Barcelona, capital vegana
L'arribada de la principal fira del sector aquest cap de setmana i una nova guia de restaurants consoliden l'auge 'veg-friendly' a la ciutat
/
L'elecció de l'emplaçament no podria ser més simbòlica: la cúpula del centre comercial Arenas de Barcelona. On abans el sacrifici dels toros va rematar tantes tardes taurines, ara s'instal·laran més de 70 estands que postulen una vida d'estil vegà i respectuosa amb els animals, de la mà de la fira Veggie World que aquest dissabte i diumenge aterra per primera vegada a Espanya. Han triat Barcelona per la seva declaració institucional fa un any com a ciutat 'veg-friendly' (amiga de la cultura vegana i vegetariana) i pel ‘boom’ que viu aquesta alimentació a la capital catalana, com també certifica una nova guia que d'aquí uns dies presentarà el Gremi de Restauració.
Fa una dècada, confessar-se vegà en un restaurant encara dibuixava una ganyota de nerviosisme o esgarrifança en el cambrer de torn. Però avui cada vegada hi ha més establiments rendits a aquesta dieta i, sobretot, més restaurants per a tota mena de públic on els plats vegetarians o vegans guanyen espai a les cartes.
Del 'take away' a l'estrella Michelin
No hi ha estudis locals sobre la proporció de vegans i vegetarians. A Espanya fa uns anys es va xifrar aquesta població en un 3-4%, però sembla que a la capital catalana està per sobre. Per equilibrar les necessitats de nutrients i possibles dèficits proteics es recomana consultar amb nutricionistes. Però l'oferta per als que volen menjar verd sense cuinar ja arriba a totes les butxaques, des de les econòmiques i creatives propostes de menjar per emportar-se a casa de VegetArt, a Gràcia, fins a les impressionants receptes del xef Xavier Pellicer amb verdures de temporada a Céleri, amb una estrella Michelin.
El vegà es diferencia del vegetarià en el fet que no només no menja carn ni peix, sinó que rebutja qualsevol aliment de procedència animal, com la llet, la mel, els ous o els formatges convencionals. Però, sobretot, el fenomen es tradueix en un estil de vida basat en el màxim respecte als animals, que passa per utilitzar cosmètics naturals i evitar portar roba de llana, seda o cuir, per exemple.
MODEL DE CONSUM
Leonardo Anselmi, portaveu del moviment Barcelona Veg-Friendly, col·labora amb l'ajuntament per tractar de promoure un model agroeconòmic que passi per la dieta vegetariana, facilitar més informació fiable al consumidor i buscar sinergies entre moviments socials, emprenedors, banca ètica i institucions perquè sigui més fàcil impulsar iniciatives en aquest camp, explica. Entre l'Associació Animalista Allibera i la Fundació Franz Weber van impulsar la iniciativa que es va saldar, amb ampli suport dels grups municipals, amb la declaració de Barcelona. Ara treballen en un cens de l'oferta local.
Al marge d'aquest reclam institucional a nivell internacional, hi pesen sobretot els arguments a peu de carrer. No hi ha dades fiables sobre percentatge de barcelonins vegans o vegetarians, però salta a la vista que els comerços i restaurants especialitzats s'han disparat. Fa poc més d'un any es va calcular que n'hi havia una mica menys de 70 amb aquestes especialitzacions, però Anselmi no dubta que ara són molts més. La millor manera de localitzar molts d'aquests establiments (estan especialment concentrats al centre de la ciutat) és des d'aplicacions com happycow o guies 'on line'. Alguns recomptes xifren els establiments purament vegans en una vintena, mentre que els vegetarians són molts més. Però destaca la implantació del concepte 'veg-friendly' a les cartes de centenars de restaurants locals, on aquests plats apareixen distingits amb una V o un símbol.
NOUS SIMPATITZANTS
L'auge que viu el moviment a Barcelona té un evident suport en la febre per l'alimentació saludable, on els productes de procedència no animal s'equiparen a una vida més sana però, a més, van de la mà amb la consciència ecològica i contra el canvi climàtic. Però deixant a una banda el debat mèdic i econòmic, i les moltes discrepàncies que suscita entre els que no combreguen amb aquestes doctrines, el pes d'aquesta tendència a la ciutat omplirà la Cúpula de Les Arenas no només de vegans estrictes sinó també de molts curiosos o simpatitzants interessats a reduir cada vegada més la seva ingesta de productes de procedència animal, destaca Cristina Rodrigo, portaveu a Espanya de Pro Veg, l'organització internacional vegana que promou la fira.
Notícies relacionadesLa principal cita vegana europea va néixer el 2011 a Alemanya i aquest any ja se celebrarà a 14 ciutats de sis països, i debutarà a Barcelona. “La ciutat està a l'avantguarda del veganisme, tant per oferta com per les seves polítiques sobre animals”, afegeix. L'alimentació serà un dels pilars de la fira, però també hi haurà firmes de moda, complements i cosmètica que no utilitzen res de procedència animal.
En menys de dues setmanes estarà a punt, a més, la nova guia promoguda pel Gremi de Restauració on s'han seleccionat 40 restaurants vegans i 'veg-friendly', amb detalls sobre la seva oferta. I a finals de maig torna el festival Organic, centrat en el benestar i on al seu mercat saludable no hi haurà carn. Un aliment proscrit fins i tot al festival techno DGTL Barcelona amb arguments mediambientals.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia