Una web permet veure si un pis turístic de Barcelona és legal
L'Ajuntament de Barcelona habilita una web per fer la comprovació i facilitar la denúncia d'irregularitats

Turistes amb maletes rumb al seu allotjament, al passeig de Gràcia. /
¿Com es pot saber si el pis turístic del teu veí és legal? La pàgina barcelona.cat/habitatgesturistics és un dels recursos del pla de xoc dissenyat pel Govern municipal per intensificar la lluita contra l'oferta submergida de pisos turístics i garantir la convivència, el dret a la vivenda i un model urbà sostenible.
Segons ha informat el consistori a través d'una nota, en aquesta web es poden consultar 'on line' totes les adreces de les vivendes d'ús turístic (HUT) que tenen llicència actualment a la ciutat i que, per tant, són legals. Està disponible en català, castellà, anglès, francès i alemany. També es proporciona informació sobre què és i quines característiques ha de complir un HUT per ser legal, així com de les obligacions que té el propietari cap a la comunitat de veïns.
L'apartat destacat de la web és un cercador de pisos que, a través d'un formulari on introduir adreces, permet comprovar si el pis on s'allotja el turista és legal o no. En el cas que no ho sigui, es dóna la possibilitat d'omplir un formulari per informar de la irregularitat l'ajuntament.
Així mateix, es facilita un enllaç a través del qual els residents de Barcelona poden enviar la seva queixa si creuen que a la seva finca hi ha algun HUT sense llicència, i visionar un vídeo, a les versions en català i castellà, on de manera senzilla s'explica el procediment administratiu per clausurar una vivenda turística il·legal.
Per arribar al visitant en origen, abans que faci la reserva, s'estan definint accions de presència digital en portals turístics o de reserva d'allotjament que dirigeixin a la web barcelona.cat/habitatgesturistics.
MINIMITZAR L'OFERTA
Aquesta mesura forma part d'un pla de xoc valorat en 1,35 milions d'euros anuals que pretén minimitzar aquesta oferta submergida i evitar que s'imposi i arreli a la ciutat.
El consistori ha informat a més d'altres mesures per intensificar la lluita contra l'oferta submergida. Entre elles, reforçar la tasca de vigilància amb vuit nous inspectors i un nou equip de 20 visualitzadors, així com l'aplicació de sancions de 600.000 euros a les plataformes reincidents.
A Ciutat Vella, a més, es portaran a terme inspeccions nocturnes en pisos turístics que operin sense llicència i ho facin amb reincidència. Aquesta mesura pretén incidir en un dels districtes on més ha proliferat aquesta activitat i on més incidència té en la vida quotidiana del veïnat.
Una via més d'obtenció d'adreces de possibles vivendes d'ús turístic il·legals serà la col·laboració amb les oficines de turisme de la ciutat. Aquest treball conjunt ja va començar en el marc del Mobile World Congress del febrer i va permetre obtenir dades d'allotjaments que operaven sense llicència, segons la nota municipal.
Des del 2015 l'ajuntament ha fet 6.005 inspeccions, ha dictat 604 ordres de cessament de l'activitat i hi ha 29 precintes en tràmit, i el 2016, 38 vivendes han deixat d'operar després de l'actuació municipal.
- Xarxa elèctrica ¿Què és el zero energètic, la principal hipòtesi de l'apagada generalitzada?
- Tall del subministrament elèctric Apagada generalitzada a Espanya: ¿què ha passat amb la llum?
- Apagada massiva La llum també se'n va a Portugal en una apagada que afecta Europa
- Xarxa elèctrica Les causes de l'apagada massiva a Espanya i Portugal
- D’Olot a l’armada japonesa