PROVA D'HOMENATGE

Últimes hores perquè sonin les sirenes

15.000 persones participaran en una de les carreres més emblemàtiques en honor als Bombers de Barcelona

Corredors de la Cursa Bombers de Barcelona, la prova urbana sobre 10 quilòmetres més ràpida d’Espanya.

Corredors de la Cursa Bombers de Barcelona, la prova urbana sobre 10 quilòmetres més ràpida d’Espanya. / Toni Albir (EFE)

2
Es llegeix en minuts
DAVID GARCÍA MATEU / BARCELONA

Samarreta tècnica, dorsal, pantalons curts i vambes. Deu quilòmetres al seu davant. “Circuit ràpid”, diuen els habituals al ‘running’. 15.000 persones sortiran diumenge al matí a córrer una de les carreres més emblemàtiques de Barcelona: la Cursa de Bombers. Alguns aniran a fer marca; altres a passar-s'ho bé. Però la velocitat dels corredors després del tret de sortida segur que empeny les cames de més d'un per sobre de les seves possibilitats. De fet, per evitar aglomeracions, l'organització preveu fer la sortida de forma escalonada.

RETORN A LES ESSÈNCIES

'La Bombers' es fa adulta amb la seva 18a edició i torna a l'essència dels seus orígens. El circuit és el clàssic. Les portes de l'estació de França tornen a ser el punt de comunió entre atletes. Aquest any, a més, per reconèixer l'esforç dels participants més veterans s'entregarà el premi especial GAES Et Cuida al guanyador més gran de 65 anys. Trots, estiraments i músculs a punt. No és una carrera qualsevol. Aquí veure un bomber amb l'equip d'intervenció no causa espant, sinó que fa créixer un somriure. La seva presència és la cara més honorable de l'esdeveniment; és la seva prova esportiva.

Més de 150 bombers correran amb l'equip d'intervenció posat. D'aquesta forma, el cos de Barcelona buscarà batre un nou rècord de funcionaris equipats amb la vestimenta. A més, 60 d'ells ho faran amb les bombones d'oxigen inclusivament. Gairebé 25 quilos de pes als quals s'ha de sumar la nul·la transpiració del cos amb l'exterior pels teixits de la roba. Tota una proesa física que no tots els bombers s'atreveixen a portar a terme.

UN RECORREGUT AGRAÏT

A diferència d'altres carreres, 'la Bombers' puja l'avinguda del Paral·lel direcció Montjuïc en els seus primers quilòmetres, amb les cames encara fresques. Després, els set quilòmetres restants ja són una successió de lleus baixades per la capital catalana. Gran Via, Marina… i entre els últims quilòmetres, la imatge de la prova esportiva: tota la Via Laietana banyada pel blau marí i royal de les samarretes commemoratives. S'ha de tenir en compte que els carrers per on passi el circuit veuran el seu trànsit restringit i les línies de bus alteraran el seu recorregut.

Notícies relacionades

A diferència de l'any passat, el circuit acaba on comença (o comença on acaba). D'aquesta manera, totes les celebracions i intercanvi de sensacions es produiran novament davant l'estació de França. Els primers llocs estaran lluny de l'abast de la majoria, però l'experiència de córrer al costat d'atletes d'elit com Ilias Fifa, Carles Castillejo o Lídia Rodríguez està garantida.

Les inscripcions ja estan tancades, però les persones que encara no hagin recollit el dorsal ho poden fer fins dissabte a les 20 hores. A més, els que no s'hagin pogut inscriure en aquesta edició de la Cursa de Bombers, ho poden tornar a intentar el pròxim mes d'abril. Tal com ha apuntat el comissionat d'esports de l'Ajuntament de Barcelona, David Escudé, la idea és “tornar a les dates tradicionals de la carrera”.

Dani Nafría i la seva pròtesi triatlètica s'apunten a la cursa

“L'esport no és només competir, és sentir-se bé”. El seu cas és exemplar. Ha superat la pèrdua d'una cama per una malaltia: “Sóc dels que creuen que es pot tirar de cap i cor per anar més enllà”, afirma. I és que qualsevol excusa li sembla bona per moure's i deixar enrere els hàbits sedentaris: “Acompanyar el nét en bici, anar a un forn d'una mica més lluny o fins i tot per estar millor per a la parella”, comenta entre rialles.