BARCELONA A LA FRESCA

Nits d'estiu culturals i festives

El Museu Amatller i la Casa de les Punxes, totes dues de Puig i Cadafalch, se sumen a l'oferta nocturna

zentauroepp38839078 nits estiu170707163847

zentauroepp38839078 nits estiu170707163847 / CARLOS MONTANYES

6
Es llegeix en minuts
Cristina Savall
Cristina Savall

Periodista

ver +

Les nits estiuenques de Barcelona conviden a disfrutar de música en directe, de projeccions de cine i d'espectacles, la majoria a l'aire lliure. Els ritmes ètnics, el pop, el jazz, el rock, el flamenc, fins i tot un concert de sons subaquàtics, protagonitzen una variada programació en alguns dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Els museus i cases singulars, especialment les icones de l'arquitectura modernista, s'adapten camaleònicament a les peticions del públic i obren les seves portes a activitats culturals sotales estrelles.

Les principals novetats d'aquest any giren al voltant de l'arquitectura de Josep Puig i Cadafalch, de qui aquest any se celebren els 150 anys del seu naixement. Coincidència o no, dos dels seus edificis més carismàtics obren les portes aquestes nits d'estiu: la Casa Amatller proposa visites teatralitzades i la Casa de les Punxes, concerts amb copa de cava al terrat amb vista a la Diagonal.

Una altra iniciativa sorgida aquest any concerneix al Museu Marítim, al Museu de Ciències Naturals, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i al Museu d’Arqueologia de Catalunya, que s'han unit per oferir un ‘Quiz Summer Tour’, un trivial per equips que es juga cada nit del dimecres en un museu diferent aquest juliol.

EL REI GAUDÍ

Les terrasses i patis dels edificis civils d'Antoni Gaudi es transformen en excepcionals escenaris musicals plens de turistes i de barcelonins. L'oferta de concerts a l'aire lliure augmenta any rere any i estableix una dura competència entre els programadors de cada casa del famós arquitecte, encara que aquest estiu la torre Bellesguard no organitza recitals als seus jardins per un problema de permisos, espera reiniciar aquestes sessions musicals de petit format l'any que ve. Així, l'oferta nocturna de Gaudí aquest estiu té tres pilars: la Pedrera, la Casa Batlló i el palau Güell.

A més hi ha concerts, visites guiades, sopars, cine i moltes activitats més, en un ambient de nit fresca d'estiu al Recinte Modernista de Sant Pau, al Macba (la proposta més experimental), l'Observatori Fabra, CaixaFòrum, CosmoCaixa, el castell de Montjuïc, el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Poble Espanyol, Santa Maria del Mar i els jardins del Grec.

LA CASA BATLLÓ

Passeig de Gràcia, 43

Les ‘Nits màgiques’ de Casa Batlló són una tradició d'estiu. L'experiència inclou visita nocturna per l'edifici de Gaudí per finalitzar el recorregut amb música en directe al Terrat del Drac amb artistes de renom com Mónica Green. Com a novetat, els residents de la província de Barcelona poden disfrutar d'un descompte del 50% comprant les entrades a través de la web.

CASA MUSEU AMATLLER

Passeig de Gràcia, 41

De juliol a setembre, cada dijous, a les 19.00 hores, la Casa Amatller organitza visites teatralitzades, que inclouen una degustació de cava. La vivenda que l'arquitecte Josep Puig i Cadafalch va reformar entre 1898 i 1900 per encàrrec de l'industrial xocolater Antoni Amatller és un dels interiors modernistes que conserven el mobiliari, els sostres, el terra, les columnes i la decoració original de principis del segle XX.

LA CASA DE LES PUNXES

Diagonal, 420

Cada divendres a la nit, el terrat de la Casa de les Punxes programa un concert de jazz, jazz fusió, bossa jazz o de samba jazz . Al voltant de les sis torres es contempla l'ocàs i l'entrada de la nit sobre la ciutat des d'un angle encara desconegut, ja que a penes fa 10 mesos que aquest edifici modernista de Josep Puig i Cadafalch va obrir les seves portes al públic.

LA PEDRERA

Passeig de Gràcia, 92

A l'altra banda del passeig de Gràcia, la Pedrera, també de Gaudí, aposta per les seves elegants nits d'estiu amb una visita a l'Espai Gaudí, un recorregut visual per l'obra del singular arquitecte, seguida de música en directe amb una copa a la terrassa, on les xemeneies es transformen en guerrers. Les vistes són espectaculars i el cartell d'artistes, encara més.

