INICIATIVA PER FOMENTAR L'EDUCACIÓ SUPERIOR

Del mercat a la facultat

Set calós començaran la universitat després de l'estiu a l'aprovar la prova d'accés per a més grans de 25 anys

Han creat la xarxa Campus Rom per oferir-se ajuda mútua i volen ser referents per a les pròximes generacions

zentauroepp38767033 barcelona  barcelon s   06 06 2017   sociedad  reportaje del170607161559

zentauroepp38767033 barcelona barcelon s 06 06 2017 sociedad reportaje del170607161559 / DANNY CAMINAL

3
Es llegeix en minuts
HELENA LÓPEZ / BARCELONA

Sobretot, volen deixar clar que ells no són diferents. "Venim del mercat, ens hem casat joves i, com els nostres, anem al culte", resumeixen. Amb aquesta presentació, lluny de buscar perpetuar estereotips, persegueixen fugir de l'etiqueta del "gitano bo" i reivindicar que són un més dels seus. Gitanos que, a més de tot això, estan a punt d'entrar a la universitat.

Aroon Giménez Cortés és un els 24 estudiants que han acabat el curs d'accés de la universitat per a més grans de 25 anys organitzat pel Pla Integral del Poble Gitano, i dels set que han aprovat les dues fases i després, l'estiu, tornarà a les aules després de molts anys allunyat d'elles. Va deixar el col·legi a l'acabar sisè de primària. Ni tan sols va començar primer d'ESO. "I no va ser per mal estudiant. Treia bones notes. Va ser per falta de referents. Cap cosí meu havia estudiat...", assegura el futur estudiant de Sociologia. "El meu pare insistia que estudiés. De fet, a mi m'agradava molt el futbol i el meu pare em va amenaçar que, si no anava a l'institut, m'esborrava de futbol, però vaig ser tossut i vaig preferir quedar-me també sense la pilota", assenyala Giménez Cortés, als seus 25 anys, pastor evangèlic, casat, pare de tres fills i dedicat a la "venda no sedentària".

AJUDA MÚTUA

A més de la fe -fa anys que es forma amb la Bíblia, una manera com una altra d'iniciar-se en la lectura-, amb la seva tornada als pupitres hi té molt a veure que es trobés en el seu camí amb un referent, el seu compare Manuel Fernández Echepares, 'Lolo', president del Campus Rom, que a l'octubre començarà a estudiar Ciències Polítiques. "La meva mare és analfabeta i va fer un gran esforç per inscriure'm a l'ESO, però vaig fer el primer trimestre de primer i ho vaig deixar", explica. Com en el cas d'Aroon, va ser per falta de referents. Aquest és un dels motius que el van portar a posar-se al capdavant del Campus Rom, xarxa d'universitaris gitanos creada pels alumnes del curs d'accés a la universitat com a xarxa d'ajuda mútua.   

Alfredo Reyes Amador, el coordinador del curs d'accés a la universitat, és, sobretot, un referent. No només és universitari, sinó que treballa al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies. "Vam començar el 2012, amb vuit inscrits, dels quals va acabar entrant a la universitat un, i el creixement ha sigut exponencial. El boca-orella fa que cada vegada més gitanos pensin que per què no... Aquest curs van ser 55 els que van començar", assenyala, conscient que el fet de casar-se i tenir fills tan joves és un dels principals condicionants perquè molt pocs gitanos accedeixin a la universitat.

Notícies relacionades

Aroa Vargas Buzón, 10 en Estadística, és futura estudiant d'Educació Social. "He viscut sempre a la Mina, i ara visc a Sant Roc. Entrant a la universitat em trec una espineta", explica. Vargas Buzón era bona estudiant i va acabar el batxillerat, però al seu dia va suspendre la selectivitat i no va trobar a ningú que l'animés a tornar a intentar-ho i ho va deixar. "Torno ara perquè em van insistir que vingués, que aquí em podien ajudar, i la veritat és que he trobat el meu lloc", explica. És l'única noia del grup que ha passat, encara que tres més ho han intentat i s'han quedat a les portes. Per facilitar que cada vegada siguin més, el curs vinent es plantegen crear un servei de ludoteca.

El veterà del grup de futurs universitaris és Aurelio Cortés Cerreruela, veí de Sant Roc, net del desaparegut Tío Emilio, té 51 anys, és pare de tres fills i ulls nets, un vuitè en camí, i membre del grup The Family Hipster. "Volem ser referents i miralls -diu- i mai és tard per a això".