ART URBÀ A BARCELONA
El petit Mariscal
El grafiter Kamil Escruela adorna l'aparcament del parc Güell per encàrrec de l'ajuntament
L'artista del Besòs, admirador del pare del Cobi, havia sigut detingut i multat per pintar al metro
Li van donar un cafè i una magdalena i ell va veure pintura negra i una brotxa. Així, Kamil Escruela, nascut al Besòs fa 26 anys, es va posar a decorar les parets. No tenia gaire temps, perquè la pasta, sucada, anava perdent consistència. Va passar tres dies en aquell forat, un calabós de la comissaria dels Mossos de Badalona. Com va fer Helios Gómez a la Model, va deixar el seu rastre gràfic a la cel·la. Se’n recorda de la manta, foradada. «Picava molt». Avui se’n riu d’allò mentre pinta grafits al parc Güell per encàrrec de l’Ajuntament de Barcelona. Ha creuat el riu des del costat de la clandestinitat. I sembla que no li va gens malament.
Manté el gest gamberro, la mirada entremaliada. Però ara canalitza el seu inconformisme per vies que no l’obliguen a córrer si l’enxampen pintant un tren. Encara que tampoc seria tan fàcil caçar-lo, perquè va formar part de l’equip d’atletisme del Barça durant sis anys. D’aquells temps manté «la disciplina, les pautes». A través de la plataforma Rebobinart, una mena d’empresa mediadora entre els grafiters i la cosa pública i les empreses privades, Kamil s’ha convertit en un proveïdor del consistori, primer amb un mural immens en un equipament municipal de Pere IV, i ara, donant vida a 29 barreres de formigó, conegudes com New Jersey , que serveixen de topall als autocars que visiten el jardí de la família Güell, ara vesper de turistes.
UN GENI, UN BOIG
El seu traç recorda molt, moltíssim, el de Mariscal. Ell no se n’amaga: és un dels seus referents. Els núvols, els ocells, els gossos, la forma de la cara. Impossible no recordar-se’n del pare de Cobi. De Gaudí en sap un munt perquè s’ha estat documentant per portar a terme l’encàrrec del govern d’Ada Colau. «Per a mi ha sigut el gran geni català. Però també era un tipus rar. I m’he adonat que Joan Miró s’hi va inspirar molt».
Kamil està cobrant l’atur i se li acabarà al novembre. Ha treballat durant vuit anys a l’hostaleria i si no té més remei, tornarà a servir copes, bocates, hamburgueses o el que calgui. No li cauen els anells. Seguirà pintant quadros, sens dubte, a l’espera que vagin sortint altres oportunitats. «No tinc web, en això fallo, ja ho sé...», admet.
Notícies relacionades
Marc Garcia, director de Rebobinart, explica que aquesta jove promesa del Besòs representa «l’objectiu final» del projecte de gestió d’espais públics perquè els grafiters puguin exhibir el seu art urbà de manera regulada. «El mural és la imposició d’un artista a la via pública, però quan es fa de manera pactada amb els veïns, deixa de ser-ho», resumeix García, que gestiona una cartera de 2.200 dibuixants. El grafit, per a ell, pot ajudar a mediar en un conflicte quan les paraules ja no serveixen. Però sobretot, pot representar l’essència d’un barri.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- El PPE mostra la seva "preocupació" per l’estat de dret a Espanya
- Feijóo i el risc de recolzar Mazón
- Sánchez lloa el socialisme de Page tot i les seves diferències
- Isabel Rodríguez: "Sense allotjaments turístics, l’augment de l’oferta contindrà els preus"
- Alexia salva el Barça de l’empat en l’últim minut a Bilbao