MOBILITZACIÓ POPULAR A LA CAPITAL CATALANA

El descontentament barceloní se cita a la Rambla

Desenes d'entitats de tots els barris convoquen aquest dissabte una 'ocupació' simbòlica del passeig per 'recuperar' la ciutat

Clamen contra la pujada dels preus de la vivenda, el "descontrol" turístic i la "mercantilització" de l'espai públic

Un moment de la manifestació. / ADRIANA DOMÍNGUEZ

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

No es pintaran de rosa la cara ni parlaran en estranger animats pels cants de Quimi Portet, o potser sí; amb la seva vena artística mai se sap. El que és segur és que el teixit veïnal de la ciutat pràcticament al complet està convocat i convocant una activitat que sembla gairebé revolucionària a la Barcelona d’Airbnb: una passejada per la Rambla. Serà avui al migdia, després d’una inaudita –sense Barça pel mig– ocupació popular de Canaletes, a partir de les onze del matí. El missatge que volen fer arribar al món –i no hi ha millor altaveu internacional a la ciutat que l’escenari favorit d’Ocaña– queda resumit en l’eslògan de la convocatòria: Barcelona no està en venda.

Però sí que ho està, almenys als seus ulls. Això és el que els mou a organitzar la simbòlica passejada La convocatòria, impulsada per la FAVB –és a dir, el moviment veïnal clàssic–, compta amb el suport de les noves formes d’activisme veïnal. Més de 30 entitats, del col·lectiu Desllogades i el Grup Promotor del Sindicat de Llogateres i Llogaters (plataformes filles de la nova bombolla immobiliària) a l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS), la Plataforma d’Artistes del Carrer i els iaioflautes. No es recorda a la Barcelona post-15M cap protesta tan popular com aquesta, amb convocants que van més enllà dels directament afectats per la massificació turística. «Tots som afectats», insisteixen.

I és que, baixant al detall, l’acció denuncia la pujada dels preus de la vivenda, la precarietat laboral, el «descontrol» de la gestió turística, la «mercantilització» de l’espai públic i la desigualtat en general, i es fixa un objectiu que es diu ràpid: «Recuperar la ciutat per al veïnat». No és poca cosa. La simbòlica protesta se celebra l’endemà de l’aprovació del PEUAT, de complicada gestió.

El manifest que convoca l’experiment repassa tots els mals –als seus ulls, mals– de la ciutat. Demanen un espai públic «per viure i no per fer negoci». A més de tot el que s’ha esmentat, demanen, per exemple, aturar la destrucció del comerç de proximitat i la seva substitució per botigues de records i grans cadenes de moda i d’alimentació. «Hem d’aturar la destrucció del medi ambient per la contaminació que generen els vehicles privats i els creuers, i promoure el transport públic i no contaminant i els mitjans alternatius com la bicicleta», reivindiquen també.

En la trobada es donaran cita una suma de lluites concretes que al cap i a la fi tenen un objectiu final compartit. Hi seran presents la Barceloneta Diu Prou –que tot i fer dos estius que està poc activa segueix organitzada– i la Plataforma el Borsí per al Barri, que segueix reivindicant el vell edifici per als veïns, colze a colze amb la PAH i amb 500x20, que incidiran més en la vivenda.

«Aquesta ocupació té molt d’autoafirmació», conclou un dels promotors, desitjant que el temps acompanyi (la pluja és gairebé tan temuda com la patronal hotelera). Si el temps acompanya, l’acció pot servir de termòmetre del múscul del moviment veïnal de la ciutat, que no viu un dels seus millors moments.

Notícies relacionades

«¡No ens faran fora!»

Tot i que la d’avui és la més unitària, el moviment veïnal de la ciutat fa mesos (ja anys) que està centrat en aquest assumpte. L’ABTS es va crear amb aquest objectiu. Els últims temps han organitzat des d’accions concretes contra establiments específics –del Raval, al famós solar de Drassanes, al Poblenou, barri que viu una eclosió turística– fins a un (simbòlic) boicot als busos turístics de forma simultània en diverses parades de la ciutat estratègicament elegides, així com l’ocupació simbòlica d’albergs i hotels luxe (el rebuig no va lligat a la categoria de l’allotjament) sota la consigna ¡No ens faran fora!, leit motiv que lliga els dos grans temes calents també a l’agenda del govern de Colau: el turisme iel (difícil) accés a la vivenda.