Les carteristes fan el seu agost a les botigues de roba de Barcelona
Escullen aquests comerços perquè les clientes solen estar distretes i acostumen a portar diners a la bossa
Les delinqüents es desplacen de ciutat en ciutat per tot Europa, assegura la Guàrdia Urbana
“S'acosta una clienta desesperada assegurant que acaba de perdre la bossa”, l'empleada d'aquesta botiga de roba de Barcelona ho explica amb el to de veu amb què s'expliquen les coses que passen diàriament. “No l'ha perdut”, aclareix, l'hi han robat “elles”. Les botigues dels principals eixos comercials de Barcelona, com el Portal de l’Àngel, la Rambla o el passeig de Gràcia, s'han convertit en un objectiu ideal per als carteristes. En realitat, són les carteristes perquè “elles” fan el 90% dels cops, segons estimen fonts policials.
Aquest agost passat a Barcelona, barrejades entre els turistes, han desembarcat un nombre indeterminat de dones, procedents sobretot de Romania i Bulgària, especialitzades en el furt de carteres i bosses. Pedro Velázquez, intendent de la Guàrdia Urbana al capdavant de la comissaria de l'Eixample, explica que la globalització ha impulsat una “gran mobilitat” de carteristes per Europa. Sovint a Barcelona arriben “des d'Holanda i des d'aquí se'n van a Alemanya”, concretament a Berlín.
LLADRES COQUETES
Antigament al carterista “se'l reconeixia” perquè estèticament vestia d'una manera que pel carrer desentonava amb la resta de ciutadans, recorda l'intendent Velázquez. Però això ara ha canviat i, especialment en el cas d'aquestes carteristes que s'acarnissen en els carrers més comercials, el més difícil és detectar-les perquè s'esforcen a passar desapercebudes entre les turistes.
Les dependentes de les botigues on actuen coincideixen sense fissures a descriure aquestes lladres com a dones “ben vestides”, que no dubten a utilitzar “perruques i roba de marques cares, possiblement falsa”.
El seu lloc preferit per robar carteres són les botigues de roba. “Vénen cada dia, cada dia”, remarca una treballadora del passeig de Gràcia. Actuen "per parelles". Com s'observa al vídeo adjunt a aquesta informació, una d'elles protegeix el furt situant-se davant de les dependentes i l'altra agafa la bossa i se'n va de la botiga sense ser descoberta.
Malgrat les seves ‘disfresses’, les empleades les reconeixen. I quan no ho fan s'adonen que han vingut perquè al final de la jornada, quan els toca recollir-ho tot, apareixen entre la roba les carteres, plenes de documentació però sense diners al compartiment del bitlleter.
UN CALADOR IDEAL
El caporal Carlos Pardo, cap del Grup de Delinqüència Urbana (GDU) a l'Eixample, explica que els interessen aquests comerços per diversos motius. Les botigues de roba acostumen a tenir la caixa al fons de l'establiment i això facilita que l'entrada principal estigui més desprotegida. En aquests negocis, a més, les compradores estan distretes mirant roba i solen portar diners en efectiu a les carteres perquè estan comprant. “S'acosten a la víctima amb una peça de roba a la mà que utilitzen de pantalla. La col·loquen per sobre de la bossa de la dona -concentrada en les bruses- i amb l'altra mà l'hi obren i n'extreuen la cartera”, detalla el caporal Pardo.
No entren en un comerç que estigui buit. Per això despleguen la seva activitat coincidint amb l'horari de màxima afluència: a última hora del migdia o al vespre, abans de tancar. “Per enfeinada que estiguis, t'adones que han entrat i l'únic que pots fer és trucar a la policia i acostar-t'hi perquè sàpiguen que les estàs mirant”, es resigna l'encarregada d'una botiga del Portal de l'Àngel. Els agents vénen "de seguida", hi estan "molt a sobre", valora.
La presència d'agents de seguretat privada a la porta dels establiments resulta bastant dissuasòria. Diversos d'aquests, a més, pertanyen a la mateixa empresa i els seus guàrdies es van donant l'avís telefònicament així que les detecten. També hi ajuda l'existència de càmeres que permetran demostrar el furt judicialment. Cap dels sistemes defensius, no obstant, garanteix que escullin una altra botiga.
AGOST CALENT
No és el primer estiu que Barcelona rep la visita d'aquestes carteristes. Però la sensació entre els policies és que durant aquest agost la seva activitat ha sigut superior a la de temporades anteriors. La Guàrdia Urbana les combat desplegant diverses patrulles d'agents de paisà.
Notícies relacionadesLa presència policial fa que aquestes lladres prenguin precaucions, com, per exemple, desfer-se de seguida de la cartera després de buidar-la de bitllets. Per això les dependentes descobreixen moneders tirats entre la roba. Algunes també es queden el telèfon mòbil que troben a la bossa, quan és un iPhone 6 o un Samsung d'última generació, però si no, el llencen amb la resta de pertinences a les escombraries més pròximes.
Els policies municipals i els Mossos d'Esquadra, quan les identifiquen i sospiten que acaben de cometre un furt, sovint opten per negociar amb elles perquè revelin on han llançat la cartera amb tota la documentació. Trobar-la alleuja molt el contratemps causat a les víctimes, sovint turistes adinerades provinents de països com la Xina o Rússia.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Les clarisses abandonaran al febrer el monestir de Pedralbes
- Primeres operacions policials contra els migrants
- La primera ofensiva de Trump fulmina l’herència de Biden
- El Sabadell torna la seu a Catalunya arran de la victòria d’Illa i davant l’opa del BBVA
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- Una lluita diària per superar barreres arquitectòniques a Berga
- Aritmètica parlamentària Junts votarà ‘no’ al decret que apuja les pensions i deixa el Govern en mans del PP
- Infraestructures El segon gran tall de 10 mesos a l’R3 de Rodalies entre Parets i la Garriga començarà després de Sant Joan