L'ALTRA PROMOCIÓ ECONÒMICA

Cant Batlló posa en marxa l'espai d'economia cooperativa més gran de BCN

El vell recinte fabril acull Coòpolis, un gran equipament autogestionat amb el suport de l'ajuntament i la Generalitat

A la capital catalana hi ha 4.700 iniciatives de treball col·laboratiu, que generen entre el 7% i el 8% de l'ocupació

zentauroepp38281525 barcelona  barcelon s   03 05 2017    sociedad     la consel170503155801

zentauroepp38281525 barcelona barcelon s 03 05 2017 sociedad la consel170503155801 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

El punt de partida el posa sobre la taula Hernán Córdoba, coordinador de l’ateneu. «No podíem sortir de la recessió econòmica amb la mateixa recepta amb què hi vam entrar», sentencia. L’alcalde accidental Gerardo Pisarello i la consellera de Treball, Dolors Bassa, no només assenteixen, sinó que asseguren, verbalitzant-ho, compartir la sentència. Pisarello s’anima –l’entorn hi convida– fins i tot a parafrasejar el cooperativista i militant històric de la CNT nascut a Hostafrancs Joan Peiró amb un «tenim l’obligació de construir un món propi a les entranyes del món capitalista». El «món propi» a què es refereix el regidor és un basat en l’economia social i solidària i del qual ahir es va posar un gra de sorra amb la inauguració a Can Batlló de la seu de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Coòpolis.

  

 El que tenia de  revolucionari l’acte –més enllà dels discursos– és que es tracta del primer gran equipament –quan estigui acabada l’obra seran 4.300 metres quadrats– de promoció econòmica de la ciutat autogestionat, i que compta amb el suport explícit –i econòmic– tant de l’ajuntament com de la Generalitat. La materialització física d’una iniciativa que té el seu origen en el projecte Barri Cooperatiu impulsat per La Ciutat Invisible el 2008, i que va començar a funcionar com a tal a finals de l’any passat.

BAR I LLIBRERIA

En aquests mesos s’han posat en contacte amb ells 45 projectes interessats en els serveis d’assessorament i més de 350 persones han participat en les accions formatives que han organitzat. Projectes que van de La Rabosa, un bar vegà i llibreria feminista –que obre avui al carrer de Tapioles–, fins a la Xarxa Oberta de Beacons Barcelona, cooperativa constituïda al voltant d’un projecte de sensors de codi lliure per a persones amb diversitat funcional.

  

 L’Ateneu, obert al públic a Can Batlló a partir de dilluns, neix per ajudar a constituir cooperatives, facilitant als emprenedors socials eines i recursos per a la consolidació i el creixement dels seus projectes, dissenyant itineraris per a la transformació d’associacions i empreses a cooperatives.

    

Notícies relacionades

Tant Pisarello com Bassa van subratllar que l’economia social no només és «el camí», sinó que és una realitat. A Barcelona hi ha més de 4.700 iniciatives d’economia social, que suposen del 7% al 8% de l’ocupació a la ciutat, segons les dades del regidor. «Només el 2016, a Catalunya es van crear 177 noves cooperatives. L’economia social va a més», va dir Bassa. I va assegurar que l’ateneu presentat ahir en serà la punta de llança.

XARXA D’ATENEUS

Coòpolis forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius recolzats pel programa Araccop, de la Conselleria de Treball. Un dels impulsos principals li va donar el Comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, una de les apostes de Colau després d’arribar al poder, que va revolucionar Barcelona Activa. De fet, el viver de cooperatives presentat ahir conviurà amb el que l’ajuntament va crear en l’empresa municipal de promoció, des del qual s’ha assessorat projectes com el gimnàs Sant Pau o la cooperativa de manters.