L'ajuntament inverteix 23,7 milions d'euros per activar els barris pobres de Sant Andreu
Trinitat Vella habilitarà un corredor verd al Camí de Ronda per propiciar l'oci saludable a l'aire lliure
A Bon Pastor i Baró de Viver també es posen en marxa accions socials per pal·liar desigualtats
La situació perifèrica de Trinitat Vella, Bon Pastor i Baró de Viver ha propiciat que durant dècades pateixin desigualtats socials. La majoria dels seus veïns subsisteixen amb rendes baixes; les carències urbanístiques reclamen millores en els espais públics i en els equipaments comunitaris; els resultats educatius estan per sota de la mitjana de la ciutat, fet que acusa molts problemes d’integració social, i els col·lectius amb necessitats especials no compten amb els mateixos recursos que altres àrees urbanes. I l’índex d’atur és elevat. Tot plegat ha propiciat que l’Ajuntament de Barcelona destini, dins del seu pla de barris, 23,7 milions perquè aquestes zones de Sant Andreu millorin en els pròxims anys i aconsegueixin que Barcelona sigui una ciutat «més justa i equilibrada», en paraules de Carmen Andrés, regidora del districte.
Aquesta dotació extraordinària preveu accions socials, educatives, econòmiques i urbanes per pal·liar la desigualtat. «S’han de crear infraestructures, equipaments i programes socials per al desenvolupament individual i col·lectiu, i així aconseguir que Trinitat Vella, on invertirem sis milions, i Bon Pastor i Baró de Viver, que en tindran més de 17, comptin amb tot el que ha de tenir un barri al segle XXI i aconsegueixin superar la vulnerabilitat», argumenta Andrés.
Aquests barris estan condicionats pel sector fronterer de la Ronda Litoral, fet que els aïlla de les zones més cèntriques. «Les infraestructures que necessita aquesta entrada a la ciutat dificulten que sigui un procés ràpid», considera la regidora. En aquests moments només s’han desenvolupat un 20% de les mesures previstes, a l’espera que l’estiu del 2018 s’arribi a un 80%. «Un altre objectiu és que els veïns d’altres districtes vinguin a conèixer aquests barris», afegeix Andrés.
CORREDOR VERD
Les principals accions a Trinitat Vella persegueixen dignificar i activar el Camí de Ronda com un gran corredor verd per practicar esport a l’aire lliure i impulsar l’oci saludable, la millora del passadís de la Trinitat com a espai d’acció cultural i l’impuls del futur projecte de transformació de l’àrea de la presó, pendent de trasllat a la Zona Franca.
En el terreny dels drets socials, les prioritats són afavorir l’accessibilitat i l’atenció social de la gent gran per a la qual cosa es crearà un altre centre, millorar la convivència, enfortir i ampliar el teixit associatiu, augmentar la qualitat de les vivendes i potenciar la inclusió de la zona nord en la dinàmica comunitària. Per a això, el pla dona veu a la Taula de la Gent Gran, recolza les entitats del barri, recupera la memòria del Rec Comtal i implanta un pla de rehabilitació de finques.
FORMACIÓ
La creació d’un pla educatiu per al temps lliure dels alumnes, un projecte d’ajuda a la família i la criança, ampliar patis escolars i millorar l’escola Ramón y Cajal són accions per intentar garantir la igualtat d’accés a l’educació. La millora de l’activitat econòmica preveu un pla formatiu en àmbits professionals.
Promoure l’ús de l’espai públic i impulsar equipaments de qualitat per als serveis a Trinitat Vella són els motors de l’àrea d’ecologia urbana. Aquí hi entra la rehabilitació de l’espai conegut com la Foradada per crear una plaça, del passeig verd perimetral, de les pistes de bàsquet del carrer del Pare Pérez del Pulgar, de les rodalies de la Casa de les Aigües, de la petanca i del camp de futbol de la via de Bàrcino.
El pla de barris del Bon Pastor i Baró de Viver té com a prioritats aprofitar totes les potencialitats dels polígons industrials perquè reverteixin en el desenvolupament d’aquests barris. Enfortir les empreses existents i atraure i fomentar la implantació d’activitats centrades en la innovació i la formació, i donar cabuda a iniciatives d’economia social i cooperativa de caire industrial, en particular en activitats de l’economia circular i verda.
COHESIÓ
Notícies relacionadesEn l’àmbit educatiu, s’iniciarà un projecte pilot al Nou Cristòfol Colom vinculat a la formació per treballar en jardins i espais verds. Miguel Ángel Lozano, coordinador del pla en aquests dos barris de Sant Andreu, indica que el més important és promoure l’oci educatiu, les arts, la música i la lectura com a eines transformadores i de cohesió.
Construir un camp de futbol a Baró de Viver, una oficina de suport al reallotjament de veïns de les Cases Barates, potenciar el circ a l’Ateneu Popular, proposar actes infantils i campaments d’estiu en el projecte Baobab, reformar l’històric Club de Lluita i millorar la plaça de Mossèn Joan Cortinas són algunes propostes que es comparteixen amb els veïns que es reuniran aviat amb tècnics municipals.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme