No és fàcil ser sirena
Andreina Mermaid es guanya la vida com a «sirena professional». Aquesta veneçolana amb cua de posar i treure està muntant la primera acadèmia de sirenes de Barcelona
“¿Sou sirenes de veritat?”. Un guiri fa fotos de lluny, es frega els ulls, busca de reüll una càmera oculta. A l’altre costat del seu iPad, tres sirenes i un tritó es refresquen les aletes a la vora del mar, a la Barceloneta, entre ‘mojitos’ ambulants i turistes amb diferents tons de vermell a la pell. “¿Sou sirenes de veritat?”. El guiri s’acosta temptejant, com si travessés un camp de mines. “Sí –respon una d’elles, rient. ¿És la primera sirena que veus?”, li pregunta. “Vaig veure una sirena fa anys –afegeix ell–, però m’havia pres un tripi”.
Si ara mateix tragués el cap el cranc cantaire de ‘La Sireneta’, s’aniria corrent a aclarir-se la veu. A aquestes sirenes només els falta cantar sota el mar per passar el càsting de Disney. No –neguen–, elles no canten sota l’aigua. Però sí que ballen.
“Andreina”,es presenta com la cap del grup. Té 30 anys, accent veneçolà i posat de ballet. La cabellera li arriba fins a les escames, com dicta Viquipèdia. Parla asseguda sobre una roca mentre xipolleja la seva cua blava en l’aigua. El seu nom oficial des de fa un any:“Andreina Mermaid(‘mermaid’: ‘sirena’ en anglès). “Soc sirena professional”.Ho diu somrient, però parla seriosament. Assumeix que li diguin que és boja –“sí, és clar, per descomptat”–, però es guanya la vida sent sirena.
Per ser sirena professional, Andreina ha après a baixar a plens pulmons 30 metres. Pot contenir la respiració 4 minuts
Fa tres anys que Andreina viu a Barcelona. Abans de ser sirena, va estudiar Disseny gràfic i Turisme. L’any passat va veure a la BBC una entrevista a una sirena. “Als EUA és una cosa molt popular”, apunta. Hi ha fins i tot trobades internacionals de sirenes. I va dir: “Jo vull ser això”.
Però no és tan fàcil ser sirena professional. Per començar, cal submergir-se a plens pulmons fins a 30 metres –Andreina se’n va anar al Carib a aprendre amb un campió mundial d’apnea, Carlos Coste. També cal passejar-se sota l’aigua sense que sembli que estàs buscant Nemo. La veneçolana pot contenir la respiració ¡4 minuts! “Per fer una bona sessió fotogràfica sota l’aigua, has d’aguantar bastant”, es justifica sense donar-se importància.
ELS ESTATUTS DE LES SIRENES
¿Què marquen els estatuts oficiosos de les sirenes? “Cal tenir nocions de ‘free diving’ –respon Andreina–, de busseig i també de socorrisme, perquè si treballes amb gent has d’estar preparat per a tot. També has de saber fer tombarelles sota l’aigua i estar preparat per nedar en un aquari amb animals: taurons, mantes, ratlles... –riu–, i mantenir la calma”.
“Hi ha diverses sortides professionals com a sirena –explica la veneçolana–: ensenyar, modelatge i esdeveniments per a festes de luxe”
I, sí –afegeix–, un es pot guanyar la vida sent sirena. De fet, se’n poden trobar unes quantes a Linkedin. “Hi ha diverses sortides professionals com a sirena”, diu rient. “Ensenyar és una forma. D’altres es dediquen al modelatge i a esdeveniments per a festes de luxe. Hi ha sirenes que van amb els seus tancs, com peixeres gegants, per fer xous. Aquest és un dels meus pròxims projectes”, apunta. Res a veure amb la sirena d’‘1, 2, 3... Splash’,que es pansia als aquaris. “No, les sirenes reals tenim finals feliços”, riu la veneçolana. “Els finals tràgics els deixem a la mitologia”.
LA PRIMERA ACADÈMIA DE SIRENES DE BARCELONA
Andreina està muntant la primera acadèmia de sirenes de Barcelona. Amb prou feines porta tres caps de setmana de cursos i ja ha ensenyat a nedar amb cua a una trentena de persones. A Meetup (plataforma on es busca gent ‘online’ amb qui compartir aficions en la vida real), se li ha sumat un ramat de 60 sirenes/tritons amb qui fa quedades a la Barceloneta, té 400 seguidors a Instagram i més de 200 ‘m’agrada’ a Facebook. Ja s’ha acostumat a sentir comentaris com: “Que estrany és tornar a tenir cames”.
No és un caprici de nenes amb sobredosi de princeses Disney. Els que solen contactar amb ella, diu, tenen entre 16 i 50 anys. “Però es pot fer a partir dels 6”. Tampoc és exclusiu de dones. En l’últim curs, segons explica, hi havia el mateix nombre de noies que de nois.
Avui, de fet, l’acompanya un tritó. “Soc tritó i instructor de busseig”, es presenta el Dani, de 47 anys. “Soc culer”, diu amb obvietat estenent la seva cua de tritó blaugrana. Al seu costat, sobre una altra roca, hi ha la Sandra, una colombiana de 38 anys que en la seva vida terrestre és advocada, i la Carmen, una noia de Burgos de 23 anys, enginyera del medi natural. “Segur que no hi ha més sirenes de Burgos”, riu. Ella i la Sandra, puntualitza, encara són “projectes”. És la segona vegada que s’ajusten una cua.
“L’exercici és dur” , diu Dani, tritó i instructor de busseig. “Els abdominals i el glutis es treballen molt”
¿I això per a què serveix?, els solen preguntar. “Per divertir-se”, responen. Per “complir el somni de ser ‘La sireneta’”. I també per fer exercici. “És dur –diu el Dani. Els abdominals i el glutis es treballen molt”. ¿quantes sirenes han vist amb cel·lulitis?
“HI HA CUES DE 20.000 EUROS”
Les cues se les porta una altra sirenad’Alemanya, afegeix Andreina. Sí, com els cotxes. De fet, poden arribar a costar com un BMW de segona mà. “Hi ha cues de 20.000 euros”. Les que porten ells són monoaletes revestides de licra. Però n’hi ha de silicona amb aletes professionals. “Per nedar en aquari”, explica Andreina. “Ara veus que no és fàcil ser una sirena professional, ¿oi?”.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista