1.123 barcelonins ja han 'delatat' veïns que exploten pisos turístics il·legals
L'ajuntament envia 800.000 missives en les quals apel·la a la "complicitat" del ciutadà contra aquesta "oferta submergida i insostenible"
/
Ada Colau ja ha trobat 1.123 'còmplices' que han delatat els seus -presumptament- espavilats veïns que destinen pisos a ús turístic sense llicència. L'oferta il·legal d'apartaments per dies a Barcelona es pressuposa tan enorme que el modest operatiu d'inspectors municipals podria trigar anys a radiografiar i sancionar els tentacles del lucratiu negoci. Per això, des del juliol i fins a l'octubre l'ajuntament està enviant 800.000 cartes als barcelonins demanant, sense embuts, que desemmascarin els seus veïns tramposos.
A la ciutat hi ha unes 9.700 vivendes amb llicència turística, però moltes altres fora de la llei. L'ajuntament va anunciar al juny un increment d'inspeccions i el fitxatge de 20 "visualitzadors" temporals per buscar casos 'in situ'. Però el camp de batalla és massa gran per a aquest grapat d'ulls, i per això es va optar també per enviar una carta als veïns perquè col·laboressin en la detecció.
Estiu amb més controls però algunes queixes en Ciutat Vella
El pla de xoc impulsat per l'ajuntament al juny incloïa passar de 12 a 20 inspectors (dedicats a pisos turístics i també a les terrasses en la via pública) i incorporar 20 visualitzadors. En la pràctica aquesta novetat ha sigut la més profitosa, ja que aquests últims van trobar en un mes 234 casos, segons va anunciar el consistori el passat 10 d'agost. Tots ells han rebut una ordre de cierre i la notificació d'una sanció de 30.000 euros. La tasca dels inspectors havia supuesto en esa data detectar altres 22, lo que va elevar a 256 els teòrics cierres en un mes. És a dir, que s'estimava una mitjana de vuit ordres de cierre al dia. Fins llavors s'acumulaven més de mil ordres en tràmit. La detecció no sempre és fàcil perquè a vegades es fan falsos contractes d'un mes per aparentar que no és un ús turístic.
La missiva s'està enviant per zones des de fa setmanes. Ja ha arribat als veïns de Sants-Montjuïc, Gràcia i l'Eixample. Sorprèn a qui la rep per la contundència, una invitació a delatar el veí que faci negoci amb turistes sense comptar amb permís. Per molts és interpretat com un pas endavant per a l'eradicació del fenomen, que està minvant l'oferta de pisos de lloguer convencional a la ciutat, ja que l'explotació per dies resulta moltíssim més lucrativa. També com una eina per facilitar al ciutadà una via de denúncia, ja que molts ignoren que existeix un telèfon cívic on denunciar-ho i una web especifica.
Però alguns ho consideren gairebé una caça de bruixes perquè portarà a realitzar investigacions sobre pisos que sí que tinguin llicència, i fins i tot sobre propietats on hi hagi tràfec de maletes perquè el propietari sigui un gran amfitrió.
La carta arrenca dient que el consistori treballa perquè la ciutat estigui oberta al turisme però amb "normes de convivència clares". Després passa a exposar que malgrat l'existència d'un parc de vivendes legals (per ser-ho, fins a la prohibició de noves llicències, només calia pagar una taxa única d'uns 200 euros), "també existeix una oferta il·legal d'aquest servei que genera especulació, economia submergida i pot espatllar la convivència en les comunitats de veïns que els allotgen".
CAÇA EN TOTA LA CIUTAT
Per això, sota la firma de l'àrea de la direcció de serveis d'Inspecció de Ecologia Urbana del consistori, es demana la "complicitat perquè aquesta oferta submergida, econòmicament insostenible i irrespectuosa amb la legislació vigent no s'imposi i arreli a la ciutat". Es relata també que l'ajuntament vol intensificar la inspecció contra els pisos turístics il·legals, i per això desplega mesures de xoc, com més personal dedicat a la caça "activa" per tota la ciutat.
Notícies relacionadesNo obstant, assenyala la missiva, la "legislació actual de la Generalitat és molt garantista amb els propietaris" i per iniciar la tramitació d'un cessament d'activitat "és necessari trobar dues vegades turistes allotjats amb un contracte de lloguer de menys de 31 dies". Amb aquesta premissa se sol·licita que es faciliti informació si es creu que a la finca hi ha un pis de lloguer per dies, per fer "més efectiva la tasca d'inspecció". Les opcions són la web www.barcelona.cat/incidencies/habitatgesturistics o el telèfon gratuït 900 226 226 (de 8.00 a 24.00 hores). Per aquestes dues vies han arribat aquestes setmanes 1.123 comunicacions d'activitat turística sota sospita.
En la principal patronal dels apartaments d'ús turístic amb llicència, Apartur, aplaudeixen les mesures contra l'allotjament il·legal, però no creuen que sigui la millor estratègia. Reclamen més control de les plataformes de reserves i demanen que s'obri l'aixeta de les llicències per evitar que la demanda de llits es valgui de pisos il·legals.
- CATA MAYOR Cuina d’altura al Baix Empordà
- Còctels de qualitat sense necessitat d’efectes especials
- Reis del boca a boca Restaurants de culte de BCN fora del radar dels ‘influencers’
- Una dupla especial "L’ego s’ha de deixar de costat"
- Aniversari. Nutrició esportiva Nutrisport celebra els 40 anys d’història amb una nova imatge