ASSEMBLEA CONTRA L'ESPECULACIÓ
La trinxera immobiliària s'estén al Poble-sec
Veïns del número 128 de Nou de la Rambla s'organitzen davant el temor a una operació especulativa que els expulsi del barri
zentauroepp38994965 rambla170621193759
Se senten amenaçats per l’intrús, la inquietant presència del qual intueixen més i més a prop. Coneixedors del poder de qui els assetja, apel·len a una de les seves poques armes disponibles: deixar constància que una espècie invasora pot expulsar-los del seu hàbitat. El que fan és un SOS després de constatar que el tsunami immobiliari que inunda des de fa anys el barri Gòtic i el de la Barceloneta, entre altres, ja ha arribat al Poble-sec. Però també és una velada advertència del que pot passar demà amb els que avui es consideren a resguard. Són els veïns del número 128 del carrer Nou de la Rambla, que han decidit organitzar-se i plantar cara abans que la «més que previsible agressió» immobiliària es faci oficial.
Aquesta precaució pot resultar alarmista per a alguns mentre no es faci realitat, no així per als inquilins d’aquest edifici –tots hi resideixen en règim de lloguer–, que no volen esperar fins a aquest punt i quedar-se sense marge de maniobra. Per això van interpel·lar l’administrador de la finca sobre el seu futur després de detectar «moviments sospitosos, amb personal amb jaqueta i corbata prenent mesures de pisos buits, peritant en espais comuns com el terrat» durant les últimes setmanes, tal com revela Sergi, el portaveu veïnal. «Al preguntar-ho a Fincanova, van mirar de calmar-nos dient que no hi havia res en ferm; però van acabar reconeixent que el propietari té la voluntat de vendre i que ja hi ha negociacions en marxa», explica. L’administrador de finques no ha volgut parlar amb aquest diari.
Des d’aleshores han decidit unir-se, conscients que fent la guerra en solitari seran presa segura dels especuladors, especialment com a habitants d’un barri amb una de les rendes per càpita més baixes de Barcelona. Res d’això és cap impediment per a la penetració d’un doble fenomen al veïnat, «el de la turistificació i la gentrificació», com exposa Sílvia, portaveu del Sindicat de barri del Poble-sec, que ha recolzat els veïns en l’assemblea en què han donat a conèixer la seva causa.
Sílvia parla d’«increments d’entre el 20% i el 30%» en el preu del lloguer que afronten els veïns quan renoven el contracte. Un marge inassumible per a la família d’Àngela Fabra, veïna del 2n 4a, que ara paga «una mica menys de 600 euros» i ja mira de reüll un altre destí si en la pròxima renovació del contracte, el mes d’abril vinent, li imposen «una xifra superior a aquest límit». «El meu marit treballa, però li queden menys de 6 mesos de contracte; en general, entren poc més de 900 euros a casa entre la meva pensió i el seu subsidi, insuficient per viure nosaltres i els nostres dos fills», revela.
Com l’Àngela, l’any que ve «a uns 40.000 inquilins se’ls acabarà el contracte de lloguer», explica Sílvia per avançar la magnitud de la tragèdia. «Som molt conscients de la situació d’emergència que ens assola i volem que tothom ho sigui. Més d’un miler de veïns han sigut expulsats en els últims tres anys a Barcelona per aquesta problemàtica», afegeix.
Notícies relacionades
«L’especulació ja és aquí. S’ha enderrocat un edifici antic al carrer de Poeta Cabanyes i ja s’anuncien pisos que costaran 400.000 euros», destaca Sergi. Sílvia alerta que la situació fa que fins i tot persones grans decideixin deixar de pagar i fins i tot okupar. «O es reverteix la situació o la reacció de la gent és imprevisible; imagina que un 10% de barcelonins decideixen no pagar el lloguer si segueix aquesta escalada abusiva», destaca.
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors