Demòcrates de Barcelona trenca amb el PDECat i Unió a l'ajuntament
El 'sí' a sortir del grup ha obtingut el 92,66% de vots i Gerard Ardanuy passa a ser regidor no adscrit
Trias exigeix al regidor que abandoni el consistori: "Ens vam presentar en coalició i ens devem a ella"
Les bases de Demòcrates de Catalunya, escissió independentista d'Unió nascuda el 2015, han aprovat separar-se del grup municipal del PDECat a Barcelona, després d'una consulta interna en què el 92,66% de la seva militància barcelonina ha votat a favor d'"iniciar un projecte propi" a la ciutat.
Així ho ha anunciat el regidor de Demòcrates a l'Ajuntament de Barcelona, Gerard Ardanuy, en un roda de premsa a la seu del partit, en què ha expressat que veu "factible" que en el ple de la setmana que ve ja es visualitzi la seva sortida del grup municipal, que fins ara compartia amb vuit regidors del PDECat i un d'Unió.
Segons ha dit Ardanuy, el 'sí' a la ruptura s'ha imposat amb el 92,66% dels inscrits, davant el 7,34% de vots que ha recollit el 'no', i la participació ha sigut del 45,4% dels 571 inscrits a Barcelona, una xifra que ha considerat "excel·lent".
S'APLICARÀ "DE FORMA IMMEDIATA"
Ardanuy ha explicat que la decisió s'aplicarà "de forma immediata", i per tant Demòcrates començarà a construir "un projecte propi per a la ciutat de Barcelona" i farà els passos per convocar "unes primàries obertes a la ciutadania per elegir el lideratge de cara a les pròximes municipals".
"La decisió és clara i ferma. Ben aviat deixaré el grup municipal que en aquests moments està format pel PDECat i Unió", ha subratllat. "Seré un regidor no adscrit, però ho seré per imperatiu legal perquè jo representaré una formació política amb vocació de permanència", ha remarcat.
La decisió ha sigut comentada pel president del grup Demòcrata, que era el de CiU fins al ple de febrer. Trias ha reclamat a Ardanuy que torni l'acta de regidor i abandoni el consistori. “S'ha d'entendre que ens vam presentar com una coalició i ens devem a ella tot el mandat. Hem tingut una paciència infinita, però s'ha de ser seriós”.
"CONSEQÜÈNCIA LÒGICA"
Encara que el regidor va mostrar la seva disconformitat quan al febrer el PDECat va decidir canviar la nomenclatura del grup de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, per rebatejar-lo com a "grup municipal demòcrata", avui ha negat que aquest sigui "un dels elements bàsics de la decisió" per part de la militància.
La ruptura és, segons ell, "la conseqüència lògica d'un projecte polític -el de Demòcrates- que quan va néixer va provocar l'explosió de CiU" i ha recordat que en l'últim any i mig han estat en un grup que "no era el seu", sinó el de CDC i Unió.
Demòcrates va acusar l'antiga Convergència de voler apropiar-se del seu nom quan es va refundar el juliol del 2016, un litigi que va quedar aparentment tancat quan al final el nou partit es va registrar oficialment com a Partit Demòcrata Europeu Català, si bé en les seves comunicacions habituals a penes utilitza aquesta denominació i sol utilitzar la fórmula Partit Demòcrata.
Actualment tres diputats al Parlament -Antoni Castellà, Assumpció Laïlla i Carles Prats- comparteixen el grup de Junts pel Sí al costat del PDECat i ERC.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia