Creixen els sopars prenadalencs però amb pressupost contingut
La majoria de propostes se situen entre els 35 i 45 euros, però als portals de reserves el més buscat és de 25 a 35
El calendari d'aquest any concentra les celebracions la setmana del 12, amb 'overbooking' total el divendres 16
Just un mes abans de Nadal, uns 30 treballadors de la Clínica Prodental de Santa Coloma de Gramenet brindaven amb alegria en un sopar grupal per l’any que està a punt d’arribar. Una antelació inusitada, que només practiquen els més previsors, però que va portar a fer coincidir diversos grups d’empreses prenadalencs al restaurant Chéri del carrer d’Enric Granados aquella nit. La gran majoria de barcelonins, però, volen celebrar aquestes reunions un dijous o un divendres previ a les festes, cosa que el calendari d’aquest any limita i ha generat una tromba de peticions per als dies 15 i 16, fins a la bandera a la majoria d’establiments. Concentració de peticions i pressupostos encara continguts són les premisses més destacades.
El cas d’aquests odontòlegs era estratègic, no volien que després algun dels seus professionals tingués altres compromisos grupals en els dies de més saturació de celebracions. I s’ho van passar igualment malgrat que la parafernàlia ornamental de Nadal encara no havia tret el nas a molts restaurants o bars de copes. La directora de màrqueting del grup Cacheiro, propietari d’aquest establiment i diversos més a la ciutat, constata l’allau de reserves per al 16 (en el seu cas fins i tot el 23, per als que s’atreveixen a encadenar una possible gresca amb la Nit de Nadal). El dijous 15 també és un dia de plens, no només per part d’empreses, sinó també d’amics que es reuneixen per aquelles dates.
EMPRESES QUE CONVIDEN
En aquest local, els menús van de 40 a 55 euros i inclouen el cava. Però en general la majoria de propostes (tant del grup com de la resta de l’oferta) solen rondar entre els 35 i els 45 euros. Una franja que sol encaixar en moltes empreses que conviden els treballadors, i que en general inclou un picapica per compartir, un segon plat a triar entre un parell d’opcions, postres, vins i torrons.
Si la crisi va portar uns quants anys de pressupostos sota terra i va convertir molts àpats d’empresa en trobades autofinançades, els últims dos anys es respira una mica més d’alegria, però no eufòria. «Hi ha una certa reanimació en el consum, però les dates han generat alguns problemes d’operativitat», expliquen al Gremi de Restauració de Barcelona, en al·lusió al fet que la setmana del superpont queda descartada per a moltes empreses perquè tanquen o els treballadors se’n van fora, mentre que la prèvia a Nadal, tenint en compte que el 22 és dijous i el 23 és divendres, és molt just per a molts convocants, que volen un respir abans de les fartaneres en família. Consideren que s’ha perdut una setmana operativa i que això portarà a la hiperconcentració. Potser beneficiarà negocis que habitualment no omplen.
MENYS REGATEIG
El pressupost segueix sent una màxima per a molts comensals, encara que segueixin creixent tant les demandes com l’enorme oferta de propostes a escollir. Ho asseveren des de l’empresa de serveis YT, que col·labora en la comercialització de restaurants d’ampli espectre, des del Núria de la Rambla al rostidor Yantar de la Ribera. En aquests dos exemples, s’opta pels menús de grup de sempre per poder fer reserves amb la màxima antelació i s’hi afegeix cava. És més, el Núria, per la seva ubicació i estil, manté les propostes econòmiques des de 17 euros, perquè compta també amb el públic més jove. I sobretot, apunta, pensat per a grups que han de finançar-se el dinar o el sopar i volen gastar el mínim. «Hi ha menys regateig que altres anys, però no eufòria», destaca.
Perquè una cosa és el format més convencional dels menús d’empresa, on cada vegada més establiments compten amb menjadors privats per a grups, i tot està inclòs, i una altra les versions low cost. Per exemple, pizzeries amb propostes tancades per poc més de 20 euros, o bars de tapes. L’allau d’aquest tipus de celebracions ha portat milers d’establiments a apostar per formats molt variats, assumeixen al gremi. Així, des d’aquest preu fins a uns 100, el ventall és infinit. Amb tendències en auge com les propostes de càtering per a grups a domicili (Pícnic Barcelona els serveix, amb un recital d’aperitius, des de 38 euros més IVA), o les de menjadors privats oberts a demanda, com el nou txoko tipus societat gastronòmica del grup San Telmo, amb dos menús nadalencs de 75 i 83 euros.
RESERVES PER INTERNET
Notícies relacionadesEn aquest marc, el que és imparable és l’auge dels portals de reserves, sobretot per als més joves i que no volen recórrer restaurants ni demanar pressupostos. El macroportal eltenedor.es està registrant un increment del 50% de reserves grupals. Entre aquestes reserves,obtenen més pes les d’empreses, que ja són el 56%, davant les d’amics i familiars. Els dies més buscats són dijous, divendres i dissabte de la setmana central, i la intenció inicial de la majoria és cenyir-se a la franja d’entre 25 i 35 euros.
Segons assegura un portaveu de l’empresa, la mitjana dels grups que reserven per internet a Barcelona és de vuit persones, amb predilecció pel Born, la Barceloneta i la part més central de l’Eixample. En el 64% de les ocasions s’opta per sopars, tot i que el format de dinars també té molts fans. Les estadístiques i enquestes entre els seus usuaris reflecteixen també la predilecció pels sabors «més tradicionals i de cuina mediterrània», per assegurar-se que els plats encaixin fàcilment en el gust de la majoria.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència