EXPOSICIÓ ARQUEOLÒGICA

La primera barcelonina 'retratada'

La reconstrucció s'ha efectuat a partir d'un crani de fa 6.500-6.000 anys trobat al jaciment de la Caserna de Sant Pau del Camp

fcasals33707314 primers pagesos de barcelona la gran innovacio fa 160430165456

fcasals33707314 primers pagesos de barcelona la gran innovacio fa 160430165456

1
Es llegeix en minuts
CRISTINA SAVALL / BARCELONA

El seu nom el decidiran els visitants de la 'Nit dels Museus', que se celebra el 21 de maig vinent. No és tan antiga com Lucy, però també aspira a ser un símbol arqueològic. La cara de la dona neolítica, de cabells foscos i mirada inquietant, s'ha reconstruït a partir de la informació facilitada per les anàlisis arqueològiques, forenses i les dades sostretes de l'escàner del seu crani, que va realitzar el doctor Alfred López, de la Mútua de Terrassa.

Notícies relacionades

Primer se'n va determinar el sexe, l'edat (va morir als 40 anys) i l'origen ètnic. D'aquí es va deduir que va morir fa entre 6.500 i 6.000 anys. Va ser trobada al jaciment de la Caserna de Sant Pau del Camp, al Raval, on vivia en un poblat sedentari.

Philippe Froesch, especialista francès a traçar trets facials en 3D a partir de les coordenades informàtiques d'un crani, li ha recompost la cara. "Treballo sobre una cartografia de punts marcats amb petits cilindres grocs a la caixa òssia, encara que no estava completa. I després esculpeixo la cara, dono textura a la pell i la il·lumino. El que és més subjectiu és la il·luminació i també el fet de procurar que sigui una cara atractiva. Per això no apareixen ni arrugues, ni greix ni brutícia a la pell, però l'amplada dels llavis, la silueta del nas i les comissures dels ulls són reals", exposa Froesch, que ben aviat marxa al Quebec a modelar les cares dels primers esquimals.