PRESUMPTES IRREGULARITATS A L'AJUNTAMENT EN L'ÈPOCA DE TRIAS
Antifrau indaga contractes de l'etapa Trias a l'entorn de Mas
L'oficina sol·licita a l'Ajuntament de BCN tota les adjudicacions a dit a l'empresa on va treballar el cunyat i la neboda de l'expresident
icoy36049701 antoni vives161026210354
La nova Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) que dirigeix Miguel Ángel Gimeno, després de la destitució de Daniel de Alfonso de resultes de la publicació de les seves inequívoques converses sobre el procés amb el ministre encara en funcions Jorge Fernández Díaz, investiga l’entorn familiar de l’expresident Artur Mas. En la línia de les presumptes irregularitats detectades a l’Institut Municipal d’Informàtica (IMI) sota la direcció del convergent Antoni Vives, l’oficina ha sol·licitat a l’Ajuntament de Barcelona informació dels contractes amb empreses relacionades laboralment amb la família política de Mas, és a dir, sanguíniament amb Helena Rakosnik, la seva dona.
L’actual administració dels comuns va trobar a l’IMI factures per valor d'1,7 milions d’euros que no tenien una cobertura contractual. Bé perquè no hi havia un contracte previ que expliqués com i per què se sol·licitaven aquests serveis, bé perquè la factura arribés fora de termini. Una ràpida verificació va permetre treure d’aquesta llista els 300.000 euros que una multinacional de software cobra per la llicència dels seus productes. Queden, doncs, 1,4 milions en factures per aclarir. I a això es dedica actualment l’ajuntament, a peritar si els imports meritats es corresponen amb els serveis rebuts.
Arran d’informacions pròpies, l’OAC va sol·licitar a finals de setembre informació de 15 empreses. Si l’ajuntament va incloure firmes com Innova&Smart Consulting i Microsistemes SA, Antifrau va ampliar la recerca al grup matriu d’aquesta última firma, el grup Seidor.
Joan Antoni Rakosnik, cunyat de Mas, va ser, almenys fins al 2014, service manager de Seidor, empresa que apareix en aquella llista tramitada per OAC en múltiples formes (Grup Seidor, Seidor, Seidor Consulting, Mss Seidor). Segons una nota del grup del 2010, Rakosnik va entrar a Microsistemes SA el novembre del 2009. L’empresa va facturar entre el 2009 i el 2016 1,8 milions d’euros a l’ajuntament. CiU va accedir a l’alcaldia el maig del 2011.
IMPRESSORA A 7.000 EUROS AMB EL PSC
Microsistemes SA té com a objecte el «comerç al detall de mobles d’oficina i de màquines i equips d’oficina». Les seves factures es troben sota peritatge, encara que hi ha xifres que a ulls profans sorprenen, com els 4.000 euros cobrats per un escàner, els 7.800 per una impressora, així com el servei de dipòsit de dispositius mòbils a canvi de 43.000 euros. Tot això ocorregut en l’any 2009, quan el PSC encara conservava l’alcaldia.
Microsistemes també va emetre una factura per la prestació de serveis entre els mesos de gener i juliol del 2015 (època convergent) per 160.000 euros. Descomptat l’IVA, els 132.990 euros corresponen a tres projectes, cadascun amb 110 jornals a 403 euros per jornal, justificats amb vagues descripcions com «suport extraordinari de l’oficina tècnica per al desenvolupament d’iniciatives educatives». En el seu informe preliminar, l’ajuntament adverteix sobre males pràctiques laborals, centrades en l’externalització de serveis i el prestamisme laboral.
Notícies relacionadesL’OAC també va sol·licitar informació sobre els contractes a dit atorgats a les empreses de la consultoria Vass, de la qual és apoderada, des de mitjans del 2011, Maria Eugenia Menéndez Rakosnik, neboda d’Artur Mas.
Seidor i Vass van ser empreses ja assenyalades per suposades adjudicacions extraordinàries a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) a partir de l’arribada de Mas a la presidència de la Generalitat.