mostra polèmica

L'exposició amb l'estàtua decapitada de Franco va costar 183.697 euros

L'escultura va haver de ser retirada només quatre dies després de la seva posada en escena després de ser enderrocada

2
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

La controvertida exposició 'Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà', que es va exhibir al Born Centre Cultural i de Memòria del 17 de octubre del 2016 al 8 de gener d'aquest any, va costar a l'Ajuntament de Barcelona 183.697 euros, dels quals 2.390 s'han destinat a restaurar la figura eqüestre del dictador, retirada de la plaça al ser tombada per tres individus la nit del 20 d'octubre, només quatre dies després de la seva posada en escena en plena via pública.

La xifra s'ha fet pública arran d'una resposta del govern d'Ada Colau a les preguntes del grup municipal de CiU sobre el cost i les contractacions relacionades amb l'exposició. L'estàtua decapitada de Franco va patir continus actes vandàlics a l'esplanada del Born fins que va acabar molt perjudicada. L'escultura eqüestre va haver de ser retirada de terra per un camió de gestió de residus urbans, el que recull els trastos de grans dimensions que s'abandonen al mig del carrer, després de patir llançaments d'ous, de fruites madures i excrements, pintades, ratllades, insults i fins a la col·locació sobre el seu llom d'una nina inflable i també d'una cap de porc.

Joaquim Forn, portaveu de CiU, ha assenyalat que, davant dels resultats de l'exposició comissariada per l'historiador Manel Risques, es pot afirmar que va ser "un error que ha costat molt car a l'ajuntament i, per tant, a tots els veïns de Barcelona".

CRÍTIQUES DEL PP I DE CIU

Segons Forn, "els resultats han sigut desastrosos i previsibles", ja que CiU va comunicar al govern que "no s'estava fent bé i ningú va voler escoltar", en referència a les advertències que col·locar estàtues de l'era franquista enmig del carrer seria interpretat com una provocació per la ciutadania.

Alberto Fernández, president del grup municipal del PP, ha subratllat que a Barcelona hi ha "altres prioritats no ateses" a les quals es podien haver destinat els 180.000 euros que es van destinar a aquesta exposició .

Per a Fernández, la mostra era innecessària. "Es va fer des del sectarisme, amb l'única intenció de dividir la societat reinterpretant la pitjor història del país i únicament ha servit per reobrir ferides i promoure actes de confrontació i divisió", ha argumentat el líder municipal del PP.

UNA EXPOSICIÓ "INCÒMODA"

Notícies relacionades

El dia de la inauguració de l'exposició, Gerardo Pisarello, primer tinent d'alcalde, va reconèixer que entén les protestes i les reaccions d'alguns veïns contra l'estàtua de Franco. "Hi ha massa ferides obertes. És una exposició incòmoda, però el que ha d'incomodar encara més és que les noves generacions no coneguin la història, que no sàpiguen que aquests símbols van ser tolerats durant molts anys una vegada ja mort Franco", va declarar Pisarello, recordant que el franquisme va morir matant.

"L'objectiu és trencar el silenci sobre els crims del franquisme donant veu als que el van patir. No és agradable veure símbols i fotografies de la dictadura quan encara hi ha fosses comunes i no s'han celebrat judicis contra el franquisme. Aquesta exposició és necessària per l'exercici del dret a la memòria. Hi ha d'haver debat però democràticament", va manifestar el primer tinent d'alcalde.