BALANÇ DE LES OBRES

La Sagrada Família es fortifica allhora que assalta les altures

El temple doblarà el seu volum el 2020 quan la torre de Jesucrist hagi arribat als 172 metres

Només falta construir el 30% de l'obra arquitectònica de la basílica, que quedarà acabat el 2026

icoy35636745 sagrada familia160922162756

icoy35636745 sagrada familia160922162756

3
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

La Sagrada Família està acabant les obres per protegir tot el seu perímetre amb una tanca de dos metres i mig d’alt amb l’objectiu d’augmentar la seguretat del recinte, ja que l’antiga reixa es podia escalar i permetia el pas d’objectes perillosos. Al finalitzar aquesta fase, també es millorarà el sistema de revisió de bosses a prop de les taquilles i el control d’accés a un temple que cada any rep gairebé quatre milions de turistes, el 18% procedent dels Estats Units, i només el 10% d’Espanya.

    

Barcelona, com altres ciutats europees, està en un nivell alt d’alerta davant un possible atemptat després dels atacs terroristes perpetrats des del 2015 a França i Bèlgica. «Són tota una sèrie de mesures per protegir els visitants. Actualment ja hi ha controls a l’entrar al temple, però ben aviat es milloraran per reforçar la seguretat», va declarar Jordi Faulí, arquitecte director i coordinador de les obres de la Sagrada Família, durant el balanç dels treballs que es va presentar ahir. Faulí va evitar mencionar la paraula terrorisme, però l’agost passat l’Estat Islàmic va incloure una imatge de la Sagrada Família en un fotomuntatge de possibles objectius occidentals, entre els quals també hi ha el Colosseu de Roma, l’Estàtua de la Llibertat de Nova York i la Torre de Pisa.

 

El 18% de visitants  procedeixen dels EUA, i només un 10% d'Espanya

   «En aquests moments ja s’ha executat el 70% de les obres del temple», va assegurar Faulí, que va destacar que l’any 2018 els barcelonins ja percebran el creixement de les sis torres centrals del temple, quan la de la Mare de Déu, de granit blavós com la capa de la verge, arribi als 13 nivells previstos abans d’arribar als 140 metres. La torre de Jesucrist ja ha iniciat el camí per convertir-se, el 2020, en l’edificació més alta de Barcelona amb 172,5 metres. «Al seu interior s’instal·larà una escala de cargol i un ascensor que arribaran fins al peu de la creu que la coronarà», va descriure Faulí, en referència a la que serà la gran talaia de la ciutat. Les torres dels quatre evangelistes, en aquests moments, fan 76 metres, i en tres anys arribaran als 135 previstos.

    

Per aixecar les torres amb garanties de resistència als sismes i a les ràfegues huracanades de vent, l’equip d’arquitectes que dirigeix Faulí ha adaptat un sistema constructiu, segons el director d’obra, pràcticament desconegut fins ara. «És el que es coneix com a pedra posttensada, que són uns grans panells de granit tensats amb barres d’acer. D’aquesta manera, la pedra es torna més resistent, i això facilita que sigui més prima i lleugera», va afirmar. De totes maneres, els panells pesen entre 7 i 24 tones, segons la torre a la qual pertanyin. Els panells s’agrupen formant un cercle, al qual s’afegiran més nivells.

SAGRISTIA

En aquests moments, la sagristia de ponent està gairebé acabada. «El 2015 ja es va beneir i s’utilitza com a tal, i des d’aquest any el visitant pot accedir al claustre i veure-la de prop», va recordar Faulí. Un altre avanç significatiu és que el pòrtic de la Passió també s’acaba aquest any. «El mes de juliol passat es van treure les bastides del cimaci. Només queda pendent la col·locació d’una creu i d’altres escultures», va assegurar.

  

La façana de la Glòria  no començarà a edificar-se fins a l'any 2022 

  El repte és finalitzar l’obra arquitectònica l’any  2026. A aquest objectiu la fundació destina 25 milions d’euros anuals, procedents de la venda d’entrades i de donacions. «Si seguim a aquest ritme –va afegir– i no fallen els ingressos, la construcció s’acabarà en aquella data. Només quedaran pendents qüestions artístiques, sobretot a la façana de la Glòria, que no es començarà a edificar fins al 2022».

Notícies relacionades

    

«La Sagrada Família té 18 torres perquè la voluntat de Gaudí era arribar al cel. La visió del seu conjunt serà una experiència extraordinària», va remarcar l’arquitecte.