EL MUSEU MARÍTIM

Avinguda de les Drassanes, s/n

El Museu Marítim, el Museu de Ciències Naturals, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i el Museu d’Arqueologia de Catalunya organitzen al juliol un 'Quiz Summer' inspirat en el concurs de preguntes i respostes per equips que es juga als pubs britànics. Les preguntes, que s'han de respondre per escrit, les formula el ‘quizmaster’, responsable de conduir i animar una sessió en un ambient distès.

OBSERVATORI FABRA

Camí de l'Observatori, s/n

Sens dubte, els sopars a l'Observatori Fabra són la cita més romàntica per la increïble panoràmica de la ciutat il·luminada. És un dels enclavaments de Barcelona més elegits per a les peticions de mà. ‘Sopars sota les estrelles’ és una activitat exclusiva de l'estiu, que inclou una conferència científica i descobrir el museu amb la seva gran cúpula. A més de poder observar constel·lacions llunyanes, estrelles i gran part del sistema solar, amb el telescopi de 1904, un dels més grans i antics d'Europa.

CAIXAFÒRUM

Avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia, 6

Arts escèniques, havaneres, tangos, música electrònica amb Jonas Rönnberg i Loke Rahbek, actuacions grafiteres del grup Fem Graff, melodies folk-soul amb Kareyce Fotso, sessions de DJ, com Sintetic Collage, o un espectacle multidisciplinari que fusiona jazz, pintura, poesia i dansa amb un repertori musical d'Ignasi Terraza inspirat en les pintures de l'artista Joan Miró, són algunes propostes de CaixaFòrum, un altre espai de Puig i Cadafalch.

COSMOCAIXA

Isaac Newton, 26

CosmoCaixa, el gegantí museu al peu del Tibidabo, programa de nou CosmoNits de pel·lícula, un cicle de cine a l'aire lliure i música en viu amb concerts de jazz, swing i ritmes ètnics. Sota el prisma de la ciència-ficció, la temàtica central d'aquest any gira al voltant de les estratègies que troba en l'ésser humà per comunicar-se en les situacions més inhòspites, encara que sigui a milers de quilòmetres de la Terra, com passa a 'Mart' de Ridley Scott, un dels títols que es projectaran.

RECINTE MODERNISTA DE SANT PAU

Sant Antoni Maria Claret, 167

La nit dels dijous il·lumina el jardí de tarongers de l'antic Hospital de Sant Pau i Santa Creu amb Concerts de Músiques del Món. En el programa destaquen les actuacions d'Andrea Motis Quartet, Marcelo Mercadante i Juan Cuacci, Ethno Catalonia, Michel Doudou, NDione, Cece Giannotti i Francesc Chaparro.

PALAU GÜELL

Nou de la Rambla, 3

Obre les portes totes les nits dels dijous fins al 17 d'agost. La vetllada al terrat del Raval està protagonitzada per concerts de grups eclèctics, com Mayte Alguacil and Her Trio, Wax & Boogie Rhythm Comb, Quintet Dequera!, The Oldians, The Lindy Hoppers Band i Pol Prats Quartet i Agutzil. Ritmes que naveguen entre el jazz més clàssic de Lester Young, Ben Webster o Billie Holiday fins a estils musicals posteriors com el doo wop, el nou tango o el jazz jamaicà.

MUSEU D’HISTÒRIA DE CATALUNYA

Plaça de Pau Vila, 3

Fins al 9 d'agost, cada dimecres el cicle Òrbita jazz convida a embriagar-se amb sons de jazz amb vistes al Port Vell des de la terrassa de l'edifici del Palau de Mar, amb unes vistes privilegiades i disfrutant d'una copa. La proposta d'aquest any se centra en la capacitat del llenguatge del jazz per fusionar-se amb altres sonoritats, estètiques i cultures des del son cubà, la samba brasilera, el candombé uruguaià, el joropo veneçolà i el tango argentí.

SANTA MARIA DEL MAR

Notícies relacionades

Plaça de Santa Maria, 1

La basílica obre les seves portes per segon any consecutiu a les visites nocturnes guiades per a grups reduïts, cosa que permet passejar pràcticament en solitari per l'interior de l'església podent entrar en les tribunes, la cripta i la capella neoclàssica, espais que no solen estar oberts al públic. El silenci, la il·luminació monumental i la immensitat de l'edifici acompanyen una experiència única, que inclou pujar a la terrassa, una de les millors vistes de Barcelona.