MANIFESTACIÓ
Els manters denuncien que Ada Colau els ha traït
Nou 'mercat rebel' dels venedors ambulants a la Rambla
Maria Rovira, regidora de la CUP, demana acabar amb el "racisme" institucional
/
Un mercat rebel es va assentar ahir a la tarda davant la font de Canaletes i també a l’accés subterrani de l’estació de metro de Plaça Catalunya com a acte de protesta davant la política «repressiva» empresa pel govern municipal per combatre la venda ambulant.
Per mostrar la seva disconformitat i denunciar la precarietat de les seves condicions laborals, uns 60 manters van estendre en aquest concorregut enclavament unes teles plenes d’imitacions de marques de sabatilles esportives, ulleres de sol, rellotges, calçotets, samarretes amb l’escut del Barça, bosses, bitlleters i pals de selfie.
El Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona va anunciar la seva intenció d’instal·lar aquest mercat rebel a la Rambla un cop per setmana perquè els seus socis se senten «traïts» per Barcelona en Comú. Lamine Sarr, portaveu del col·lectiu, va llegir al mig del carrer un manifest, acompanyat pels seus companys manters i per altres agrupacions solidàries, com l’entitat Espai de l’Immigrant. «Hem sigut enganyats i utilitzats pel govern municipal. Ens va fer creure que buscaríem sortides socials i laborals al conflicte, però només volien guanyar temps per preparar la persecució i la repressió, la mateixa estratègia a la qual el juliol del 2013 va recórrer Xavier Trias amb els drapaires de les naus de Poblenou», va argumentar Sarr.
COOPERATIVA SOCIAL, EN L’AIRE / Segons les dades subministrades per aquest sindicat, que agrupa 250 immigrants, el consistori barceloní només ha ofert 10 places –i suposadament 40 més en el transcurs d’un any–, dins del que seria una cooperativa social. «Fins a dia d’avui no ha trucat ni a un sol manter. Els de serveis socials ens repeteixen que aquest projecte es materialitzarà algun dia, però ningú sap quan», lamenta el portaveu del sindicat, que recorda que els manters s’han ofert a pagar taxes i a vendre els seus productes els caps de setmana en punts concrets de la ciutat.
«Volem treballar, no busquem l’assistencialisme de les institucions», va assenyalar Sarr. Al seu costat, Daonda Dieye assegurava que els manters no venen droga. «No som delinqüents», repeteixen tots en les seves intervencions, recordant que els enfrontaments entre ambulants i agents a Barcelona van créixer després dels altercats de Salou a l’agost. «No hi ha setmana que no passi dos dies al calabós», va explicar Sarr.
Maria Rovira, regidora de la CUP, va participar en la protesta per criticar la «política de repressió» empresa per Ada Colau. «La por no és la solució. Creiem en la vida digna de les persones. Ja està bé de racisme institucional», va declarar la regidora. Joaquim Forn, portaveu del grup municipal de CiU, enfoca la qüestió d’una manera molt diferent de la de Rovira. Forn va fer unes declaracions a l’agència Efe lamentant que la Guàrdia Urbana «no va poder, en aquesta manifestació a la Rambla, actuar contra els manters perquè l’ajuntament ha decidit que no actuï», cosa que segons la seva opinió és un «error molt gran».
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- BARCELONEJANT La febre de les cites ràpides
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista