Barcelona obrirà un telèfon confidencial per a denúncies sobre corrupció

L'ajuntament revisa 100 subvencions de més de 100.000 euros de l'era Trias

Llinares serà substituït per Sílvia Vernia al capdavant de l'Oficina per a la Transparència

1
Es llegeix en minuts

L'encara responsable de l'Oficina per a la Transparència i les bones Pràctiques de l'Ajuntament de Barcelona i gerent de recursos del consistori, Joan Llinares, i el tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, han presentat aquest dijous el balanç d'activitat de l'organisme, obert fa un any, i de la seva Bústia ètica, posada en marxa al gener. Des d'aleshores fins al 18 de maig ha rebut 235 comunicacions, 13,8 per setmana, de les quals se n'estan analitzant 27.

Asens ha anunciat la posada en marxa d'una nova eina encaminada a detectar casos de presumpta corrupció. Es tracta d'una línia telefònica mitjançant la qual es podran denunciar de forma confidencial suposades irregularitats que afectin l'activitat de l'ajuntament. Una opció que el tinent d'alcalde ha defensat com a idònia per a qui no disposi d'ordinador.

Llinares també ha explicat que l'oficina està analitzant 100 subvencions per valor de més de 100.000 euros concedides el 2014 i el 2015, amb Xavier Trias com a alcalde, per si presenten irregularitats. Ha precisat que els expedients han sigut elegits de forma aleatòria.

RELLEU CONFIRMAT, RELLEU PENDENT

Notícies relacionades

Llinares, que ha repassat la seva feina en aquests dos anys, assumirà a final de mes una nova responsabilitat com a cap de la nova oficina antifrau de València. Com a titular de l'Oficina per a la Transparència de Barcelona serà substituït per Sílvia Lavernia, que fins ara era responsable d'anàlisi de l'organisme. Lavernia és llicenciada en Dret per la UB i màster en Dret Públic per la UPF, i és funcionària de carrera del consistori des del 1988. Entre el 1998 i el 2010 va ser assessora del Síndic de Greuges. Asens ha considerat que és un relleu “natural” perquè Lavernia ha sigut “la mà dreta” de Llinares, que encara no té substitut com a gerent de recursos.

'CAS PALAU'

Qui va ser un dels fitxatges més significats de l'alcaldessa, Ada Colau, també ha sigut un actor destacat del 'cas Palau'. Va ser administrador del Palau de la Música durant uns mesos, després de descobrir-se que la institució cultural amagava un escàndol de corrupció. Com a tal, va ser el principal responsable de desbrossar la trama d'irregularitats que amagava la institució que dirigia Fèlix Millet. Llinares ha afirmat que l'ajuntament va fer el que va poder per acusar Convergència per utilitzar presumptament el Palau com a pont per al cobrament de comissions per la contractació d'obra pública.