són només una mostra entre desenes de celebracions agendades a la ciutat, on els viatges d'incentius d'empreses que elegeixen Barcelona pels seus al·licients també van a més. El regidor d'Ocupació, Empresa, Comerç i Turisme de l'Ajuntament de Barcelona, Agustí Colom, posa l'èmfasi a "promoure Barcelona com a espai d'intercanvi o celebració de congressos relacionats amb sectors emergents, en temes com la sostenibilitat, l'eficiència energètica, la innovació social o l'economia circular", per sumar-los a cites que ja "són referents", com la del Mobile o les de salut i sanitàries. 

Més de 60 fires i congressos als recintes de Fira de Barcelona

A més del tràfec dels grans congressos (que trient tant les instal·lacions de Fira de Barcelona com el Centre de Convencions Internacional de Barcelona, entre altres equipaments), la ciutat viurà un 2016 intens en fires comercials. Fonts de la Fira assenyalen que les seves instal·lacions sumaran uns 60 salons i congressos a més de més de 40 actes corporatius de diferents àmbits. Suposaran més de dos milions de visitants. El mes d'abril serà un dels mesos més potents, ja que coincideixen la cita bianual de l'Alimentaria (140.000 visitants), Barcelona Bridal Fashion Week (moda nupcial), B-Travel (27.000), Handmade Festival Barcelona i Motoh! Barcelona. Però al maig arriben els populars Saló del Còmic, Cosmobelleza i la fira de la moda texana Denim Fashion International. El tercer trimestre destaca la fira líder dels farmacèutics (CPhl Worldwide) amb 2.500 empreses i uns 36.000 assistents, per primera vegada a Barcelona. També Hostelco i el Fòrum Gastronòmic (octubre), el Saló Nàutic i diversos salons més relacionats amb noves tecnologies. Però s'han de destacar també debutants de pes, com al novembre iWater Barcelona (sobre el cicle de l'aigua i el seu reciclatge, gestió i consum), European Utility Week i Circular Economy, que convertiran la ciutat en focus internacional de l'energia i desenvolupament sostenible, en la línia de les consignes que propugna el nou govern municipal de Ada Colau.