Microclima a les taules
La normativa general accepta les estufes i els paravents d'hivern, si només cobreixen dos costats de terrassa
Experts i personalitats remataran al gener un llibre blanc sobre l'ordenació de les terrasses a la ciutat
icoy36604681 terrazas161212184513
El 2015 l’ajuntament va anunciar que unes 2.200 de les llavors 4.500 terrasses de bars i restaurants de Barcelona s’haurien de modificar en la seva forma o mida per sobreviure a la nova ordenança. Més d’un miler s’havien de retallar una mitjana del 50%, es va dir. La rebel·lió del sector es va saldar amb l’anunci d’una modificació de la normativa que fa mesos que s’està forjant (sense que la patronal hagi sigut citada en els últims mesos a la recerca de consens), però encara no hi ha notícia sobre els seus plantejaments ni xifres sobre la seva aplicació real.
L’única treva ha consistit a ajornar fins al 2018 alguns punts complexos de la normativa, com la ubicació de les terrasses davant de les seves façanes i els criteris d’accessibilitat. El panorama per a la majoria de negocis és incert i variat. Alguns han acceptat els ajustos per no perdre les seves llicències, altres han desafiat l’Administració mentre es produeix la reordenació... I el consistori ha optat per «donar prioritat als incompliments més flagrants de l’ordenança vigent i a les queixes ciutadanes», indiquen fonts d’Urbanisme.
Meteorologia adversa
En aquest marc, els operadors miren d’oferir confort fins i tot amb meteorologia adversa a base d’estufes i paravents per seguir treballant a l’hivern. La norma permet els dos recursos. Les primeres, homologades i de gas o elèctriques, amb limitacions de potència. Els segons, tan sols poden cobrir dos laterals, que han de ser de material tou i transparent i es poden rematar amb para-sols provisionals. No obstant, és freqüent que alguns empresaris intentin colar estructures més robustes o també amb protecció posterior, cosa que deixa només el frontal obert i està prohibit. Les 31 zones de regulació singular poden resultar més permissives o restrictives, segons els casos.
En aquest sentit, el consistori emfatitza que es multa essencialment «la falta de llicència, l’excés d’ocupació o els vetlladors molestos». Afegeix que la modificació de l’ordenança ha de ser compatible «amb el compliment de la norma actualment en vigor». El més complex és que l’equip de Colau qualifica de «nyap» l’ordenació heretada de Trias (que en l’anterior mandat no hi va haver temps d’aplicar), però a penes s’avé a modificar-la, demorant les mesures, a pesar d’haver tombat moltes altres iniciatives dels governs previs de CiU i el PSC.
Notícies relacionadesL’acord entre afectats i consistori sembla encallat, perquè la patronal es queixa de falta de participació en la Comissió Tècnica de Terrasses. Per contra, ha impulsat una comissió d’experts urbans plural (des de l’exregidor Xavier Casas a l’arquitecta i paisatgista Beth Galí i Benedetta Tagliabue) que aquesta setmana conclouran una sèrie de debats que desembocarà a finals del mes de gener en un llibre blanc sobre les terrasses locals que planteja necessitats i suggeriments a l’ajuntament.
A l’altre costat hi ha els residents, que en algunes zones veuen compromès el seu descans davant la invasió de l’espai públic. No obstant, moltes retallades plantejades afecten zones on no hi ha problemes de convivència.