CONTROVERTIT COMPLEX POLICIAL A LA ZONA FRANCA
L'Ajuntament de Barcelona demanarà empara al jutge per precintar el CIE
El govern de Colau reclamarà el cessament la setmana que ve i adjuntarà un informe dels bombers
Els interns en vaga de fam, tots algerians, han abandonat la protesta, segons fonts policials
Ho va intentar al juliol i tornarà a la càrrega la setmana que ve. L’Ajuntament de Barcelona portarà davant el jutge la resolució de precintar el Centre d’Internament de Barcelona (CIE) si, com és previsible, el Ministeri de l’Interior torna a ignorar-lo.
El tinent d’alcalde Jaume Asens va ser l’encarregat de compartir ahir el full de ruta municipal contra el controvertit complex de la Zona Franca, on hi ha uns 170 interns, 130 dels quals són algerians. Sobre la vaga de fam iniciada diumenge a la nit per 69 interns (dels quals 21 van desistir el mateix dia), el regidor va expressar el «suport explícit» del consistori davant una «protesta legítima» que, tot i així, ahir al migdia ja s’havia acabat, segons fonts policials. Set algerians van ser expulsats ahir.
Al juliol, el consistori va dictar una ordre de tancament temporal del CIE per una carència administrativa: l’absència de llicència d’activitat. El centre, que havia obert el 2006, estava tancat per obres des del novembre del 2015, i lluny de complir amb la demanda del govern d’Ada Colau, Interior va reprendre la rutina el mateix dia.
TERMINI DE 20 DIES
Ara, tres mesos després, i amb un informe dels bombers sobre les deficiències de seguretat de l’edifici que estarà acabat a finals de setmana, l’ajuntament posarà la petició de cessament en mans d’un jutge si no es fa efectiva a les bones. Segons Asens, els serveis jurídics de l’Estat no han recorregut la petició de tancament, de manera que la decisió feta pública al juliol ja és ferma. Malgrat això, no s’espera que Madrid mogui un dit, per això la ciutat busca l’empara de la justícia. En un principi, el consistori té previst donar un termini de 20 dies perquè el CIE abaixi la persiana. Si se supera, l’assumpte agafaria el camí judicial.
Amb aquest panorama, i si el magistrat dóna la raó al consistori, cosa que no s’espera que passi abans de sis mesos, es produiria la delicada situació que els Mossos d’Esquadra, si la instal·lació segueix operativa, haurien de desallotjar la Policia Nacional.
Notícies relacionadesPoc abans de la compareixença d’Asens, entitats socials i diputats de diversos partits es van presentar al CIE per explicitar la seva queixa davant la situació dels interns. L’advocat de la plataforma Tanquem el CIE, Andrés García Berrio, que es va reunir amb el director del centre i amb alguns interns, va explicar que els gairebé 40 homes que hi havia en vaga de fam eren d’origen algerià i havien arribat a les costes de Cartagena i Mallorca l’últim mes. Va assegurar que la protesta era pacífica i que estaven bé de salut. Van passar la nit de diumenge a dilluns en una sala comuna, sense tornar a les cel·les.
Ahir a la tarda una altra concentració a fora del CIE en va tornar a reivindicar el tancament. Entre els 200 assistents hi havia la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
CIE (Centre d'Internament per a Estrangers) El drama de la immigració Govern Ajuntament de Barcelona
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista