Pisarello: "L'ajuntament no ha de personar-se en el 'cas Garganté' perquè no és perjudicat"

El govern municipal, que necessita la CUP per al pressupost, rebutja acusar el regidor per pressionar un metge perquè declarés contra la Guàrdia Urbana

El tinent d'alcalde demana esperar a la resolució judicial, mentre l'oposició l'acusa de no defensar la policia local

 

  / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
TONI SUST / BARCELONA

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat aquest divendres la decisió de l'ajuntament de no personar-se en la causa oberta contra el regidor de la CUP Josep Garganté per pressionar el metge que va atendre un manter ferit perquè canviés el seu informe i acusés de les lesions la Guàrdia Urbana. Pisarello ha argumentat que el consistori no és un perjudicat directe pels fets i que en la causa ja està present la fiscalia, “que representa l'interès general”.

Pisarello ho ha afirmat en la comissió extraordinària de Presidència que s'ha celebrat a instàncies de CiU sobre el ‘cas Garganté’ perquè el govern municipal donés explicacions sobre els fets: Garganté va anar al CAP de Perecamps per parlar amb el metge que va atendre un manter ferit quan fugia d'agents de la Guàrdia Urbana. El metge va certificar que el ferit li va dir que havia caigut durant la carrera sense que ningú l'empenyés. Però el regidor va exigir insistentment al facultatiu que canviés l'informe per indicar que el manter havia caigut al ser empès per un guàrdia urbà. Les pressions de Garganté al metge van quedar registrades en un vídeo gravat per un urbà que estava sent atès al mateix hospital,vídeo i al qual va tenir accés aquest diari.

DECLARACIÓ

L'oposició, ho ha dit la popular Àngels Esteller, ha lamentat que no comparegués directament l'alcaldessa, Ada Colau, l'alcaldessa, Ada Colau i ha repartit crítiques entre el consistori i Garganté. Per CiU, Joaquim Forn ha preguntat si des del consistori es va instar a paralitzar la presa de declaració del regidor de la CUP per part de la Guàrdia Urbana per evitar un escàndol més gran.

El debat arriba 10 dies abans que, si es compleix la previsió, es produeixi la votació definitiva de la modificació de crèdit que dotarà el govern de Colau de més recursos econòmics per a aquest 2016 i que servirà de preludi a l'acord polític que ha de portar el PSC a ocupar àrees de govern, i ERC a prestar un suport extern. Però aquseta votació definitiva es veu amenaçada ara: si almenys un regidor de la CUP no recolza la modificació pressupostària, amb un no de la resta de l'oposició no hi haurà modificació.

“NO PASSAREU”

CiU, Ciutadans i el PP han acusat Pisarello d'eludir la defensa del cos policial, mentre que el PSC i ERC han explicitat la seva defensa del paper de la Guàrdia Urbana amb una especial vehemència. Els republicans han acusat la resta de grups opositors de tenir un doble criteri i no demanar dimissions quan afecten als seus coreligionaris. Així, el regidor d'ERC Jordi Coronas ha al·ludit als casos de Rita Barberá o del ministre José Manuel Soria.

La socialista Carmen Andrés ha emfatitzat la defensa dels agents i ha recordat a Garganté que la condició de regidor es manté sempre, no es deixa d'exercir mai.

El regidor de la CUP ha defensat la seva actuació i ha assegurat que en el fons es tracta de defensar la confidencialitat entre un metge i el seu pacient, si bé a aquestes altures no ha quedat demostrat que el manter fos atès pel metge davant els agents.

Notícies relacionades

Garganté ha recordat els fets, i no ha parlat d'empentes per part d'agents, sinó de les corredisses que es van generar a l'entrada de la parada de metro de Drassanes per l'actuació policial. “No passareu, passarem nosaltres”.

La regidora de Ciutadans Carina Mejías, que ha acusat a l'equip de govern de fomentar “el desordre i la impunitat que existeix en els carrers de Barcelona”, ha contestat al regidor de la CUP: “No sé si no passaran. Si passa o no lo dirà un jutge, que dirà si queda vostè inhabilitat per a càrrec públic”.