SENTÈNCIA
L'Audiència considera el poema 'Mare Nostra' una "sàtira" i demana als catòlics que encaixin les crítiques
El tribunal desestima el recurs contra el text de Dolors Miquel i recorda que dins l'Església també hi ha veus discrepants
L'Audiència de Barcelona ha determinat que el poema 'Mare Nostra' que l'escriptora Dolors Miquel va recitar l'any passat als premis Ciutat de Barcelona és una "sàtira" emparada per la llibertat d'expressió, i ha instat els catòlics a "tolerar les crítiques públiques" i el "debat" sobre les seves creences.
En una resolució, la secció dèsena de l'Audiència de Barcelona ha desestimat el recurs que l'associació Amistad en Cristo, Nuevo Amanecer va presentar contra la decisió d'una jutge d'instrucció de Barcelona d'arxivar la denúncia que l'entitat va presentar contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la mateixa Dolors Miquel pel poema 'Mare Nostra', que consideraven ofensiu.
"CREACIÓ ARTÍSTICA"
El tribunal conclou que el poema, amb expressions com "Mare nostra que esteu en zel, sigui santificat el vostre cony, l'epidural, la llevadora" o "faci's la vostra voluntat al nostre úter sobre la terra", són "una creació artística i, com a tal, en ocasions sol contenir una dosi de provocació".
"La sàtira i el recurs a la irreverència han sigut en no poques ocasions un recurs artístic per fer crítica social", argumenta la sala, que creu que el poema de Miquel es dirigia "en especial a les diferents manifestacions del poder", amb una "crítica feminista a aquest servilisme a la deïtat masculina imperant a la nostra societat".
En aquest sentit, l'Audiència raona que la religió catòlica, majoritària a Espanya, i l'Església com a institució "han estat associades en la història al poder i han sigut per tant també objecte de crítica legítima".
CRÍTICA INTERNA
"No són infreqüents en diferents àmbits de la llibertat d'expressió referències crítiques a símbols o creences religioses", afegeix l'Audiència, que recorda que, dins de la mateixa comunitat cristiana, “s'han alçat veus crítiques reivindicant el paper de la dona en l'alta jerarquia eclesiàstica, i això suposa un qüestionament del poder preponderant i gairebé exclusiu que ha tingut l'home dins l'Església".
L'Audiència de Barcelona admet que els membres de l'associació denunciant es poden sentir "sincerament ofesos" pel contingut del poema, però li recorda que el dret a la llibertat d'expressió no només empara "les informacions o idees que són favorablement rebudes, sinó també les que xoquen, inquieten o ofenen".
SENSE INCITACIÓ A LA VIOLÈNCIA
Notícies relacionadesEn aquest sentit, el tribunal adverteix que, en les societats democràtiques, "els grups religiosos han de tolerar les crítiques públiques i el debat sobre les seves activitats, creences o ensenyances, sempre que aquestes crítiques no suposin insults intencionats i gratuïts o discurs de l'odi, que constitueixin una incitació a la violència i a la discriminació".
"I això últim és el que no s'ha produït en aquest cas en cap manera. Les paraules de les tantes vegades esmentada oració no suposen una actitud violenta o discriminatòria a fidels catòlics en el sentit de fer burla de les seves conviccions religioses", afegeix la resolució.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- En delictes de furts lleus El fiscal superior de Catalunya planteja recuperar l’arrest de 30 dies per multireincidència
- SALUT Un bacteri, possible causa de l’augment del càncer colorectal